top of page

Mogući novi letovi kompanije Air Serbia iz Niša?

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, nedavno je izneo mogućnost pokretanja novih linija iz Niša od strane kompanije Air Serbia.



Foto: Aerodrom Niš


Kao jedan od razloga najave otvaranja novih linija iz Niša mogla bi biti činjenica da niški aerodrom već nekoliko meseci beleži kontinuirani pad broja opsluženih putnika. Očekuje se da će ove godine zabeležiti daleko manji broj putnika u poređenju sa prošlom rekordnom godinom kada je na aerodromu opsluženo ukupno 448.312 putnika.


Iako ministar Vesić nije precizirao datum kada bi nove destinacije mogle biti uvedene, niti o kojim destinacijama je zapravo reč, naglasio je da su u toku pregovori i razmatranja oko potencijalnih novih ruta.


Tokom letnjeg reda letenja, Niš će imati oko 17.000 dostupnih sedišta manje mesečno u poređenju sa istim periodom prošle godine

Koje dodatne destinacije bi Air Serbia mogla da uvede iz Niša?


Kada je reč o potencijalnim novim destinacijama koje bi Air Serbia mogla uvesti iz Niša, postoji niz mogućnosti. Među njima su popularne destinacije kao što su Dortmund, Malme, Berlin i Milano, koje su prethodno bile u ponudi, ali su ukinute od strane niskotarifnih kompanija Wizz Air i Ryanair iz različitih razloga. Takođe, moguće je da se razmatraju i druge destinacije koje bi mogle privući putnike, u skladu sa potrebama tržišta i interesima putnika, a neke od njih mogle bi biti večiti favoriti poput Pariza, Amasterdama, Osla. Međutim, konkretni planovi još uvek nisu potvrđeni.


Veliko smanjenje broja linija,a samim tim i putnika iz Niša razlog dodatnih letova?


Foto: Aerodrom Niš

Najave o mogućem pokretanju novih letova iz Niša, koje je izneo Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dolaze u momentu kada Niš beleži veliki pad broja putnika već nekoliko meseci za redom. Imajući u vidu gubitak velikog broja linija niskotarifnih avio-kompanija u prethodnih nekoliko godina, čini se da država pokušava da ih nadomesti dodatnim subvencionisanjem linija nacionalne aviokompanije čije je država i vlasnik.




Ostaje da se vidi kako će se situacija dalje razvijati i da li će državne aktivnosti rezultirati konkretnim koracima ka proširenju i poboljšanju vazdušnog saobraćaja iz Niša, s obzirom da su niskotarifne avio-kompanije, čini se, izgubile interes za dalji razvoj iz Niša od momenta kada je država preuzela niški aerodrom i dodelila nacionalnom avio-prevozniku povlašćeni status uz velike subvencije na ovom aerodromu.

bottom of page