top of page

Nastavlja se pad broja putnika na niškom aerodromu i u aprilu

U aprilu mesecu zabeležen pad broja putnika aerdoromu „Konstantin Veliki” za 2,6%, zabrinjavajući su podaci u kargo saobraćaju koga na niškom aerdormu tokom prošlog meseca nije ni bilo


Foto: Aerodrom Niš

I dok avio kompanije koje saobraćaju iz Niša uporno beleže rast, broj putnika koji je tokom aprila letelo sa niškog aerodroma smanjen je za 2,6% u odnosu na isti mesec prošle godine. Ukupni broj avio operacija iznosio je 196, u odnosu na 202 koji je zabeležen prošle godine.

Najveći pad zabeležen je u kargo saobraćaju, -100%, prema podacima niškog aerodroma, sa 69.675 tona smanjen je na nulu.


Mladen Jovanović iz NKD za ovaj kargo pad nedavno je izjavio da je država očigledno taj izvor prihoda prebacila na Beograd. Za brojku putnika ima drugu dijagnozu - aerodrom nije uspešan u promociji svojih usluga.


Broj putnika Ryanaira i Wizz Aira u aprilu u velikom porastu


Wizz Air, jedna od vodećih niskotarifnih avio kompanija u istočnoj Europi, zabeležila je 19% više putnika, te je u aprilu taj broj dosegao 3,28 miliona putnika. Što predstavlja pravi rekord i pokazuje pravi smer u kome se kreće ova avio kompanija.


Foto: Ilustracija

Iznenadjujući dobar broj rasta u aprilu zabeležila je i irska niskotarifna kompanija Rynair, koja je tokom prošlog meseca imala 10% više putnika, što je oko ukupno 13,5 miliona. Ovo je apsolutno liderska pozicija kompanije Ryanair, i trenutno druga kompanija sa najvišim rastom broja putnika u Evropi. Medjutim ,razloga za slavnje Ryanair ima i kada je upitanju popunjenost putničke kabine, koja je trenutno na prvom mestu u Evropi i to sa 96% popunjenosti.

U slučaju Wizz Aira, brojke u aprilu su zaista neverovatne. Očito, povećanje od 19% zahtevalo povećanje flote i ruta. Wizz Air je povećao svoju flotu tokom aprila meseca za jedan avion, i sada ima ukupno 133 - i dok je pored ponovnog pokretanja linije iz Niša za Malme, pokrenuo sedam novih linija u Poljskoj, Rumuniji, Litvaniji i Ukrajini, dok je pojačao svoje linije između Londona i Norveške. Wizz Air je ponudio 17,6 % više sedišta, a popunjenost je bila 91,9%. U posljednjih dvanaest meseci prevezeno je 35 miliona putnika, što predstavlja povećanje od 16%. Ryanair je, s druge strane, dostigao 142 miliona, s godišnjim rastom od 9%.




323 views0 comments
bottom of page