top of page

Minhen - grad prirodnih lepota, nemačke organizacije i bavarske ljubaznosti

Updated: May 30, 2023

Minhen je neverovatan grad, moderan i kosmopolitski, sa dugom tradicijom i starom arhitekturom. Lep je u svakom godišnje dobu. To je odlična kombinacija prirodnih lepota, nemačke organizacije, bavarske ljubaznosti i čistoće.



Minhen, pogled na Marienplac

Minhen, glavni grad Bavarske i treći po veličini grad u Nemačkoj, leži na reci Isar i rubovima bavarskih Alpa. Grad zauzima površinu od oko 310,46 km² i ima oko 1.5 miliona stanovnika. Pošto su se u starom i srednjem veku ovde ukrštavali putevi od zapada prema istoku i od severa prema jugu, Minhen je postao jako značajna raskrsnica puteva kao i trgovački centar regije. Zahvaljujući ovom geografskom položaju, Minhen i dan danas predstavlja važnu raskrsnicu puteva kako kopnenih tako i vazdušnih.


U Minhenu možete na engleskom završiti sve što Vam treba. Bavarska je prestonica piva ali i dijalekata. Ako hoćete da dođete do srca Bavaraca, obratite im se na bavarskom.

Minhen je grad koji voli zabavu, poznat po svojim sezonskim festivalima i bogatom kulturnom kalendaru, tako da biste, uz obilazak crkava i izuzetnih muzeja i palata, trebali posetiti neke od lokanih festivala. Stanovnici Minhena takođe uživaju u mnogim javnim parkovima i baštama.




Šta nikako ne propustiti?




Marienplac


Marienplac je centralni trg u Minhenu od samog osnivanja grada. Nekada se zvao Schrannenmarkt i datira iz 1158. godine, kada je služio je kao pijačno mesto gde su se sastajali seljaci i trgovci radi razmene dobara. Danas se na tom mestu tokom božićnih praznika održava veliki sajam. Ovaj trg prepun je arhitektonskih zdanja. Pored masivnog Neues Rathausa (Nova gradska većnica) koji popunjava celu stranu ovog trga, naći ćete Altes Rathaus (Stara gradska većnica). Na velikom otvorenom trgu nalaze se Mariensaule, visoka statua Bogorodice podignuta 1638. godine i Fischbrunnen, novija fontana koja uključuje bronzane figure spasene iz stare fontane iz 19. veka. Marienplac je veoma popularan među turistima jer u nudi velki izbor prodavnice, butike i restorana.





Bogorodičina crkva - Frauenkirche


Centralnim delom grada dominiraju tornjevi Katedrala poznatije kao Frauenkirche - završene1488. godine. Napravljena u kasno gotičkom stilu, a njena veličina zaista je impozantna. Masivne kule visoke 100 metara, sa svojim karakterističnim renesansnim kupolama, nadvisuju visoku zgradu dugu 109 metara i širinu od 40 metara. Tornjevi blizanci ove crkve su dobar orijentir za turiste jer je vidljiv iz celog grada. Ukoliko se popnete na vrh ckrve, možete uživati u predivan pogled na grad koji dopire do bavarskih Alpa.




Minhenska rezidecnija


Minhenska rezidencija je zaista impresivan kompleks građevina, koji je nastajao i razvijao se kroz više od pet vekova vladavine bavarskih kraljeva, prinčeva i vojvoda. Danas je velikim delom otvoren za javnost i čini jedan od najvećih muzejskih kompleksa u Njemačkoj. Munchen Residenz takodje važi za jednu od najspektakularnijih palata u Evropi. Prostran kompleks Residenz se sastoji od tri glavna dela: Konigsbau, Alte Residenz i Festaalbu - (sala za bankete). Najstariji deo ovog ogromnog kompleksa je bio veličanstveni Antikuarium, sagrađen 1579. godine, a sada deo izvanrednog Residenz muzeja. Alte Residenz, remek-djelo kasne renesanse i svedočanstvo o rastućoj snazi Bavarske. Svakako istražite palatu, sa svojim starim dvorištima - uključujući i predivnu dvorišnu baštu - kao i brojne fontane i vrtove.





Engleska bašta


Engleski bašta jedan od najlepših i najvećih parkova u Minhenu, a uejdno i jedan od najvećih gradskih parkova na svetu. Zauzima površinu od 910 ari, te je time veći i od londonskog Hajd parka ili Central parka u Njujorku.

