top of page

Neprijatnost učenika na letu Niš-Rim: skupocene violine morali da prevoze na podu aviona

Nekoliko ušenika i profesorka srednje muzičke škole, doživelI su neprijatnost na Aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu, na letu za Rim, kada je komapnije Air Serbia odbila da besplatno preveze njihove muzičke instrumenteAir Serbia, Foto: Richard.D

Njima je kako trvrde rečeno da u avionu Air Serbije mogu da putuju samo ukoliko kutije sa instrumentima predaju kao čekirani prtljag, a da instrumente unose u avion bez zaštite te da za to moraju da doplate taksu u iznosu od 7.500. Kako tvrdi majka jedne od učenica, oni su svoje violine morali da prevezu na podu aviona, pridržavajući ih nogama, jer im je bilo onemogućeno da ih transportuju u kutijama u kabini aviona.


Učenicima je najpre rečeno da moraju da plate 35.000 dinara, te da kupe još jedno sedište u avionu, da bi im na kraju bilo naplaćena taksta od 7.500 dinara, kako bi bez kutija prevezli instrumente na podu aviona u suprotno bi im bio onemogućeno ukrcavanje na letu za Rim.


Na sajtu avio-kompanije stoji da putnici svoje muzičke instrumente mogu nositi kao ručni prljag ukoliko su njihov broj, dimenzije i težina, zajedno sa zaštitnom kutijom, u skladu sa propisima za dozvoljenu količinu, dimenzije i težinu ručnog prtljaga.

Roditelji tvde da sve kutije zadovoljavaju medjuranodne standarde za prevoz u instrumenata u avionu i da im i dalje nije jasno zašto je kompanija naplatilila doplatnu taksu.


Prema rečima zvaničnika avio-kompanije, učenici su obavešteni da kutije od instrumenta ne mogu biti unešene kao ručni prljag jer prelaze propisane dimenzije.


"Ovo se prvi put dešava da im neko uopšte naplaćuje bilo kakvu taksu ili bilo kakav iznos za unos istumenata u kutijama u avion. Njima nije prva godina da idu za Rim, one su putovale unazad nekoliko godina, iz Beograda i niko nikada nije tražio da plate bilo kakvu nadokandu za to što ulaze sa istrumentima u avion", dodaje Mirjana Karanović, prenosti N1.Slike iz aviona na kojima su učenici bili primorani da skupocene instrumente transportuju na podu

Neophodno je instrumente spakovati u zaštitnu foliju, kako bi tokom transporta bili zaštićeni.

Iz propisa za ručni prtljag međutim, nije jasno po kom kriterijumu je za svaku od violina naplaćena taksa od 7.500 dinara. I zbog čega nije dozvoljeno da se instrumenti vredni i do nekoliko desetina hiljada evra, prevoze u sigurnosnim kutijama- navodi N1.Na pitanje novinara zbog čega je učenicama i po kom pravilu naplaćena taksa za prevoz instrumenata, iz kompanije Air Serbia i niškog aerodroma Konstantin Veliki nisu odgovorili.


470 views0 comments

Comentarii


bottom of page