top of page

Pažnja za sve putnike Ryanaira! Od sada svoje karte kupujte sami i putem vašeg ličnog naloga

Irska niskotarifna avio kompanija Ryanaur od nedavno je uvela digitalnu verifikaciju identiteta za putnike koji su karte kupili preko agencija, web platformama pa čak i za one za koje sumnja da su karte kupili preko agencija


Foto: Ryanair

Irska avio-kompanija Ryanair nedavno je uvela digitalne verifikacije (Customer Online Verification) za sve putnike čije kupovine karata se smatraju agencijskom prodajom. Ovo znači da čak i ako neko kupi karte za svoje prijatelje ili porodicu preko svog naloga, može biti tretiran kao agencija, što zahteva da putnik pre nego što se prijavi za let prođe kroz proces digitalne identifikacije putem kamere uživo i online pokaže svoje putne dokumente kako bi mogao da se prijavi na let i ukrca na avion.


Ovo je još jedan korak kompanije Ryanair u borbi protiv agencijske prodaje avio-karata, koja je predstavljala izazov za putnike koji nisu vešti u samostalnoj kupovini karata.

Ova nova usluga može biti spora i besplatna ili se može izabrati brza obrada podataka uz dodatnu naknadu od 0,60 centi, uz obavezno korišćenje iste kartice kojom je izvršena rezervacija.


Upravo se to desilo jednom od naših čitalaca koji je kupio avio karte za članove svoje porodice, a Ryanair je to tretirao kao agencijsku prodaju. Prilikom online prijave za let, ovaj putnik je, kako saznajemo, suočen s dodatnim proverama zbog toga što je Ryanair primetio da se ne nalazi na istom letu s osobama čije je karte kupio preko svog naloga.

"Provere nisu nimalo bezazlene – traženo nam je da skeniramo pasoše, licem budemo prisutni u 'live modu', da okrećemo glavu s jedne strane na drugu, da se nasmešimo, zatvorimo oči, čak je tražena i kreditna kartica s kojom je izvršena kupovina karte. Potpuno neverovatno"- rekao je naš sagovornik koji je skrenuo pažnju na ovaj probelm, a koji je želeo da ostane anoniman.


"Od sada predlažem da svako samostalno kupuje svoju avio kartu. Ne bih nikome preporučio da se upušta u ovaj zbunjujući, komplikovan i neobičan proces, posebno ako rezultat koji dobijete od njihovog sistema bude negativan. U tom slučaju, za četvoročlanu porodicu, moraćete da izdvojite čak 440 evra za registraciju na aerodromu za povratni let", dodaje on.



Ryanair nikada nije bio poznat po svojoj jednostavnosti prilikom putovanja, Foto: Ryanair

Važno je napomenuti da, ukoliko ne možete online dokazati svoj identitet, bićete primorani da se prijavite za let na aerodromu. Međutim, ova usluga se dodatno naplaćuje od strane kompanije Ryanair po ceni od čak 55 evra po putniku i smeru. Takodje, treba imati na umu da ovu vrstu identifikacije ne može izvršiti osoba koja je rezervisala kartu, već sama osoba koja putuje. Ova mera dodatno komplikuje proces i postavlja nove izazove za putnike koji se oslanjaju na agencijsku prodaju karata.


Kako izbeći ove komplikacije?


Najsigurniji način da izbegnete online verifikaciju je da sami kupite svoju avio kartu preko vašeg ličnog naloga. U suprotnom, možete se suočiti s potencijalnim problemima. Preporučuje se da se odustane od kupovine karata preko tuđih naloga (članova porodice ili prijatelja) ukoliko nećete putovati zajedno s njima, kako biste izbegli dodatne troškove i veoma komplikovan proces online verifikacije.



Srećan put!






bottom of page