top of page

Prvi let avionom - osnovni vodič

Updated: Apr 9, 2019

Pripremate se za svoj prvi let avionom. U ovom tekstu potrudićemo se da Vam predstavimo gomilu korisnih saveta kako bi Vaš prvi let bio zabavan i opušten.

Ilustracija: Avion Ryanair

Putne isprave


Nadamo se da je naslov dovoljno jasan,– bez obzira gde letite, sa sobom najpre morate poneti putne isprave odnosno važeći pasoš, dok za ćete za neke države morate obezbediti i vizu. Naime, državljanin Srbije može nesmetano ući u zemlje "Šengena" samo ako mu je do isteka pasoša ostalo minimalno tri meseca, ali ne od datuma polaska, već od datuma planiranog povratka u našu zemlju. Ukoliko putujete u nekoj od zemalja van EU moraćete proveriti koja pravila važe prilikom ulaska u tu zemlju.

Pre putovanja savetujemo Vam da posestiti sajt Ministarstva spoljnih poslova na ovom linku – kliknite.Prtljag


Proverite da li se mere vaseg kofera podudaraju sa merama propisanim od strane avio kompanije

Postoje dve vrste prtljaga. Onaj koju nosite sa sobom u kabinu avioona ili do aviona – takozvani ručni prtljag, (proverite nova pravila o unosu rucnog ptljaga kompanija Ryanair i Wizz Air). Pored ručnog prtljaga u avionu sa sobom možete poneti i ranac, žensku torbicu, torbu za laptop ili neku manju torbicu (kosultujte dimenije kod avio prevonika) i prtljag koji se predajete na aerodromu takozvani check -in prtljag. Ryanair i Wizzair ne podrazumevaju automatski opciju unosa velikog prtljaga uz kartu, pa ovu uslugu morate dodatno kupiti. (20kg+, veliki koferi i sl.) koja ne retko zna biti veća od cene samog leta, stoga je to i jedan od razloga zašto su njihove karte tako jeftine, to su low-cost kompanije i ako putujete s njima, nastojte da sa sobom nositi što manje prtljage ili budite spremni platiti za dodatni prtljag. Od skoro ove kompanijke naplaćuju i ručni prtljag, pa vam savetujemo da prilikom kupovine karte ili dokupite ovaj prtljag ili kupite uslugu prioritetnog ukrcavanja u avionu (Priority boarding) koja Vam automatski omogućava da ovakav prtljag ponesete sa sobom. Cene mogu biti različite od kompanije do kompanije, godišnjeg doba i destinacije na kojoj putujete pa je za cenovnik ovih usluga nojbolje konsultovati web sajt avio kompanije sa kojom putujete.Zabranjeno unošenje u avionu


Ovo se mnogi od vas pitaju. Prva stvar za koju svi znaju su tečnosti, ali to baš i nije tako tačno. Tečnosti koje možete uneti je da bočicama ili pakovanje ne premaši maksimalni volumen od 100ml i da njihova ukupna količina ne prelazi 1 litar zajedno. Dakle, ne trebate bacati bocice parfema na aerdoromu. Pored ove dopuštene litre tecnosti, u avionu možete uneti još

1 litar alkohola, vina i vode ukoliko to ste kupili u duty free shopu na samom aerdoromu, jer zakon o tečenostima se ne odnosi na tečnosti kupljene u duty free shopu. Normalno, zabranjeno je unositi velike količine, pa samim tim kupovina 5 litara crnog vina na primer nije moguća.

Od ostalih stvar, normalno da je zabranjeno unositi žilete (osim one jednokratne), igli (osim ako nemate potvrdu od lekara za to), noževe i drugo oružje i metalne štapove (kod nekih kompanija postoji problem i s unosom stativa za fotoaparat, ali samo kod ručnog prtljaga).


Popis svih zabranjenih predmeta možete pogledati na ovom linku – kliknite,


A šta sa hranom?


Ukoliko letite kompanijama Ryanair, Wizz Air i sličnim niskotarifnim avio prevoznicima, obrok sigurno nije uključen u cenu Vaše karte, medjutim neki od letova ipak znaju trajati i do 4h a vi ste gladni, šta učiniti? Imate pravo da u avionu unesete sendvič, grickalice, čokoladu isl. i dakle sve što nije u tečnom obliku. Sokove pak i vodu morate kupiti u avionu ako ste žedni.


Kada letite s bebom, u avion možete da unesete dovoljno hrane, mleka i sterilisane vode – i pored važećeg ograničenja (100 ml). Sterilisana voda mora da bude u flašici kako biste nesmetano prošli aerodromsku kontrolu. No, imajte u vidu da službenici obezbeđenja imaju pravo da traže od vas da otvorite posude u kojima su voda i mleko, kao i da probate njihov sadržaj .Prtljag


Proverite da li se mere vaseg kofera podudaraju sa merama propisanim od strane avio kompanije

