top of page

Na aerodromu "Konstantin Veliki" u planu sanacija rulnih staza ali i gradnja bazena

Aerodromi Srbije raspisali su tender za izradu projektno tehničke dokumentacije rulnih staza i prateće infrastrukture na niškom aerodromu - prenosi portal eKapija


Foto: Aerodromi Srbije

Predmetna lokacija na kojoj su planirani radovi nalazi se unutar područja aerodroma Konstantin Veliki. Kako je navedeno u projektnom zadatku, tokom 1999. godine usled dejstva projektilima došlo je do značajnih oštećenja rulnih staza za kretanje vazduhoplova, pa je cilj da se one saniraju.

Ukupna dužina svih rulnih staza iznosi oko 2.300 metara, a rekonstrukciju je potrebno izvršiti na takav način da je moguće izvršiti prihvat vazduhoplova za maksimalnu težinu od 32 tone (referentni vazduhoplov je Falcon 5X, kodnog slova C).

Ali za publiku najzanimljivi deo projekta tek sledi - tender obuhvata i projektnu dokumentaciju potrebnu za puštanje u rad otvorenog bazena dimenzija 50 m X 25 m X 1,1 m-3,55m.


Zapremina vode u bazenu, sa finskim prelivnim kanalom, biće 2.640 m3, a projekat je potrebno uraditi, kako se navodi, prema nemačkim propisima.


Nadalje, u projektnom zadatku stoji da za potrebe korisnika treba uraditi projekte arhitekture i konstrukcije rekonstrukcije starog bazena za plivanje od armiranog betona, unutrušnjih dimenzija 25x50 m, promenljive dubine od 1,5 do 3,55 m.

Bazen je prelivnog tipa, a projektom je potrebno predvideti i skakaonicu (ukoliko je moguće sanirati postojeću skakaonicu).


Vojni bazen u naselju Medoševac, na vojnom delu aerodroma, zatvoren je posle NATO bombardovanja, a do tada su mogli da ga koriste svi građani.

Tender je otvoren do 16. januara, detaljnije OVDE.Izvor: eKapija

431 views0 comments

Comments


bottom of page