top of page

Predstavljamo vam 12 aerodroma do kojih ćete od 16.jula moći da letite iz Niša

Dvanaest novih linija iz Niša i dvanaest novih aerodroma sa kojima ćete se susresti prilikom vašeg sledećeg putovanja. U ovom tekstu potrudićemo se da vas upoznamo sa aerodromima do kojih ćete od 16.jula moći direktno da letite iz Niša.




U ovom tekstu predstavljamo vam svih dvanaest aerodroma do kojih ćete od jula, odnosno avgusta moći da letite iz Niša. Iako su neki od ovih aerodrom srednje veličine, postoje i oni koji spadaju u najveće aerodrome u Evropi, poput aerodroma u Rimu, pa vam svaka dodatna informacija može olakšati putovanje.


Air Serbia leteće na 12 linija od javnog značaja iz Niša, a ova kompanija letove će obavljati avionom Airbus A319.



Aerodrom Bolonja


Aerodrom Bolonja -Djuljelmo Markoni (ita: Aeroporto di Bologna-Guglielmo Marconi) - IATA: BLQ, ICAO: LIPE je međunarodni aerodrom u gradu Bolonja u Italiji. Nalazi se na oko 6 km severozapadno od centra grada u regionu Emilija-Romanja u Italiji. Aerodrom je dobio ime po Djuljelmu Markoniju, italijanskom inženjeru elektrotehnike i dobitniku Nobelove nagrade, koji je rodom iz ovog grada. Sa 8,2 miliona putnika godišnje ovo sedmi najprometniji aerodrom u Italiji.


Aerodrom Bolonja

Sa ovog aerdoroma možete leteti na 97 destinacija sa 43 avio-kompanije u redovnom putničkom saobraćaju.

Ryanair je najveća aviokompanija u Bolonji, dok je Alitalia na drugom mestu. Najpopularnija ruta je do Mineha, a najduži let do Filadelfije u trajanju od 9 sati i 30 minuta.


Web sajt aerodroma u Bolonji:

www.bologna-airport.it



✈ Niš - Bolonja, 2x nedeljno, svakog utotka i četvrtka (od 16.jula), www.airserbia.com

Turisticke organizacije Bolonje www.bolognawelcome.com




Aerodrom Budimpešta


Aerodrom Budimpešta -Franc List (madj: Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér) - IATA: BUD, ICAO: LHBP poznat i kao Ferihedj, je međunarodni aerodrom u glavnom gradu Madjarske, Budimpešti. Smešten na oko 16 km jugoistočno od centra grada. To je daleko najpormetnija vazdušna luka u Madjarskoj, kao i jedna od najprometnijih u Sredjnjoj Evropi. Aerodrom ima oko 15 miliona punitka godišnje.


Aerodrom Fridrihshafen

Sa ovog aerdoroma možete leteti na 136 destinacija sa 50 avio-kompanije u redovnom putničkom saobraćaju. Wizz Air je najveća aviokompanija u Budimpešti, a druga najveća aviokompanija je Rynair. Najpopularnija linija je Frankuft, a najduži let do Čikago koji let traje oko 10 sati i 45minuta.


Web sajt aerodroma u Budimpešti:

www.bud.hu/en





✈ Niš - Budimpešta, 2x nedeljno, četvrtkom i nedeljom (od 1.avgusta), www.airserbia.com

Turisticke organizacije Budimpešte www.budapestinfo.hu




Aerodrom Fridrihshafen

Aerodrom Fridrihshafen (nem: Flughafen Friedrichshafen) - IATA: FDH , ICAO: EDBY poznat i kao aerodrom Bondeese, je međunarodni aerodrom smešten na 3km od grada Fridrishafen u Nemačkoj, na obali Bodenskog jezera ili jezera Konstanc. To je treći po veličini aerodrom u nemačkoj pokrajini Baden-Vurtemberg nakon Štutgarta i aerdoroma Karlsruhe / Baden-Baden i ima oko 560.000 putnika godišnje. Zbog svoje blizine austrijskim Alpama, zimi ga često koriste i skijaški turisti. Kongresni centar Messe Friedrichshafen nalazi se severno od aerodromske piste, a centar je inače domaćin godišnje konferencije Evropske generalne avijacije AERO Friedrichshafen.



