top of page

Nova regulativa EU može ugroziti poslovanje kompanija Wizz Air i Ryanair

Različita pravila aviokompanija o ograničenjima prtljaga rezultiraju skrivenim troškovima i otežavaju upoređivanje cena - tvrde evropski poslanici


Foto: Ilustracija

Ukoliko Evropski parlament uspe da postigne harmonizaciju cena prtljaga, to bi moglo imati negativne posledice, posebno za Wizz Air i Ryanair. Na svom plenarnom zasedanju u Strazburu, Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom se poziva na usvajanje zakonodavstva EU koje bi obavezalo aviokompanije da postave jedinstvene standarde za veličinu i cenu ručnog prtljaga, saopštio je Evropski parlament -prenosi hvg.hu.


U rezoluciji, evropski poslanici su skrenuli pažnju na neprijatnosti i nelagodnosti koje proizilaze iz neusklađenih pravila aviokompanija o kabinskom prtljagu. Pozvali su na reviziju zakonodavstva EU o pravima putnika u vazdušnom saobraćaju. Oni su ukazali da različite politike aviokompanija o dozvolama za prtljag dovode do skrivenih troškova i otežavaju putnicima upoređivanje cena. Ako putnici koriste različite aviokompanije ili moraju da promene svoje planove, kontradiktorna pravila izazivaju konfuziju.


Takođe su istakli da Evropska komisija treba u potpunosti da primeni relevantnu presudu Suda pravde Evropske unije prilikom pregleda postojećeg zakonodavstva EU o avijaciji. Sud pravde je ranije presudio da aviokompanije ne mogu naplaćivati doplatu za kabinski prtljag "pod uslovom da takav kabinski prtljag ispunjava razumne zahteve u pogledu težine i dimenzija i da se pridržava primenljivih bezbednosnih zahteva".


Wizz Air i Ryanair u opasnosti?


Prema rečima stručnjaka postoji i važan princip da svako treba da bude slobodan da odredi cene svojih proizvoda: to će morati da se uskladi sa trenutnim planom rezolucije. Oni tvrdi da je malo verovatno da će se ovo dogoditi, ali ako se desi, to bi moglo najviše da naškodi dve ultra-niskotarifne aviokompanije mađarskom Wizz Air-u i irskom Ryanair-u.


Ove dve kompanije dominiraju tržištem dodatnih usluga i to posebno Wizz Air, koji izuzetno fleksibilno prilagođava cene svojih paketa. Aviokompanije imaju mogućnost da privuku putnike prividno jeftinim kartama, ali uz znatne troškove dodatnih usluga koje se kasnije otkrivaju. Wizz Air, s obzirom na njegovu dinamičnost u postavljanju cena, ne bi bio u mogućnosti sprovesti ovakvu praksu s fiksnom cenom.

392 views0 comments

Comments


bottom of page