top of page

Ovo su najlepše praznične pijace u Evropi koje možete posetiti direktno iz Niša

Veliki broj evropskih gradova sprema se da spremno dočeka tradicionalne božićne praznike, jer su praznične pijace prošle godine mahom bile zatvorene zbog svetske pandemije. Ukoliko ste ljubitelj prazničnih čarolija ovo su neki od najlepših u Evropi koje možete posetiti iz Niša


Foto: Minhen

Zima u Evropi odlično je vreme za posetu najlepšim božićnim pijacama. Za vreme praznika u evropskim graodvima možete uživati u idiličnoj atmosferi ispunjenoj mirisom božićnih jelki, svetala i neverovatnih tradicionalnih delicija iz različitih zemalja.

Prema pisanju Lonely Planeta veliki broj njih će ove godine biti primoran da ostane zatvoren usled veoma loše epidemiloške situacije u mnogim zemljama, poput odnoga u austrijskoj prestonici koja će biti zatvorena sve do 13. decembra zbog zatvaranja u kojoj se Austrija trenutno nalazi.


Ipak, uz pojačane mere bezbednosti i redukovanog sadržaja i tezgi mnogi gradovi ipak planiraju da ponovo otvore svoje štandove za prazničnu sezonu 2021.




Evo nekoliko popularnih evropskih božićnih pijaca koje ćete moći da posetite direktno iz Niša




Bazel, Švajcarska


Božićni ukrasi blistaju na šarmantnoj arhitekturi Bazela, pretvarajući grad na Rajni u najveću božićnu pijacu u Švajcarskoj. I Barfuserplatc i Minsterplac su domaćini marketa sa rustičnim kolibama zanatlija, kao i kulinarskim poslasticama.

Pijace će se otvoriti 25. novembra i zatvoriti 23. decembra. Posetioci stariji od 16 godina moraju da pokažu važeći švajcarski ili EU kovid sertifikat sa QR kodom, kao i ličnu kartu.






Minhen, Nemačka


Jedan od najstarijih božićnih sajamova u Nemačkoj nalazi se u Minuhenu. Na ovoj prazničnoj pijaci pored sadržaja oduševiće vas i prelepe i drevne građevine koje okružuju mesto na kome se održava - glavnom gradskom trgu gde se postavlja božićno drvo od tridesetak metara za kojim se bore svake godine najbolji evropski dizajneri. Pijaca je poznato ne samo po kuvanom vinu i grickalicama, već i po nastupima umetnika. Pijace se otvora 24. novembra, a zatvara 25. decembra.






Beč, Austrija


Definitivno najveći božićni market prošaran novogodišnjim kućicama i štandova nalazi se na glavnom trgu u Beču Rathausplatz. Božićna pijaca na Rathausplatz u Beču svake godine nastoji da impresionira nove turiste koji po prvi put provode odmor u Beču, zatim turiste koji se sa razlogom ponovo vraćaju u Beč za Božić. Ove godine pijaca će biti zatvorena sve do 13. decembra zbog nacionalnog zatvaranja u Austriji, ali se očekuje njeno ponovno otvaranje od 13. do 26.decembra.






Milano, Italija


Veruje se da su se prvi praznični vašari ovde tadiraju još iz 13. veka, a oni se održavaju i dan danas u velikom obimu. U italijanskoj prestolnici kupovine nisu ukrašeni samo trgovi, već i stanice, svi trgovački centri i same ulice. Na najljepšem trgu punim štandova s ​​hranom, pićem i suvenirima u Milanu se tradicionalo održava praznična pijaca na kojoj možete pronaći poslastice, čokolade, suvo meso i sireve. Sve to uz tradicionalno kuvano vino koje se ovde služi još od davnina. Pored prodaje ovde se održavaju različite besplatne predstave za decu i koncerti. Pijace se otvora 26. novembra, a zatvara 6. januara.






Dortmund, Nemačka


Božićna pijaca u Dortmundu je jedna od najvećih i najlepših u celoj Nemačkoj. Na oko 300 štandova izloženi su umetnički zanati, božićni ukrasi, neobične igračke i još mnogo toga. Vrhunac za mnoge posetioce božićne pijace u Dortmundu je, naravno, isporbavanje mnogih lokalnih pića i kuvanog vina posluženih u svečanoj šolji. Šolja ima drugačiji dizajn svake godine i postala je kolekcionarski predmet. Kulinarske poslastice u ponudi uključuju slani bratvurst i vestfalsku šunku sa roštilja i slatke delicije poput pečenih badema i palačinki. Pijace se otvara 18. novembra, a zatvara 30. decembra.

bottom of page