top of page

Milano - prestonica mode i privredno srce Italije

Milano je po veličini grad drugi grad u Italiji. Ekonomsko središte Italije, grad bankarstva, industrije i modnih kuća, koji leži na temeljima impresivnog kulturnog nasleđa umetničkih galerija i crkava.


Ovaj fascinantan italijanski grad smešten je u podnžju južnih masiva Alpa, u središtu pokrajine Lombardija, na samom severu Italije. Ima oko 1,3 milion stavnovnika. Tokom svoje duge istroije, Milano je sa pravom poneo naziv „privredno srce“ Italije.


Milano, pogled na grad

Ono zbog čega je Milano nadelko poznat je svakako to da važi za prestonicu italijanske i svetkse mode, te ujedno i jedan je od najposećenijih gradova u Italiji i to s razlogom. Prva asocijacija za Milano su (osim skupih marki i mnoštva moderno obučenih italijana), svetski poznata Milanska katedrala, tipična italijanska pica, Castello Sforzesco, Galerija Vittorio Emanuele i mnoge druge stvari koje će vas ostaviti bez daha u ovom predivnom gradu sa veoma bogatom istorijom.


Samo tri dana dovoljna je da provedete u Milanu, kako biste se poželeli da ponovo započenete sledeću italijansku avanturu.

U slučaju da uskoro planirate posetu Milanu, pročitajete naš tekst i ne propustite da posetite neka od mesta koja će vas ostaviti bez daha.



Šta nikako ne propustiti?




Milanska katedrala

Čuvena Milanska katedrala je centar turističkih zbivanja i ujedno je najpoznatija milanska građevina, i to sa punim pravom. Bili su potrebni vekovi za njenu izgradnju, a nakon poslednje restauracije izgleda impresivnije nego ikad. Šetnja oko katerdale potsetiće vas na njenu veličinu, a ako želite pogledati kako izgleda iznutra, pobrinite se da za to budete prikladno odeveni, pokrivenih ruku i nogu, inače vam ulaz neće biti dozvoljen. Uzmite audio vodič i obiđite njegovu unutrašnjosti jer to je najbolji način da izvučete najviše iz vašeg posete. Nikako ne propustite da posetite krov Duoma: liftom ili stepenicama i uživajte u panoramskom pogledu na grad.






Gallerija Vitorio Emanuele


Galerija Vittorio Emanuele je definitivno jedan od najvećih, najglamuroznih i najstarijih tržnih centara na svetu, sagradjen davne 1867. godine. Sa svojom stakleno - čeličnom kupolom, predvinim mozaicima i mermernim podovima očarava sve one koje ga posete. Interesantno je da se u njemu nalazi i prva radnja poznatog brenda Prada, otvorena daleke 1913. godine. Ipak, većina posetioca pored šopinga, ovde dolazi zavrteti petom po poznatim testisima bika, kao delom podnog mozaika, sa uverenjem da će im doneti sreću. Nikako ne porpustite ovaj „ples“. Ova milanska tradicija ne važi samo za turiste.





Zamak Sforzca


Nedaleko od same milanske katedrale, preko pešačke ulice Via Dante, nalazi se impresivan renesansni dvorac porodice Sforzesco koja je nekad vladala Milanom. On je sada domaćin zbirke građanskih muzeja i nudi pristup velikom parku Simeone. Šetajući kroz dvorišta, možete se diviti arhitekturi i plafonima oslikanim prema nacrtima Leonarda da Vincija. Dvorac vredi posetiti čak i ako ne idete u muzeje. Interesatno je da se ovde nalazi poslednja Mikelanđelova skulptura, mermerna Rondanini Pietà, u okviru koga su i Muzej antičke umetnosti, Muzej muzičkih instrumenata, Arheološki muzej i Egipatski muzej. Obilazak zamka (bez vodiča) je besplatan, dok se ulaz u muzejima naplaćuje 10 eura (jedinstvena karta za sve muzeje).





