top of page

Ponovo odloženo uvođenje ETIAS dozvola za putovanje u zemlje Evropske unije

Evropska unija ponovo je odložila implementaciju svog programa za putne odobrenja poznatog kao ETIAS do sredine 2025. godine


Foto: Arhiva

Kako je saopšteno, implementacija ETIAS-dozvola za putovanje u zemlje Evropske unije ponovo će biti odložena do 2025. godine zbog kontinuiranih kašnjenja u vezi sa uvođenjem povezanog sistema Entry-Exit (EES), koji mora biti operativan pre nego što se ETIAS može primeniti.


Evropski savet podržao novi vremenski okvir za lansiranje niza značajnih novih digitalnih IT projekata EU, uključujući ETIAS i EES.

Novi raspored podrazumeva da će EES konačno biti spreman za operativno korišćenje u jesen 2024. godine, dok se očekuje da će ETIAS uslediti u proleće 2025. godine. Ranije je bilo planirano da se ETIAS pokrene 2024. godine, iako je originalno bilo predviđeno da postane operativan 2021. godine.


Kada bude uveden, ETIAS će zahtevati od posetilaca izvan EU koji trenutno imaju status oslobođen od vize, uključujući putnike iz Velike Britanije i SAD-a, da podnesu zahtev za ETIAS ovlašćenje kako bi posetili 30 evropskih zemalja.


Od sredine 2025. godine, oko 1,4 milijarde ljudi iz preko 60 zemalja, koji inače mogu ulaziti bez vize, biće obavezni da pribave dozvolu za putovanje kako bi posetili 30 evropskih zemalja u svrhu kraćeg boravka.

Podnosioci zahteva za ETIAS će platiti naknadu od 7 evra putem zvaničnog web-sajta ili aplikacije, a jednom odobren, svaki ETIAS će važiti tri godine ili do datuma isteka putnog dokumenta. EES će zameniti trenutni ručni sistem pečaćenja pasoša u EU elektronskim sistemom registracije.

2,477 views0 comments

Comments


bottom of page