Aerodrom Fridrihshafen

Sa ovog aerdoroma možete leteti na 22 destinacije sa 8 avio-kompanije u redovnom putničkom saobraćaju. Najveća aviokompanija koja opslužuje aerodrom je Lufthansa, a druga najveća avio kompanije je British Airways. Najpopularnija ruta sa ovog aerdoroma je Frankufrt, a najduži let sa je do aerodroma Tenerife u Španiji. Let traje oko 4 sati i 40 minuta.


Web sajt aerodrom Fridrihshafen

www.bodensee-airport.eu




✈ Niš - Fridrihshafen, 2x nedeljno, četvrtkom i nedeljom (od 4.avgusta), www.airserbia.com

Turisticke organizacije Fridrihshafen www.bodensee.eu




Aerodrom Geteborg


Aerodrom Geteborg-Landveter (šved. Goteborg-Landvetter fligplats ) IATA: FDH , ICAO: ESGG - je međunarodni aerodrom u švedskom gradu Goteborgu, smešten na oko 20km istočno od centra grada. To je druga po veličini vazdušna luka u Švedskoj, odmah posle aerodroma Stockholm Arlanda, a ima oko 6,6 miliona putnika godišnje. Aerodrom je ime dobio po obližnjem gradu Landverteru. Pored putničkog, aerodrom je veoma važan centar kargo saobraćaja u Švedskoj.



Terminal na aerodromu u Geteborgu

Sa ovog aerdoroma možete leteti na 79 destinacija sa 36 avio-kompanije u redovnom putničkom saobraćaju. Najveća aviokompanija koja opslužuje aerodrom je SAS, a druga najveća avio kompanije je BRA. Najpopularnija ruta sa ovog aerdoroma je Arlanda, a najduži let sa do Dohe u Kataru, let traje oko 6 sati i 5 minuta.


Web sajt aerodrom Geteborg

www.swedavia.com/landvetter/





✈ Niš - Geteborg, 2x nedeljno, ponedeljnkom i sredom (od 17.jula), www.airserbia.com

Turisticke organizacije Geteborga www.goteborg.com




Aerodrom Frankfurt–Hahn


Aerodrom Frankfurt-Hahn (nem. Flughafen Frankfurt-Hahn ) - IATA: HHN , ICAO: EDFH je međunarodni aerodrom koja se nalazi 10 km od grada Kirčberga, u nemačkoj pokrajni Rajna-Palatinat. Uprkos svom imenu, aerodrom se nalazi na preko 120 km zapadno od Frankfurta i isto toliko od Luksemburga. Aerodrom ima oko 2,5 miliona putnika godišnje. Jedine dve avio kompanije koje imaju redovan saobraćaj sa ovog aerodroma pored Air Serbije, su niskotarifne avio kompanije Rynaiar i Wizz Air. Pored putničkog saobraćaja, ovaj aerodrom ima veliku važnost i kao kargo centar jer poseduje dvadesetčetvoročasovnu licencu.



Aerodrom Frankfurt Hahn

Sa ovog aerdoroma možete leteti na 48 destinacija sa 3 avio-kompanije uključujući novu liniju do Niša, kompanije Air Serbia. Najveća aviokompanija koja opslužuje aerodrom je Ryanair, a druga najveća avio kompanije je Wizz Air. Najpopularnija ruta sa ovog aerdoroma je London Stansted, a najduži let do aerodroma Las Palmas koji traje oko 4 sati i 40 minuta.


Web sajt aerodroma Frankfurt Hahn

http://www.hahn-airport.de





✈ Niš - Frankfurt-Hahn, 2x nedeljno, sredom i petkom (od 17.jula), www.airserbia.com

Turisticke organizacije Frankfurta www.frankfurt-tourismus.de




Aerodrom Hanover


Aerodrom Hanover (nem. Flughafen Hannover-Langenhagen) IATA: HAJ , ICAO: EDDV - je međunarodni aerodrom smešten na oko 11 km od grada Hanovera, glavnog grada nemačke države Donja Saksonija. Aerodrom oplužuje istočni deo Rurske oblasti, a najeveći aerodrom u okruženju je aerodrom Dizeldofr na oko 70km, jugozapadno od njega. Aerodrom ima oko 6 miliona putnika godišnje.


