top of page

Ovo su 10 gradova koje morate posetiti u 2020.godini

Ako i vi poput nas već razmišljate o novim avanturama u novoj godini, naš protal izdvojio 10 gradova Evrope koje morate posetiti u ovoj godini, a ono što će vam se posebno dopasti je to da većinu ovih gradova možete posetiti direktno letovima iz Niša uz kratak nastavak putovanja autobusom, vozom ili sopstvenim prevozom


Iako bi mnogi rekli da je jošuvek rano da razmišljte i planirate vaš sledeći odmor, postoje mesta na kojima bi ste ove godine morali odputovati, bilo da putujete sami, sa voljenom osobom, porodicom ili prijateljeima. Za sve ljubitelje putovanja nikad nije rano da se sve dobro isplanira, pa bilo da ste ljubitelj prirode, kulture, istorije ili uzburkanog noćnog života, u ovom tekstu predstavlja neke od gradova koje morate posetiti u 2020.godini


_________________




Kopenhagen, Danska


Danska moda i dizajn, kultura i kuhinja samo su neki od razloga zbog koga biste ove godine trebali da posetite glavni grad Kraljevine Danske. Kopenhagen uspeva da bude istovremeno šarmantan i trendi; poput devojke koja nosi bordo ruž i širok osmeh. Čist, pravih linija i ponekad sumornog neba sa mnoštvom raznobojnih zgrada i malih ugodnih kafea. Do Kopenhagena iz Niša možete stići letom do Malmea, a glavni grad Danske udaljen svega četrdesetak minuta od aerodroma u ovom gradu.







Vaduz, Lihtenštajn


Vaduz je glavni grad Lihtenštajna. Leži na obalama reke Rajne, i ima svega 5.000 stanovnika. Ova malena zemlja koja broji svega 37.000 stanovnika je jedna od najbogatijih na svetu, a nalazi između Austrije i Švajcarske. O ovoj planinskoj zemlji u srcu Evrope retko kada ćete pročitati neku vest, ali ona nikako nije dosadna. U Vaduzu se nalazi velika umetnička kolekcija, muzej, a grad ima razvijen turizam tokom cele godine pa ga je svakako vredno posetiti. Vaduz nema aerodrom, a do njega iz Niša možete stići preko Fridrihshafena, koji se nalazi na oko sat vremena vožnje.






Kranj, Slovenija


Kranj – prestonica slovenačke regije Gorenjska. Mali grad, ali dovoljno velik da se u njemu spoje kultura, istorija, ukusna hrana i fascinantna priroda. Nalazi se na reci Savi i Kokri, a iznad njega nalaze se prelepi Julijski Alpi koji dosežu nebo i stapaju se s njim. Ulice Kranja odišu mirom, ali će vas ipak savladati onaj osećaj ushićenja tokom čitavog boravka. Do Kranja možete stići iz Ljubljanje glavnog grada Slovenije dokle postoje direktni letovi iz Niša, a on nalazi se na nešto više od pola sata vožnje.







Istanbul, Turska


Ovaj viševekovni grad na bosforu spaja Evropu i Aziju, kako geografski, tako i istorijski i kulturno. Ako želite da upoznate drugačiјe gradove, ljude, i prosto se na kratko odmetnete od svojih svakodnevnih obaveza, toplo vam ргероčujemo lstanbul. Od Niša do Istanbula možete stići avionom sa presedanjem, a za to vam preporučujemo letove preko aerodroma Bergamo nadomak Milana, odakle do Istambula saobraća turksa niskotarifna avio-kompanija Pegasus.







Sorento, Italija


Sorento je bajkovit gradić smešten na samoj litici, sa prelepim pogledom na Napuljski zaliv i ostrvo Kapri. Centar Sorenta ćete relativno brzo obići, ali ćete svakako uživati u brojnim suvenirnicama, tratorijama, kafeima. Podrazumeva se da ćete probati limončelo, jer je ovaj gradić najpoznatiji po proizvodnji ovog digestiva od limuna, vode, šećera i alkohola.

Do Sorenta iz Niša možete stići letom iz Rima, pa vozom koji do ovog grada stiže za oko dva sata.







Inzbruk, Austrija


Inzbruk je peti po veličini grad u Austriji, smešten u zapadnom delu zemlje. Ovaj grad je upravno, privredno i kulturno središte pokrajine Tirol. Poznat je kao jedan od retkih velikih gradova u središnjem delu Alpa i stoga je jedan od čuvenih alpskih zimskih centara. Grad je svake godine domaćin novogodišnje ski turneje „4 skakaonice“, a dvaput je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara, 1964. i 1976. Do Inzbruka iz Niša možete stići letom do Salcburga, pa vozom za nešto manje od dva sata.







Lajpcig, Nemačka


Lajpcig je najveći grad savezne pokrajine Saksonije, a verovali ili ne ime je dobio od lužičkosrpske reči Lipsk, što znači „naselje u kojem rastu lipe“. Stari grad Lapciga je je atrakcija sam za sebe – uske kaldrmisane ulice, srednjevekovne kuće, mnogobrojni pabovi i kafei, kao i mnoštvo malih neodoljivih prodavnica. Do Lajpciga iz Niša možete stići preko Berlina, a ovaj grad nalazi se na oko sat i deset minuta od glavnog grada Nemačke.







Brno, Česka


Brno je glavni i najveći grad češke pokrajine Moravske. Smešten na ušću reka Svratke i Svitave, nalazi se na visoravni na jugoistoku zemlje. Veliki kulturni i univerzitetski centar čitave regije, sa burnom i bogatom istorijom, značajno je industrijsko sedište republike i jedna od njenih omiljenih destinacija. Impresivna arhitektonska zdanja, crkve, prostrani trgovi, izuzetna gastronomska ponuda i duga tradicija u pivarstvu učiniće vaš odmor pravim uživanjem. Do Brna iz Niša možete stići preko Bratislave, a ovaj grad nalazi se na oko sat i dvadest minuta od glavnog grada Slovačke.








Komo, Italija


Jezero Komo prostire na površini od 146 kvadratnih metara i svojim neobičnim oblikom slova Y, predstavlja pravi dragulj severne Italije. Sa svojim središtem u Lombardijskoj regiji, ovo predivno jezero je bilo popularno letovalište još od rimskih vremena, a danas je poznato kao najatraktivnija destinacija za odmor brojnih poznatih ličnosti. Do jezera Komo iz Niša možete stići preko Bergama jer se od aerodroma u ovog gradu nalazi na oko sat i dvadest minuta vožnje.







Esen, Nemačka


Esen je grad u nemačkoj saveznoj državi Severna Rajna-Vestfalija. Sa oko 576.000 stanovnika spada među najveće gradove Nemačke. Esen leži u centru Rurske oblasti severno od reke Rur. Essen je grad spektakularne arhitekture i snažnog urbanog razvoja. Do Esena iz Niša možete stići preko Dortmunda, aerodroma u ovog gradu nalazi na nešto više od pola sata.



Ukoliko se odlučite da ove godine posetite neke od gore navedenih destinacija, sigurni smo da nećete pogrešiti. Želimo vam lep provod i srećan put!



162 views0 comments
bottom of page