Dizajniran 1785. godine kao vojni vrt, engleski vrt privlači pešake, džogera i bicikliste sa svojim stazama dugim 78 kilometara. To je takođe prijatno mesto za sunčanje i piknik.




Crkva Svetog Petra - Peterskirche


Crkva sv. Petra, najstarija je gradska crkva i najpoznatiji sakralni objekat u Minhenu nakon glavnog gradskog simbola - Frauenkirche. Crkva sv. Petra potiče iz 12. veka, a je poznato da je njena gradnja započeta 1181. godine. Njen izvorni stil bila je romanika, medjutim kasnije preuređena je u gotičkom stilu, dok su joj tokom 17. i 18. veka pridodani su joj barokni elementi.

Toranj čija visina premašuje 91 metar visine važi za trenutačno najbolju opciju da uživate u panorami Mihena.





Kapija pobede


Ludvig I je ratovao na strani Napoleona protiv Austrije. On je u čast hrabrih bavarskih vojnika sagradio Siegestora tj. Kapiju pobede, i to po uzoru na starorimsku Konstantinovu kapiju. U dvokolici je Bavarija, a četiri lava u zapruzi.

Bavarija je ženska personifikacija zemlje Bavarije. Svu njenu slavu i snagu možete sagledati u njenom monumentalnom bronzanom kipu izvajanom u devetnaestom veku.




Dvorac Nimfenburg


Velika barokna palata u Nimphenburgu, u severozapadnoj periferiji grada, prvobitno je bila letnja rezidencija dinastije Vitelbsbah u u 17. veku. Prostire se na se više od 600 metara od krila do krila, ova ogromna palata je sa svake strane okružena kanalom Nimphenburg.

Centralni paviljon je završen 1675. godine. Palata, zajedno sa svojim parkom, trenutno je jedno od najpoznatijih mesta u Minhenu.




Oktobarfest

Ovo je najveća atrakcija Minhena. Festival piva, poznatiji kao Oktobarfest koji se svake godine održava krajem septembra i traje 16 dana. Ovaj festival svake godine poseti oko šest miliona ljudi iz Bavarske, i čitavog sveta. Prvi festival održan 1810. godine.

Festival se održava u samom centru grada na 42 hektara prostora u čijem krugu se nalaze ogromne pivarske tende i otvoreni prostori sa stolovima i klupama za goste. Pored izobilja bavarske hrane i pića koje je gostima dostupno na svakom koraku, prisutno je i dosta sadržaja vašarskog tipa.





Alijanc arena


Nemačka je pravi raj za ljubitelje fudbala. Fudbalski klub Bajern je osnovan 1900. godine. Titulu nacionalnog prvaka je poneo 1932. godine. FK Bajern ubedljivo najznačajniji klub Nemačke i apsolutni rekorder po broju šampionskih titula. On je treći na FIFA listi najboljih klubova 20. veka.

Stadion FK Bajern se nalazi na severu Minhena i naziva se Alijans arena. Ovo modernu zdanje može da primi oko 70.000 posetilaca. Drugi klub koji igra na ovom stadionu je 1860 Minhen. U zavisnosti koji od ova dva kluba igraju, razlikuje se boja fasade na areni – crvena za Bajern, plava za 1860 Minhen.


Fasada je naime urađena od kamenih ploča prekrivenih tankom folijom, a svaka od njih može imati plavu, crvenu ili belu boju. Bela boja se koristi kada igra reprezentacija ili se dešavaju neki drugi bitni događaji.




Pivnica Hofbrauhaus

Jedna od najpoznatijih pivnica na u Minhenu, ali i na svetu je Hoftbrauhaus, osnovana 1589. godine i nalazi se blizini glavnog trga Marienplatz. Ova pivnica izuzeno populana medju turistima, a

pivo serviraju oble plavuše u bavarskoj nošnji. Najmanja količina piva koju možete ovde naručiti je litar koji košta oko 7,6 evra, dok se bavarski specijaliteti kreću između 10 i 15 evra po porciji.



Podsetimo, kompanija Wizz Air leti direktno iz Niša do Memngena, aerodrom poznat kao Minhen Zapad, dva puta nedeljno, a karte možete kupiti na www.wizzair.com





Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turističke organizacije grada Minhena

698 views0 comments
bottom of page