top of page

Od 2022. godine „ulaznica” u EU za gradjane Srbije sedam evra

Gradjani Srbije će od 2022. godine morati da se preko interneta prijave i plate taksu od sedam evra pre nego što se odluče da putuju u Evropsku uniju. Na ulasku i izlasku iz EU biće ukinuto pečatiranje pasoša, ali će se putnicima uzimati biometrijski podaci – biće vršeno skeniranje prstiju i provera lica


Foto: Ilustracija

Sistem ETIAS važiće za sve zemlje kojima nije potrebna viza za ulazak u EU, gde se izmedju ostalog nalazi i Srbija.


Elektronski zahtev za dobijanje ETIAS odobrenja za ulazak u EU, osim građana Srbije i zemalja regiona moraće da popunjavaju i građani iz još  šezdesetak država koje su na režimu, takozvanog belog šengena, među kojima su i državljani SAD, Kanade, Australije, Izraela, Japana, Južne Koreje, Novog Zelanda.

Primena Evropskog sistema za putne informacije i odobrenja (ETIAS) koji je najavljen još u proleće 2016. kasni zbog uvođenja novog režima prelaska granice, takozvanog EES sistema. Portparolka za odnose sa javnošću Odeljenja Evropske komisije za bezbednost, regulacije, vladavinu zakona i temeljna prava Katarzina Kolanko kaže da je ETIAS planiran da počne sa radom u januaru 2021. godine, ali da je moguće da će doći do kašnjenja i da će njegova primena započeti istovremeno kada se uvede i novi režim prelazak šengenske granice, a to znači najverovatnije početkom 2022. godine.


I EU ističe da uvođenjem sistema ETIAS žele da pre svega olakšaju kontrolu svojih spoljnih granica i borbu protiv terorističkih pretnji. Isti argument su imale i SAD kada su uvodile ESTA sistem.

Iz EU poručuju da će procedura odobravanja ETIAS trajati samo nekoliko minuta, a da će samo u izuzetnim slučajevima biti potrebne dodatne provere zbog kojih bi postupak mogao da se oduži najduže na dve nedelje. Samo popunjavanje elektronskog formulara će trajati najduže 10 minuta, a građani koji hoće da putuju u EU moraće unesu osnovne lične podatke iz pasoša, uključujući imejl, broj telefona, ali i prvu državu ulaska u šengensku zonu, podatke o obrazovanju, radnom iskustvu, zdravstvenom stanju, ali i da pruže odgovore na osnovna bezbednosna pitanja (da li su osuđivani za ozbiljna krivična dela).Odobrenje ETIAS koje će građani dobiti elektronskom poštom važiće tri godine ili do isteka putne isprave. To znači da će građani, dok im važi odobrenje, moći kao i do sada da bezbroj puta prelaze šengensku granicu i da borave u zemljama EU najduže 90 dana.

243 views0 comments

Comments


bottom of page