top of page

Obratite pažnju: Zbog ovog propusta, možete propustiti let!

Nedavno je jednom putniku koji je pokušao da se ukrca na let kompanije Ryanair na jednom od evropskih aerodroma onemogućeno ukrcavanje zbog striktnih pravila vezanih za starost pasoša. Iako je putnikov pasoš bio važeći, avio-kompanija je insistirala na tome da pasoš ne sme biti stariji od 9 godina i 9 meseci.


Foto: Alina.R/Fly Naissus

Ukoliko se spremate za putovanje u neku od zemalja Evropske unije koja pripada Šengenskom prostoru, trebalo bi da obratite pažnju na ključne uslove važenja pasoša. Ovo pravilo obuhvata sve članice EU, kao i Švajcarsku, Norvešku, Island, i nekoliko mikrodržava. Posebno se odnosi na državljane zemalja koje nisu članice EU ili Šengena, poput Srbije.


Prema zvaničnim preporukama Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, pasoš mora ostati važeći najmanje tri meseca nakon planiranog datuma povratka iz zemalja Šengenskog prostora. Osim toga, važno je da pasoš bude izdat u prethodnih 10 godina.


Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije zahtev za novi pasoša možete podneti najranije 7 meseci pre njegovog isteka.

Ova pravila mogu imati značajan uticaj na putnike, posebno ako planiraju boravak u nekoj od zemalja na duži period. Na primer, ako nameravate posetiti Austriju na tri meseca, pasoš mora imati valjanost od najmanje šest meseci od datuma napuštanja zemlje. To znači da, ukoliko vam pasoš ističe za samo tri meseca, putovanje vam može biti onemogućeno, a avio kompanija može odbiti ukrcavanje, budući da se pasoš u takvom stanju ne smatra važećim.


Ovaj zahtev je uobičajen među skoro svim aviokompanijama, stoga je važno naglasiti da problemi sa ukrcavanjem zbog pasoša koji skoro ističe nisu specifični samo za Ryanair. Gotovo sve aviokompanije koje lete sa niškog aerodroma primenjuju slična pravila. Stoga se savetuje svim putnicima da unapred provere i usklade valjanost svojih pasoša sa zahtevima avio-industrije kako bi izbegli neplanirane komplikacije tokom putovanja.


_______________________________

Na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, u sekciji opštih preporuka, prva smernica naglašava: proverite da li je pasoš važeći pre odlaska na putovanje. Još je navedeno da „pasoš mora biti važeći najmanje tri meseca nakon planiranog datuma povratka iz zemalja Šengenskog prostora i pasoš mora biti izdat u prethodnih 10 godina, a ahtev zahtev za novi pasoš možete podneti najranije 7 meseci pre njegovog isteka“.



Autor: Fly Naissus










bottom of page