top of page

Putovanje sa decom: Najbolji saveti za bezbedan i zabavan let

Putovanje avionom sa decom može biti izazovno, ali uz odgovarajuću pripremu i primenu nekoliko ključnih saveta, let može postati prijatno iskustvo za celu porodicu. Evo detaljnijeg pregleda najvažnijih saveta za bezbedan i zabavan let sa decom.Ilustracija: Fly Naissus


Planirajte unapred


Unapred planiranje je ključ za uspešno putovanje sa decom. Rezervišite letove i sedišta što je ranije moguće kako biste osigurali najbolje opcije. Ako je moguće, birajte direktne letove kako biste izbegli stres presedanja. Takođe, pokušajte da uskladite vreme leta sa detetovim uobičajenim rasporedom spavanja.


Pripremite decu za let


Pričajte sa decom o letu unapred. Objasnite im šta mogu da očekuju tokom putovanja – od prolaska kroz sigurnosnu kontrolu do sedenja u avionu. Čitanje knjiga o avionima ili gledanje crtanih filmova na tu temu može pomoći u smanjenju njihove anksioznosti i povećanju uzbuđenja.


Ponesite odgovarajuca dokumenta


Proverite da li imate sve potrebne dokumente za vaše dete, uključujući pasoše, vize i zdravstveno osiguranje. Neke zemlje zahtevaju posebne dokumente za putovanje sa decom, pa se informišite o svim potrebnim papirima pre puta.Spakujte se pametno


Pakovanje za putovanje sa decom zahteva dodatnu pažnju. Ponesite dovoljno pelena, vlažnih maramica, hrane, bočica, i rezervne odeće. Igračke, knjige i elektronski uređaji s omiljenim crtanim filmovima ili igrama mogu pomoći u zabavi tokom leta. Razmislite i o ponesanju malih jastuka i ćebadi za udobnost.


Pripremite grickalice i napitke


Deca mogu postati nervozna kada su gladna ili žedna. Ponesite omiljene grickalice i napitke, vodeći računa o pravilima aviokompanije u vezi sa unosom hrane i tečnosti. Grickalice poput voća, orašastih plodova, suvog voća ili integralnih grickalica su odličan izbor jer su zdrave i zasitne.


Odbucite decu udobno


Let avionom može biti neudoban, posebno za decu. Ponesite udobnu odeću za vas i vašu decu kako biste se opustili tokom leta. Razmislite o ponesanju malih jastuka i pokrivača za dodatnu udobnost tokom spavanja ili odmora.

Ostanite smireni i strpljivi


Putovanje sa decom može biti nepredvidivo, pa je važno da ostanete smireni i strpljivi tokom leta. Razmislite o strategijama za upravljanje ponašanjem dece, kao što su postavljanje jasnih granica, nagrađivanje pozitivnog ponašanja i davanje dodatnog vremena za odmor i igru.


Zabavite se tokom leta


Let može biti odlična prilika da provedete kvalitetno vreme sa decom. Čitanje knjiga, igranje igara, ili gledanje filmova zajedno može biti zabavno iskustvo . Iskoristite ovaj vreme da se povežete sa svojom decom i stvorite lepe uspomene.


Poštujte pravila i slusajte kabinsko osoblje


Poštujte pravila i smernice osoblja aviona tokom leta. Ovo uključuje pravilno korišćenje sigurnosnih pojaseva, poštovanje ograničenja u vezi sa kretanjem kroz avion, i sl. Obratite se posadi ako vam je potrebna pomoć ili informacije tokom leta.


Pripremite se za sletanje


Pripremite se za sletanje unapred. Ponovo proverite da li su deca udobno smirena i da su im potrebne pripremljene za sletanje. Razgovarajte sa decom o procedurama prilikom sletanja kako biste imali što manje stresa.
Putovanje avionom sa decom može biti izazovno, ali uz dobru pripremu i primenu ovih korisnih saveta, možete učiniti let bezbednim i zabavnim za celu porodicu. Uživajte u putovanju i stvarajte lepe uspomene sa svojom decom.


Srećan put!

Comments


bottom of page