top of page

Niš izgubio još dve linije - Wizz Air obustavlja letove ka Beču i Dortmundu

Niški aerodrom Konstantin Veliki je zvanično izgubio još dve linije povlačenjem kompanije Wizz Air na letovima ka Beču i Dortmundu


Foto: Domink C.

Mađarski niskotarifni avio-prevoznik Wizz Air, prema zvaničnim informacijama, suspendovao je letove iz Niša za Beč i Dortmund. Obustava letova ne smatra se privremenom jer letova neće biti u narednoj letnjoj sezoni koja počinje 30. marta, a završava se 24. oktobra. Iako je prvobitno bilo reči o privremenom suspendovanju letova samo za Dortmund, prema odluci kompanije Wizz Air, poslednji let za Beč je programiran za 29. mart. Pored letova za Beč, letovi za Dortmund, koji su planirani da se nastave početkom letnje sezone, takođe neće biti realizovani. Dodatno, avio kompanija će redukovati broj polazaka ka Memingenu.


Niš je već u prethodnim godinama izgubio značajan broj letova, ostavljajući aerodrom sa samo nekoliko niskotarifnih linija. To uključuje letove ka Malti i Beču na kojima leti Ryanaira, kao i linije ka Bazelu i Memingenu kompanijom Wizz Air.

Iako se u zvaničnom saopštenju niškog aerodroma, kao i niskotarifnog avio prevoznika kao razlog ukidanja ovih letova navode problemi sa vanrednim servisima i pregledima motora Pratt & Whitney, ne možemo ignorisati činjenicu da sa druge strane kompanija Wizz Air istovremeno širi svoju mrežu na drugim tržištima poput Italije, Velike Britanije, Španije, Albanije, Mađarske, Nemačke, Moldavije.


Iz kompanija Wizz Air navode da će putnicima koji su kupili karte biti vraćen pun iznos kupljenih karata, uključujući 100% povrata novca ili opciju dobijanja 120% iznosa u vidu kredita za kupovinu avio karata za neku drugu destinaciju ili za planiranje leta sa nekog drugog aerodroma u okruženju. Wizz Air dodaje da je ukupno 35 aviona iz njihove flote prizemljeno zbog vanredne provere motora.


Sve manje linija iz Niša - ukinuto neverovatnih 18 linija


U proteklih nekoliko godina, Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu zabeležio je gubitak od ukupno 18 linija, a trenutna ponuda niskotarifnih letova predstavlja najmanji broj od 2016. godine kada je samo mađarska avio-kompanija Wizz Air letela na pet niskotarifnih destinacija iz Niša.



Lista ukinutih letova iz Niša od 2016. do danas



Nikad manje letova - iz Niša se trenutno može leteti do svega 9 destinacija


Niški aerodrom suočava se s izazovom sve manjeg broja destinacija i ograničenog broja letova. Trenutno, putnici iz Niša mogu birati samo između devet destinacija. Od toga su samo četiri niskotarifne: dve madjarskog avio prevoznika Wizz Aira i dve irske niskotarifne avio kompanije Ryanaira, dok ostalih pet letova nudi nacionalna avio kompanija Air Serbia.


Ukoliko se nastavi trend gubitka avio-linija i putnika, sudbina niškog aerodroma nije obećavajuća. Ovogodišnji smanjeni broj destinacija i letova ozbiljno ograničavaju mogućnosti putovanja iz Niša, što će rezultirati značajno manjim brojem putnika. Aerodrom se prvi put suočava s ovakvim izazovom održavanja svoje vitalnosti i važnosti. Nažalost, u trenutnoj složenoj situaciji ne primećuju se adekvatni koraci kako bi se osiguralo njegovo opstajanje i dalji razvoj, što je u suprotnosti sa obećanjima vlasti nakon preuzimanja aerodroma od strane države 2018. godine.








bottom of page