Aerodorm Hanover

Sa ovog aerdoroma možete leteti na 88 destinacija sa 30 avio-kompanija. Najveća aviokompanija koja opslužuje aerodrom je Lufthansa, a druga najveća avio kompanije je Eurowings. Najpopularnija ruta je Minhen, a najduži let je do Sal Reja na Zelenortskim Ostrvima koji traje oko 6 sati i 50 minuta.


Web sajt aerodroma Hanover

hannover-airport.de






✈ Niš - Hanvoer, 2x nedeljno, utorkom i četvrtkom (od 16.jula), www.airserbia.com

Turisticke organizacije Hanovera www.hannover.de




Aerodrom Karlsrue/Baden-Bade


Aerodrom Karlsrue/Baden-Baden (nem. Flughafen Karlsruhe/Baden-Baden) IATA: FKB , ICAO: EDSB- je međunarodni aerodrom u nemačkoj pokrajni Baden-Virtemberg, koji primarno opslužuje grad Karsrue. Aerodrom je udaljen oko 40km južno od njega, ali je mnogo bliži poznatoj banji Baden-Baden, i nalazi se na oko 12km zapadno od nje i francuskom gradu Strazburu koji se nalazi 25km od aerodroma. Aerodrom Karsrue/Baden-Baden ima oko 1,1 miliona putnika godišnje.



Aerodrom Karlsrue

Sa ovog aerdoroma možete leteti na 37 destinacija sa 6 avio-kompanija. Najveća aviokompanija koja opslužuje aerodrom je Ryanair, a druga najveća avio kompanije je Eurowings. Najpopularnija ruta je Berlin Tagel, a najduži let je do Tenerifa i traje oko 4 sati i 45 minuta.


Web sajt aerodroma Karlsrue/Baden-Baden

https://www.baden-airpark.de/






✈ Niš - Baden-Baden, 2x nedeljno, sredom i subotom (od 3.avgusta), www.airserbia.com

Turisticke organizacije Baden-Badena baden-baden.de




Aerodrom Rim


Aerodrom Rim - Leonardo da Vinči (ita. Aeroporto Internazionale di Roma–Fiumicino "Leonardo da Vinci") - IATA: FCO, ICAO: LIRF je glavni međunarodni aerodrom u Rimu nazvan po Leonardu da Vinčiki koji je 1480. godine projektovao leteću mašinu sa krilima i prvi prototip helikoptera. Aerodrom je takodje poznat pod nazivom Fijumićino, koji je dobio je po obližnjem predgradju Rima. Smešten je na oko 35km zapadno od grada. To je naprometnija vazdušna luka Italije, ali i jedan od najprometnijih u Evropi sa preko 43 miliona putnika godišnje. Aerodrom je sedište italijanske nacionalne avio kompanije Alitalia, ali i španskog Vuelinga.



Terminal na aerodromu Rim

Sa ovog aerdoroma možete leteti na 201 destinaciju sa ukupno 94 avio-kompanija. Najveća aviokompanija koja opslužuje aerodrom je Alitalia, a druga najveća avio kompanije je Vueling. Najpopularnija ruta je Milano Linate, a najduži let je do Santjaga u Čileu, koji traje 16 sati i 5 minuta.


Web sajt aerodroma Karlsrue/Baden-Baden

http://www.adr.it/fiumicino






✈ Niš - Rim, 2x nedeljno, utorkom i petkom (od 2.avgusta), www.airserbia.com

Turisticke organizacije Rim turismoroma.it




Aerodrom Ljubljana


Aerodrom Ljubljana - Jože Pučnik (slo. Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana) IATA: LJU, ICAO: LJLJ- je najveći međunarodni aerodrom u Sloveniji ranije poznat kao Aerodrom Brnik. Sadašnje ime dobio je po Jožetu Pučniku, slovenačkom političaru, filozofu, književniku i doktoru socijalnih nauka. Nalazi se u naselju Brnik, 26km severno od centra Ljublljane i na oko 11km južno od Kranja. Ima blizu 2 miliona putnika godišnje. Na ovom aerodromu smeštena je i baza slovenačke avio kompanije Adria Airways.


