top of page

Prodat najstariji evropski Boing 737-300, korišćen na svečanom otvaranju niškog aerodroma 86.

Air Serbia prodala je najstariji evropski avion tipa Boing 737-300, reg. oznaka YU-ANI. Ovaj avion nije bio u upotrebi od februara 2023, a isporučen je novom vlasniku u gradu Tjenđin u Kini iz Beograda preko Tbilisija i Almatija tokom prošlog vikenda.


Digitalizacija: Fly Naissus

Kako prenose mediji ovu letelicu će koristiti lokalni univerzitet za potrebe obuke. Avion je isporučen tadašnjem nacionalnom avio preovzniku JAT (Jugoslovenski aerotransport), a kasnije je leteo za kompaniju za Jat Airways, a zatim i za Air Serbiju u okviru namenskog čarter brenda Aviolet.


Avion registarskih oznaka YU-ANI držao je rekord kao najstariji avion serije Boeing 737-300 u redovnom komercijalnom saobraćaju, ali i prvi komercijalni avion koji je sleteo na niškom aerodromu 1986.godine

Air Serbia je u novembru 2021. istom kineskom kupcu prodala svoj avion B737-300, registrovan kao YU-ANK, dok se očekuje da će njegov jedini preostali 737-300, registrovani YU-AND, koji je prizemljen od februara 2020. godine, biti ponuđen kao eksponat u Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu.


Zašto je YU-ANI bio važan za Niš, i kako je mogao poslužiti kao eksponat i deo istorije niškog aerodroma?



YU-ANI na otvaranju niškog aerodroma

Naime sada već davne 1986. godine, tadašnji JAT iskoristio upravo avion YU-ANI za inauguracioni let i svečano otvaranje novog tada tek napravljenog aerodroma u Nišu. Hiljade meštana okupilo se tada da dočeka avion na novom aerodromu. Meštani su tada spekulisali da nije slučajno da je JAT poslao upravo ovaj avion na otvaranju aerodroma jer je imao slične registarske oznake niških registarski tablici „NI“ - „YU-ANI“. Ipak, prvi komercijalni let sa novog aerodroma u Nišu obavljen je kasnije te večeri za i to za Beograd, nesto manjim avionom DC-9.



I na kraju, iako veoma važnog istorijsog značaja, kao prvi Boeing 737 serije 300 u Evropi, i prvi komercijalni avion koji je sleteo na niškom aerodormu, ovaj avion nije sačuvan kao što bi to učinile mnoge zemlje, već prodat kineskim kupcima kao staro gvozdje za šačicu para, iako je mogao je biti sačuvan i izložen kao muzejski eksponat na novom niškom aerodromu koji će ovaj grad uskoro dobiti gotovo 37 godina od svog otvaranja, ali se čini da takva ideja kao i do sada nikom nije pala na pamet, a što bi smo ostavljali bilo šta vredno budućim generacijama, mi o njima odavno ne brinemo.



bottom of page