Postoje dve vrste prtljaga. Onaj koju nosite sa sobom u kabinu avioona ili do aviona – takozvani ručni prtljag, (proverite nova pravila o unosu rucnog ptljaga kompanija Ryanair i Wizz Air). Pored ručnog prtljaga u avionu sa sobom možete poneti i ranac, žensku torbicu, torbu za laptop ili neku manju torbicu (kosultujte dimenije kod avio prevonika) i prtljag koji se predajete na aerodromu takozvani check -in prtljag. Ryanair i Wizzair ne podrazumevaju automatski opciju unosa velikog prtljaga uz kartu, pa ovu uslugu morate dodatno kupiti. (20kg+, veliki koferi i sl.) koja ne retko zna biti veća od cene samog leta, stoga je to i jedan od razloga zašto su njihove karte tako jeftine, to su low-cost kompanije i ako putujete s njima, nastojte da sa sobom nositi što manje prtljage ili budite spremni platiti za dodatni prtljag. Od skoro ove kompanijke naplaćuju i ručni prtljag, pa vam savetujemo da prilikom kupovine karte ili dokupite ovaj prtljag ili kupite uslugu prioritetnog ukrcavanja u avionu (Priority boarding) koja Vam automatski omogućava da ovakav prtljag ponesete sa sobom. Cene mogu biti različite od kompanije do kompanije, godišnjeg doba i destinacije na kojoj putujete pa je za cenovnik ovih usluga nojbolje konsultovati web sajt avio kompanije sa kojom putujete.Prijava za letOvo je jedna od stvari koji svi putnici uglavnom predvide i izloženi su dodatnim troškovima na samom aerdromu. Trebate imati u vidu da se prijava za let dodatno naplaćuje na samom aerdoromu, stoga Vas savetujemo da ovo uradite kod kuće koristeći usluge online chekiranja avio kompanije sa kojom putujete.

Da li mogu putovati bez toga?

Odgovor je jesnostavno Ne. Kako bi smo mogli zauzeti mesto u avionu, svaki putnik mora imati odogovarajuću kartu za ukrcavanje (boarding pass), te sama priznanica o kupovini karte nije dovoljna za ukrcavanje.


Na karti za ukrcavanje ispisani su Vaši lični podaci, odredjeno je mesto na kome sedite u avionu, te prljag koji imate prava da sa sobom poneste. Obično prilikom prijave potrebno je navesti ime i prezime putnika, vrstu i broj putne isprave (pasoša) te po potrebi dodatne podatke kao što su država i datum izdavanja i rok važenja isprava. Podudarnost podataka u ukrcajnoj karti i putnim ispravama proverava se prilikom sigurnosne kontrole na samom aerdoromu.

U slučaju nepodudaranja podataka putniku ukrcavanje može biti odbijeno.


Pažnja! Svaki putnik dužan je da sa sobom ponese odštampanu kartu za ukrcavanje, ispunjenu traženim podacima, te identifikacijsku ispravu koja će potvrditi tačnost navedenih ličnih podataka.Kako se ponašati u avionu?


Ilustracija: Fotolia

To je već na vama, ali samo da vas podsetimo da ukoliko ne želite završiti ovde klik. Ono što morate znati je da budete uljudni i ljubazni na letu i ne smetate ostalim putnicima oko vas. Glasan razgovor sa ljudima sa kojima putujete može iritirati nervozne i putnike koji žele da odmaraju ili uzivaju u časi dobrog vina u oblacima. Iisključite laptop, tablet ili mobitilni telefon ako za to viditeznak ili budete prethodno upozoreni od strane kabinskog osoblja.


Lekovi
Ukoliko koristite neke lekove ili medicinska pomagala za to morate imati lakarsku potvrdu, neke države priznaju dokument pisan na srpskom jeziku dok druge zahtevaju overeni dokument na engleskom jeziku. Najbolje je ako možete dobiti potvrdu na oba jezika s tim da potvrdu na engleskom jeziku prevedete kod službenog prevodioca za engleski jezik. Konsultujte svog lekara pre odlaska na put možda Vam on može pomoći da izbegnete nelagode.

Ne govorim jezik?


Ovo će vas definitivno vratiti u vreme školskih dana

Ako putujete sami ili u paru nekoga koji ne govori nijedan strani jezik, unapried pripremite ispisane poruke na stranom jeziku u slučaju da je vaš engleski loš ili destinacija na kojoj idete baš i nema previše govornika engleskog jezika. Pre leta možete na google prevodiocu sastaviti poruke tipa (lokaciju, molbu za prevoz do hotela, informacije, ošpta pitanja o snalaženju i pomoć) na jeziku koji se govori na destinaciji na koju putujete. Ovaj savet nema veze sa samim letom, ali ima veze sa puno toga vezanog za Vaš prvi let, ako niste snalažljiva osoba ili Vam engleski nije jača strana.Ukratko:


– Morate poneti putne isprave tj.pasoš, potvrdu od doktora ukoliko je potrebna


– RučnI prtljaga ide s vama u avion ili ga odlažete ispred aviona u zavisnosti od kompanije i usluge koje ste kupili, ako niste sigurni koliko je teška i velika vaša torba izmerite i proverite kod kompanije tačno dozvoljene dimenzije


– Predat prtljag varira od 15kg do 32kg u zavisonosti od kompanije, kod svih low cost kompanija, ona se dodatno plaća pa samim tim pokušajte putovati bez velikog kofera ili prethodno kupite ovu uslugu


– Ne zaboravite da uradite prijavu za let online, najmanje nekoliko sati pre leta i odštampajte je


– Oružje, zapaljive stvari i oštri predmeti ne smeju se uneti u avion


– Hranu  koju  se ne dobije u avionu na jeftinim letovima, možete zameniti svojom.


– Mobilni telefon, tablet i laptop morate ugasiti ili isključiti wifi za vreme trajanja leta


– Tečcnosti se mogu unet. ali do 1l i to u bočicama do 100ml.Korisni linkovi:

Rayanair- https://www.ryanair.com/gb/en/useful-info/help-centre/faq-overview

Wizz Air - https://wizzair.com/en-gb/information-and-services/career/cabin-crew-flight-attendant/faq#/

Swiss - https://www.swiss.com/ca/en/customer-support/faq-help263 views0 comments

Comments


bottom of page