top of page

Nirnberg – grad u kome se prepliću nemačka tradicija i istorija

Updated: Aug 15, 2019

Nirnberg se nalazi se na severu nemačke pokrajine Bavarske, a predstavlja kulturni centar oblasti Frankonija. Legende ovog grada se vezuju za period rimskog doba, ali prvi materijalni spomenici govore u prilog da grad potiče iz XI veka.



Nirnberg je posebno značajan i svetski poznat kao simbol nemačke umetnosti humanizma iz zlatnog doba. Danas je to grad u koji hrle turisti širom sveta jer žele da uživaju u muzejima, pijacama, impresivnoj arhitekturi i vrhunskim gastronomskim specijalitetima.  


Grad Nirnberg (nem. Nürnberg) je drugi po veličini grad nemačke savezne države Bavarske nakon glavnog grada Minhena. Ukupno 515.000 stanovnika čine 14. najvećim gradom u Nemačkoj.

Grad leži na obe strane reke Pegnic, a prostire se na oko 187 km². Zajedno sa susednim gradovima Firtom, Erlangenom i Švabahom čini aglomeraciju u kojoj živi oko 2,5 miliona ljudi. Na severnim granicama grada se nalazi poznati Nirnberški zamak koji sa očuvanim gradskim zidinama okružuje ceo grad istorijskog centra. Aerodrom u Ningbergu je drugi najprometniji aerodrom u Bavarskoj nakon aerodroma Minhen i deseti je najprometniji aerodrom u Nemačkoj.



Šta nikako ne porpustiti?





Dvorac Ninberga


Na severu starog grada uzdiže se dvorac Ninberga, impresivna 351 metara visoka struktura koja dominira nebodirima. Jedna od najvažnijih preživelih srednjevekovnih utvrdjenja u Europi, dvorac je bio rezidencija svih nemačkih kraljeva i careva od 1050. do 1571. godine. Na donjem kraju su stare carske staje sagrađene1495. godine (sada hostel za mlade), a Pentagonal Tower, datira iz 1040. Veći je Kaiserburg, izgrađen u 11. veku (premda je mnogo promenjen kasnije), uz Sinwell Tower s prekrasnim panoramskim pogledima. Dvorac obiluje brojnim sobama, uključujući malu kapelu iz 12. veka i brojna značajna umetnička dela.






Germanski narodni muzej


Germanski narodni muzej (nem:Germanisches Nationalmuseum) je dom najveće nemačke zbirke umetnosti i kulture. Muzej ima više od 1,2 miliona predmeta koji se odnose na umetničku i kulturnu istoriju regije, uključujući istorijske dokumente na pergamentu, zbirku od 17.000 pečata i vrhunsku arhivu likovnih umetnosti. Ostala važna obeležja uključuju zbirku od 300.000 grafika i crteža, slika koje predstavljaju sve glavne škole, istorijske muzičke instrumente, zbirku skulptura i fascinantan prikaz antičkih igračaka i lutkica.






Gradske zidine


Ninberg ima jedinstvenu razliku u tome što je sačuvao veći deo svog kruga starih zidina, od koji mnogi od njih datiraju od 14. do 15. veka, koji su su ojačani u 16. i 17. veku.

Gradski zid starog grada bio je odbrambeni mehanizam koji okružuje grad Nirnberg. Izgradnja je počela u 12. veku i zvanično je okončana u 16. veku, a zidine se prostirua na oko 5 kilometara oko starog grada. Nirnberški dvorac zajedno sa gradskim zidom je jedan od najvažnijih srednjovekovnih sistema odbrane u Evropi.





Muzej saobraćaja Nirnberg


Nedaleko od zidina starog grada nalazi se Muzej saobraćaja Nirnberga (nem: Verkehrsmuseum Nürnberg) sa svojim brojnim prikazima koji se odnose na železnicu zemlje. Ovo je jedan od najstarijih muzeja te vrste u Europi, a njegova zbirka uključuje kraljevske vozove i savršeno obnovljene parne i dizel motore, kao i radnu repliku nemačkog prvog voza. Muzej takodje nudi raznovrstan program turističkih i čarter putovanja na glavnim linijama, stoga svakako proverite postoje li takvi prilozi pre vaše posete.







Crkva Svetog Lavrentija


Crkva Svetog Lavrentija je gotička crkva koja se nalazi na Lorenzer Platzu. Lorenckirhe je bila župna crkva na jugu srednovekovnog naselja Pegnic koje je bilo jezgro slobodnog carskog grada Nirnberga i urbani ekvivalent crkve Sv. Sebalda u severnom delu. Bazilika je građena od 1250. godine u vreme kasne gotike i završena je 1477. godine. Zaštitnik crkve je Sveti Lavrentije. Crkva Lorenckirhe je uz Sebalduskirhe jedna od dve protestantske crkve u Nirnbergu. Crkva je na kraju Drugog svetskog rata bila bombardovana od strane saveznika i uništena i nakon toga je obnovljena prema stanju pre bombardovanja.






