top of page

Poslednje pripreme pred otvaranje Aerodroma „Morava“

Updated: Jun 23, 2019

Ostalo je nekoliko dana, kada će za Vidovdan, Aerodrom „Morava“ kod Kraljeva biti otvoren za civilne letove. Prema navodima zvaničnika u sanaciju tog aerodroma država je uložila više od milijardu dinara.


Foto: Aerodrom Kraljevo

Civilno-vojni aerodrom Lađevci kod Kraljeva koji je zvanično predat na upotrebu preduzeću "Aerodromi Srbije" krajem februara prošle godine, kao treći međunarodni aerodrom u Srbiji, biće svečano otvoren na Vidovdan, 28. juna.


Na aerodromu je za sada izgradjena nova okretnica, sanirana rulna staza. Ipak, posao za Vojno-građevinsku ustanovu Beograd nije završen, ali će biti do postavljenog roka.


Ostalo je da se završe radovi na svetlosnoj signalizaciji, asfaltiranje je završeno. Nakon završetka radova na izradi signalizacije, biće omogućeno sletanje aviona i u noćnim uslovima – rekao je direktor Vojno-građevinske ustanove Beograd, Slobodan Rakić.


Pista aerodroma “Morava“ presvučena je novim asfaltom i obeležena, ali za sada nje ni produžena niti proširena

Unutrasnjost terminala Aerodroma „Morava“

„U toku nabavka neophodne opreme za prihvat i otpremu vazduhoplova, kao i neophodne opreme na terminalu u smislu sistema za prtljag, sistema za ček-in i svega onoga što čini jedan aerodrom. U postupku i nabavka opreme neophodne za funkcionisanje zaposlenih“ - navodi direktor preduzeća „Aerodromi Srbije“ Mihajlo Zdravković.

Aerodrom “Morava“ smešten je na tromedji između tri najveća grada u centralnoj Srbiji. Od Kraljeva je udaljen 15km, a od Čačka 25km, a od Kragujevca 45km. U krugu manjem od 100 km su još i Kruševac, Jagodina i Užice.


Koje kompanije će leteti sa „Morave“?


I dalje nema jasnih naznaka koja bi avio kompanija mogla da pokrene letove sa aerodroma „Morava“. Na osnovu nekih istraživanja, prve destinacije sa aerdoroma mogle bi biti Turska, ali i neke destinacije iz Nemačke odnosno Austrije kao zemljama ka kojima najviše gravitiraju i putnici i roba iz tog dela Srbije.


Avion Airbus A319 - kompanije Air Serbia

Medjutim, prema našem mišljenju, sudeći po nedavnim odlukama o subevncionisanju letova iz Niša za koje je Vlada Srbije izdvojila 15 miliona evra do 2021.godine, nije isključeno da ćemo u narednom periodu videti novi tender za linija od javnog značaja Vlade Srbije, ovog puta iz Kravljeva. I ove linije mogle bi biti dodeljeni nacionalnoj avio kompaniji Air Serbia, zbog složenosti uslova na tenderu, kao što je to bio slučaj sa letovima iz Niša.Podsetimo, pre desetak godina jedanaest lokalnih samouprava u ovom delu Srbije učestvoavalo u izradi studije opravdanosti otvaranja Aerodroma „Morava“. Ona je pokazala da na sat vremena vožnje od aerodroma živi izmedju 600.000 - 800.000 ljudi, a na dva sata, milion.


723 views0 comments

Comments


bottom of page