top of page

Počelo je! Filijale norveške avio kompanije Norwegian proglasile bankrot

Filijale norveške avio-kompanije Norwegian koje imaju svoje sedište u Danskoj i Švedskoj proglasile bankrot usled obustave saobraćaja izazvane koronavirusom Covid-19.


Foto: Norwegian

Norveška aviokompanija Norwegian saopštila je da proglašava bankrot u četiri filijale ove kompanije u Danskoj i Švedskoj. Norwegian je organizovan tako da su piloti i kabinsko osoblje zaposleni u zavisnim kompanijama,  koje su sada, s obzirom na obustavu saobraćaja ostale bez prihoda, primorane da proglase bankrot, piše portal Aviatica.


Kako je navedeno četiri takve kompanije registrovane u Danskoj i Švedskoj će prestati sa radom. To su: Norwegian Pilot Services Sweden AB, Norwegian Pilot Services Denmark ApS, Norwegian Cabin Services Denmark ApS i Norwegian Air Resources Denmark LH ApS.


Sem tog, iz kompanije je saopšteno i da odmah raskidaju ugovor sa kompanijom OSM Aviation preko koje su obezbeđivali pilote i kabinsko osoblje za operacije koje se obavljaju iz baza u Španiji, Velikoj Britaniji, Finskoj, Švedskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.


Bez posla je time ostalo 1571 pilota i 3134 članova kabinskog osoblja što je oko tri četvrtine ukupno zaposlenih u ovim sektorima do sada.

Samo će oko 700 pilota i 1300 kabinaca ostati u kompaniji i to u bazama u Norveškoj, Francuskoj i Italiji. U saopštenju se navodi da su sve operacije zaustavljene, ali da su plate morale da budu isplaćivane zaposlenima koji više nisu leteli, što je bilo neizdrživo. Kako mediji pišu, bankrotu je prethodio neuspešan pokušaj zavisnih kompanija u Danskoj i Švedskoj da obezbede pomoć Vlada ove dve zemlje.



I Virigin Australia odlazi u stečaj


Upravni odbor australijske aviokompanije Virgin Australia doneo odluku da od suda zatraži zaštitu od poverilaca i otpočne stečajni postupak.


Druga po veličini australijska aviokompanija, Virgin Australia (VA/VOZ) zatražiće od suda zaštitu od poverilaca, odnosno otpočeće stečajni postupak.


Odluku o stečaju doneo je upravni odbor kompanije nakon što je ista ostala bez tekućih sredstava usled enormnih gubitaka izazvanih prekidom saobraćaja zbog epidemije koronavirusa Kovid-19.

336 views0 comments
bottom of page