Hauptmarkt


Hauptmarkt je dom fontane "Beautiful Fountain" iz 14. veka sa ukrasima i likovima. To je takodje mesto gde ćete naći staru gradsku kuću, izgradjenu 1616. godine i prepoznatljiv po veličanstvenim vratima, tamnicama i komorama za mučenje. Izmedju dve zgrada nalazi se i još jedna poznata fontana, Gänsemännchen, sagrađena 1555. godine, a prikazuje Frankovog seljaka koji nosi dve guske, s vodom koja izlazi iz njihovih kljuna. Takodje na ovom trgu nalazi se i jedina crkva u baroknom stilu u grad, posvećena Svetom Egidiju.







Muzej igračaka


Muzej igračaka u Nirnbergu (nem: Spielzeugmuseum) - smatra se vodećim muzejom te vrste na svetu, a zabavan je za decu svih uzrasta... kao i za odrasle. Nalazi se u istorijskom starom domu iz 1517. godine. Najvažniji događaji u poseti uključuju fascinantne detalje o kulturnom značaju mnogih jedinstvenih igračaka koje se izlažu iz različitih zemalja i perioda. Mnoge od starih igračaka, od kojih neke datiraju još iz srednjeg vijeka, napravljene su u gradu, koji je vekovima bio poznat po stvaranju lutaka. Takođe, treba napomenuti da je najveća svetska kolekcija igračaka koju je napravio EP Lehmann, jedan od najpoznatijih proizvođača igračaka u zemlji, poznat po svojoj liniji modelskih vozova, od kojih se neki mogu videti kako putuju po velikom modelu železničke pruge. Muzej igračaka je takođe dom nemačke arhive igara, ogromne zbirke igara na ploči i drugih srodnih materijala. Muzej ima dobro opremljenu prodavnicu igračaka, otvoreni prostor za igru (uključujući i lavirint), kao i prostor za igru i zanat u zatvorenom prostoru.






Crkva sv. Sebalda

Protestantska crkva Sv. Sebalda (nem: Sebalduskirche) je ajstarija gradska župna crkva u Nirnbergu sagrađena je oko 1215. godine kao trobrodna kasnoantička bazilika sa dva hora. Već 1309. godine originalni bočni prolazi su prošireni i izmenjeni u gotičkom stilu. Uništen tokom Drugog svetskog rata kao i ostatak grada, Sv. Sebald je rekonstruisan 1957. godine. U unutrašnjosti crkve nalazi se relikvijarsko svetište (oko 1397. godine) u grobnici u bronzi Petra Visčera i njegovih sinova (1508-1519). Pretpostavlja se da kosti zaštitnika Nirnberga Sebaldusa počivaju u srebrnom reljefnom "kovčegu".





Kuća Alberhta Direra

Nedalko od Nirnberškog dvorca u kući Albrerhta Direra iz 15. veka, gde je poznati njemački nemački renesansni slikar, grafičar i teoretičar umetnosti živeo od 1509. do svoje smrti 1528. godine. Sada kuća muzej posvećen Direrovom životu i delu - bio je posebno poznat po štampanim kartama - zgrada prikazuje kopije nekih njegovih kreacija. Takodje u blizini kuće nalzi se Tiergärtner Tor, savršeno sačuvan mali srednjovjekovni trg.






Bogorodičina crkva

Ova rimokatolička crvka (nem: Frauenkirche) datira iz 1352. godine, a nezaobilazna je gotička znamenitost koju nećete lako promašiti prilikom obilaska Nirnberške ulice Hauptmarkt, jer je fasada zgrade bogata detaljima. Na primer, iznad verande sa svojim bogatim skulpturalnim ukrasom nalazi se Mannleinlaufen, prekrasani stari sat koji je instaliran 1506. godine sa mehaničkim likovima koji predstavljaju sedam elektora koji pevaju po caru Karlu IV (svakodnevno u podne). Značajne karakteristike enterijera - dizajniranog uz prisustvo cara na umu - su Tucher oltar iz 1440. godine i dva spomenika Adama Krafta.




Podsetimo, kompanija Air Serbia leti direktno iz Niša do Nirnberga, dva puta nedeljno,

ponedeljkom i četvrtkom, a karte možete kupiti na www.airserbia.com


Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turisticke organizacije Nirnberg

www.tourismus.nuernberg.de

1,491 views0 comments
bottom of page