Aerodrom Ljubaljana

Sa ovog aerdoroma možete leteti na 35 destinaciju sa 15 avio-kompanija. Najveća aviokompanija koja opslužuje aerodrom je Adria Airways, a druga najveća avio kompanije je Easy Jet. Najpopularnija ruta je do Frankfruta, a najduži let do Tel Aviva koji traje oko 3 sata i 10 minuta.


Web sajt aerodroma Ljublljana

www.fraport-slovenija.si/






✈ Niš - Ljubljana, 2x nedeljno, pondeljkom i četvrtkom (od 1.avgusta), www.airserbia.com

Turisticke organizacije Ljubljana www.visitljubljana.com




Aerodrom Nirnberg


Aerodrom Nirnberg - Albreht Direr (nem. Albrecht Dürer Flughafen Nürnberg ) - IATA: NUE, ICAO: EDNN je međunarodni aerodrom u Nirnebrgu i ujedno drugi najprometniji aerodrom u Bavarskoj nakon aerodroma Minhen. Smešten je na oko 5km severno od centra grada. Sa oko 4,2 miliona putnika godišnje, ovo je 10. po veličini aerodrom u Nemačkoj. Ime je dobio po Albrehtu Direru, poznatom nemačkom renesansnom slikaru, grafičaru i teroretičaru umetnosti koji je inače iz Nirnberga.



Aerodrom Nirnberg

Sa ovog aerdoroma možete leteti na 78 destinaciju sa 28 avio-kompanija. Najveća aviokompanija koja ga opslužuje je Eurowings, a druga najveća avio kompanije je Rynaiar. Najpopularnija ruta je do Paiza, a najduži let do Tenerifa koji traje oko 5 sata i 10 minuta.


Web sajt aerodroma Nirnberg

www.airport-nuernberg.de






✈ Niš - Ninberg, 2x nedeljno, pondeljkom i četvrtkom (od 18.jula), www.airserbia.com

Turisticke organizacije Ninberga www.nuernberg.de




Aerodrom Salcburg


Aerodrom Salcbug - Volfgang Amadeus Mocart (nem. Flughafen Salzburg W.A.Mozart ) - IATA: SZG ICAO: LOWS je drugi najveći međunarodni aerodrom u Austriji. Služi četvrti po veličini austrijski grad, i predstvalja vrata austrijskuh skijaških centara. Aerodrom se nalaz na 3km jugozapadno od centra grada Salcburga i 2km od austrijsko-nemačke granice. Aerodrom ima oko 1,9 miliona putnika godišnje. Ime je dobio po jednim od najuticajnijih svetskih kompozitora i pijanisti klasične muzike Voganga Amadeusa Mocarta koji je poreklom iz Salcburga.



Aerodrom Salcburg

Sa ovog aerdoroma možete leteti na 52 destinaciju sa 23 avio-kompanija. Najveća aviokompanija koja ga opslužuje je Eurowings, a druga najveća avio kompanije je Austrian. Najpopularnija ruta je do Frankfurta, a najduži let do Tenerifa koji traje oko 5 sata i 5 minuta.


Web sajt aerodroma Salcburg

www.salzburg-airport.com/en






✈ Niš - Salcburg, 2x nedeljno, utorkom i petkom (od 2.avgusta), www.airserbia.com

Turisticke organizacije Salcburga www.salzburg.net




Aerodrom Tivat


Aerodrom Tivat, - IATA: TIV ICAO: LYTV je po broju puntika prva vazudušna luka u Crnoj Gori. Nalazi se na jugozapadu zemlje u Bokokotorskom zalivu, 3km jugoistočno od Tivta i 8km južno od Kotora, dok je od Budve udaljen oko 20km. Aerprodrom ima ok 1,2 miliona putnika godišnje.



Sa ovog aerdoroma možete leteti na 19 destinaciju sa 18 avio-kompanija. Najveća aviokompanija koja ga opslužuje je Montenegro Airlines, a druga najveća avio kompanije je Air Serbia. Najpopularnija ruta je do Beograda, a najduži let do Dubaija koji traje oko 5 sata i 30 minuta.


Web sajt aerodroma Tivat

www.montenegroairports.com





✈ Niš - Tivat, 3x nedeljno, utorkom, petkom i nedeljom (od 16.jula), www.airserbia.com

Turisticke organizacije Tivta www.tivat.travel


641 views0 comments
bottom of page