top of page

Najavljene nove subvencije sa niškog aerodorma - o starim subvencijama svi ćute

Gradski većnik Nenad Stanković najavio je nedavno da država planira da sa oko milijardu dinara subvencioniše nove letove sa niškog aerodroma. Ovog puta izabrane destinacije su Istanbul, Keln, Ljubljana, Frankfurtu, Atina i Tivat


Foto: Air Serbia

I dok većnik najavljuje nove, niko od nadležnih već odavno ne odgovara na pitanja šta se dogadja sa 12 destinacija koji su na javnom tenderu dodeljeni komapniji Air Serbia da ih obavlja kao letove od javnog značaja, a za koje ova kompanija dobija 5 miliona evra godišnje.



Foto: gu.ni.rs

Bio sam na sastanku Radne grupe koju je organizovalo Ministarstvo za saobraćaj i infrastrukturu, na sastanku Radne grupe razmatrale su se linije potencijalne koje će biti iz Niša. Grad je opredelio konkretno za niški Aerodrom "Konstantin Veliki", biće opredeljeno naredne godine iz budžeta Republike oko milijardu dinara za subvencije letova - rekao je Stanković prenose Južne vesti.





Uz napomenu da će u toku 2022. biti raspisan medjunarni tender koji će sredstva iz budžeta trebao da dodeli kompaniji kako bi uvela redovni avio saobraćaj dva puta nedeljno ka Frankfurtu, Kelnu, Ljubljani i Istanbulu tokom cele godine, odnosno sezonske letove do Atine i Tivta, navodi se da još ništa nije konačno, kao i da postoji mogućnost da neke linije budu izmenjenje.


Podsetimo, 2019. godine nacioanalna avio kompanija Air Serbia dobila je subvenicije od gotovo 5 miliona evra godišnje od države za letove od javnog intresa koja je po ugovoru trebala da saobraća na ovim linijama sve do 2023. godine.


Nakon izbijanja pandemije virusa Covid-19, sve avio kompanije vratile su se na niški aerodrom sem Air Serbije koja trenutno iz Niša leti samo na jednoj destinaciji - prema aerodromu Hahn u blizini Frankfurta, a niko od nadležnih ne odgovara na pitanja šta se desilo sa ostalim linijama i da li se oni i dalje finansiraju.




bottom of page