top of page

Najavljeno renoviranje Muzeja vazduhoplovstva u Beogradu

Aerodrom Nikola Tesla raspisao je tender za izradu elaborata procene investicionog ulaganja u Muzej vazduhoplovstva. U planu je da se ovaj muzej rekonstruiše po ugedu na slične muzeje u svetu


Foto: CC

Za Muzej vazduhoplovstva neophodno je pripremiti detaljan izveštaj o trenutnom stanju kompletnog objekta, koji obuhvata površinu od otprilike 10.500 kvadratnih metara, kao i procenu investicija. Cilj ovih aktivnosti je revitalizacija muzejskog prostora, unapređenje funkcionalnosti i stvaranje modernog i konkurentnog muzeja u regionu.

  

Objekat, kako se dodaje, ostaje u istim gabaritima, sa sačuvanim vizuelnim identitetom i arhitektonskim rešenjem.

Plan rekonstrukcije bi mogao biti podeljen u dva faze: prvo, detaljna analiza trenutnog stanja i izrada prostorno-programskog plana; zatim, predlog procene investicionih potreba.

Ova renovacija će uključivati modernizaciju prostora, obnovu izložbenih eksponata i poboljšanje interaktivnih elemenata kako bi posetiocima pružio bogatije iskustvo i bolje razumevanje istorije vazduhoplovstva. Ovo unapređenje će doprineti atraktivnosti muzeja i omogućiti posetiocima da se bolje upoznaju sa bogatom baštinom vazduhoplovstva u Srbiji.


Početak izgradnje muzeja vazduhoplovstva datira iz 1975. godine, no zbog niza izazova, uključujući finansijske i tehničke probleme, njegova finalizacija nije bila moguća sve do 1989. godine. Sam objekat muzeja obuhvata površinu od približno 6.000 kvadratnih metara za izložbene svrhe, dok prostor za depoe, radionice i administrativne svrhe obuhvata oko 4.500 kvadratnih metara.




bottom of page