top of page

Putnik kompanije Ryanair primetio čudan detalj tokom leta - da li je to i vama zapalo za oko?

Jedan putnik kompanije Ryanair primetio je nešto veoma čudno na letovima ove kompanija, a da to nisu jeftine avio-karte.




Naime, Tom Koter bio je zapanjen shvativši da na njegovom letu nema reda 13. On je na društvenim mrežama napisao: "Bizarno kako nema reda 13 na letovima Ryanaira. Zašto ne? Sujeverje? Sigurno ne!"


Portparol kompanije Ryanair je za engleski Sun pojasnio da je to "američka tradicija proizvodnje", a da je ova pojava primećena i kod drugih avio -kompanija. Air France i Iberia recimo takođe nemaju red 13, dok neke avio -kompanije nemaju ni red 17 - Lufthansa je jedna avio -kompanija koja nema redove 13 ili 17.


Broj 13 nije srećan u većini zapadnih kultura, kao i ima brojne negativne konotacije, uključujući Judu, koji je izdao Isusa, kao 13. osobu koja se pridružila stolu na Tajnoj večeri. Ali broj 17 takođe nije imao sreće jer, kada se posmatra kao rimski broj KSVII, njegov anagram VIKSI otprilike znači "moj život je gotov" na latinskom.



Raspored sedišta kompanije Ryanair bez broja 13

"Zato u avionima nema reda 13. jer poštujemo praznovjerje. Na taj način niko ko misli da broj 13 nema sreće ne mora sediti u tom redu. „U nekim zemljama, na primer Italiji i Brazilu, tipičan nesrećni broj je 17, a ne 13.


To nije jedini nesretni broj koji je propušten - naime, americka kompanija United Airlines takođe nema red 13 ili 14, s tim da se red 14 smatra nesretnim u Kini jer zvuči kao "umreće" na kineskom.


Ne samo avio-kompanije izbegavaju broj 13 - neki hoteli i brodovi nemaju ni palubu ni sprat 13.

bottom of page