top of page

Oprez! Ovo su mesta koja imaju najviše bakterija i virusa u avionu

Prilikom putovanja aviom nema mesta panici, ali treba biti svestan da je to mesto gde se lako možete zaraziti pogotovo ukoliko ne vodite dovoljno računa o higijeni



Foto. Ilustracija

Većina komercijalnih aviona koji sleću na niški aerodrom mogu da primi izmedju 100 i 250 putnika, a ukoliko se uzme u obzir gust raspored sedišta, u avionu je skoro pa nemoguće napraviti odstojanje koji nasležni organi ovih dana preporučuju, a ispoštovati sva pravila nije lako ni na minijaturnom putničkom teminalu.


Pored nošenja maski i rukavica, treba imati na umu da veliki broj predmeta u avionu imaju mnogo više bakterija i virusa nego što ste mislili.

Naime, nedavno sprovedenim istrazivanjem, ispostavilo se da najprljaviji deo aviona zapravo nije toalet, iako bi svakako posle njegove upotrebe treba temeljno oprati ruke.


Prema rečima makrobiologa, rasklopni stočići u avionu imaju oko osam puta više bakterija i virusa nego dugme za puštanje vode u WC-u. Zato ih pre upotrebe obavezno treba obrisati dezinfekcionim maramicama.


Otvori za regulaciju vazduha iznad glave takođe su visoko na listi najprljavijih delova u avionu. Prema istraživanjima, neki putnici ih tokom leta dotaknu i sedam puta kako bi imali više vazduha ili smanjili duvanje, a pritom ostave i "svoj trag" poput patogenih klica koje tu mogu preživeti danima.


Iako ne možemo izbeći diranje pojasa, mikrobiolozi savetuju da koristimo maramice za dezinfekciju ruku nakon što se zavežemo ili odvežemo. Prilikom putovanja nema mesta panici, ali treba biti svestan da avioni vrve bakterijama i virusima, baš kao i sve ostale javne površine koje se često koriste, pa u skladu s tim redovno perite ruke ili ih dezinfikujte antibakterijskim gelom.






117 views0 comments
bottom of page