top of page

Na aeordormu Morava izvršen probni let modernizovanog aviona "Orao"

Danas je na vojnom aerodromu "Morava" održana obuka pripadnika vojske na najnovijem naoružanju, a takođe je predstavljena modernizovana verzija aviona Orao Ј-22.


Foto: Arhiva

Ovaj model aviona je razvijen kao zamena za postojeće jurišne avione domaće proizvodnje J-21 Jastreb, koji su bili u upotrebi Ratnog vazduhoplovstva SFRJ. Novi avion je osmišljen kao modernija verzija za podršku, sposobna da obavlja određene vazdušno-borbene zadatke.

Prvi prototip aviona je poleteo 1974. godine, a međunarodno predstavljanje doživeo je na vazduhoplovnoj izložbi u Parizu 1985. godine, kao avion Orao J-22.


Avion Orao poznat kao prvi domaći avion koji je leteo brzinom većom od zvuka.

Modernizacija aviona "Orao"

Avioni "Orao" su opremljeni motorima kompanije "Rolls-Royce". Modernizovani "Orao" izgleda isto spolja kao osnovna verzija letelice, jedina primetna razlika je ugrađeni optoelektronski sistem u nosu aviona.


Foto: Arhiva


Ugrađivanjem forsaza u jednosedne i dvosedske modele, poboljšane su dinamičke karakteristike aviona. Takođe, ugrađeni su novi elektronski sistemi koji značajno unapređuju stabilnost i upravljivost aviona.

Prvi let nakon modernizacije na aerodromu Morava

Danas je izveden probni let modernizovanog modela "Orao". Probni let je realizovan na Lađevcima, odnosno aerodromu Morava. Nalazi se na 15 kilometara od Kraljeva, 25 kilometara od Čačka i 39 kilometara od Kragujevca. Aerodrom ima status civilnog i vojnog aerodroma. Vojna baza aerodroma zadržala je naziv Lađevci, dok je civilni deo dobio naziv Morava.

bottom of page