top of page

POSLEDNJA VEST: Gasi se Montenegro Airlines, u planu osnivanje nove avio-kompanije

Vlada Crne Gore donela je odluku o gašenju crnogorskog avio prevoznika Montenegro Airlines-a, a svi avioni biće prizemljenje u najskorijem roku


Foto: C.Lofting

Odluka o gašenju nacionalne avio kompanije Montenegro Airlines doneta je nakon što se crnogorski avio prevoznik našao veoma lošoj finansijskoj situaciji te je godinama poslovao s gubitkom. Kako se navodi samo gašenje državu ce koštati oko 50 miliona eura. Na konferenciji za medije navodi se da Vlada nije imala niti jedan zakonski osnov da produži život kompaniji Montenegro Airlines.


Avion Montenegro Airlines-a na niškom aerodromu
Svi avioni ove kompanije biće prizemljenje aviona u najskorijem roku, saopšteno je na pres konferenciji

Na pres konfereciji navodi se da Vlada Crne Gore ima u planu osnivanje nove kompanije sa osnivačkim kapitalom Vlade, te da će nova kompanija biti operativna do sledeće turističke sezone.


Da podsetimo, kompanija Montenegro Airlines letela je iz Niša do Podgorice i Ciriha od 2004. godine pa sve do otcepljenja Crne Gore od Srbije 2006. godine, kada kompanija gubi pravo da leti iz Niša ka Evropi, jer dobija status strane avio-kompanije.


Foker 100 kompanije Montenegro Ailrlines u bojama Master Airways-a

Da bi rešio ovaj problem Monetengro Airliners formira kompaniju Master Airways sa sedištem u Nišu, medjutim, ne dobija dozvolu za letenje od strane tadašnjih vlasti, zbog monopola nacionalne avio-kompanije Jat Airways na letovima za Cirih.


Početkom 2010. godine „Montenegro Airlines” uveo je svakodnevne letove za Podgoricu, a letovi ove kompanije subvencionisani su od strane lokalnih vlasti sa oko 2.6 miliona evra sve do 2013. kada su one prekinute, a Montenegro Airlines i zvanično prestao da leti sa aerodroma Konstantin Veliki.



Bonus video sa konferencije za medije



125 views0 comments
bottom of page