Četvrt Quadrilatero d’Oro

Milano je pre svega poznat kao svetski centar mode. Grad je domaćin brojnih butika sa odećom koje često možeze videti na modnim pista, a neki od njih su Armani, Versace, Alberta Ferretti, Dolce & Gabbana, Prada, Fendi, Louis Vuitton, Chanel, Gucci, Bulgari, Cartier, Valentino i Gianfranco Ferre. Zaista nije čudno što se ovaj deo grada popularno naziva 'zlatna četvrt' (Quadrilatero d'oro). Četvt je opasana sa četiri glavne modne ulice - Via Montenapoleone, Via Alessandro Manzoni, Via della Spiga i Corso Venezia. Šoping u tim ulicama svakako nije za one sa plitkim džepom, ali uvek možete proviriti u DMagazine Outlet, u ulici Via Manzoni, ili jednostavno uživati ​​u razgledanju.

Via Montenapoleone važi kao jedna od najskupljih ulica na svetu - zajedno s njujorškom Petom avenijom i pariskim Champs-Elysées-om. Nedaleko od Quadrilatera nalazi se Corso Vittorio Emanuele, široka pešačka zona sa brojnim trgovinama koja povezuje Piazza del Duomo i Piazza San Babila.





Milanska skala


Ova čuvena milanska operska dvorana sagrađena je u 18. veku i poznata je po tome što su u njoj nastupali neki od najpoznatijih svetskih operskih pevača, kompozitora i muzičara. U njoj se nalazi i muzej koji takođe možete posetiti. Skala je još uvek jedna od najčuvenijih operskih dvorana u celom svetu i u njoj se takođe izvode baleti i koncerti. Čak i ako niste ljubitet opere, videti jednu u Skali je iskustvo koje se ne propušta. Dvorana ima oko 3000 sedišta i svojim raskošnim enterijerom obara s nogu. Ulaznice za svetske opere i baletne predstave nije tako teško nabaviti ukoliko ste spremni biti fleksibilni oko sedenja.





Pinacoteca di Brera

Pinacoteca di Brera jedan je od najznačajnijih muzeja u Milanu, ali i u Europi. Smešten u predivnoj palati Palazzo Brera, a stvojen je u isto vreme kad i Akademija likovnih umetnosti 1776. a služio je kao fundus za studente koji su studirali na akademiji. Galerija je ispunjena različitim delima, zahvaljujući Napoleonu koji je preuzeo rukovodstvo nad Italijom i proglasio Milano glavnim gradom države. To je jedan od retkih muzeja u Italiji koji nije formiran iz privatnih zbirki, već od strane italijanske države. Ulaz je besplatan svake prve nedelje u mesecu.






Sempione park


Ako se odlučite da posetite Zamak Sforzca nikako ne porpustite da zavirite u susedni park Sempione (ita.Parco Sempione) otvoren 1888. godine, a dizajniran od strane arhitekta Emilija Alemagna koji je dvorac hteo okružiti zelenilom. Osim galerije skulptura na otvorenom, tu je i akvarijum koji je besplatan za posetitioce utorkom nakon 14:00 sati i svake prve nedjelje u mesecu. Ulaz van ovih termina naplaćuje se 5€ - a zatvoren je ponedeljkom. 






Kanali Navigli


Veliki grad poput Milana u 12.veku bila je potrebna luka, te je iskopan veliki darsenski bazen. Mreža kanala je delomično dizajnirana od strane Leonarda da Vincia, nekada se pružala preko celog Milana, ali danas Navigli prvenstveno predstavljaju dva glavna plovna puta - Naviglio Grande i Naviglio Pavese - na jugu grada.

Distrikt Navigli predstavlja boemsku četvrt, mesto gde se uveče okupljaju i stari i mladi, uživajući u koktelima, hrani, i pogledu na kanale. Čak i da ne sednete nigde, sama šetnja ovim delom grada doprineće tome da osetite pravi duh grada. Popularni sajam antikviteta se održava na Naviglio Grande zadnje nedjelje u mesecu. U starim skladištima danas su moderni stanovi. Navigli su jedini deo grada koji ostaje otvoren za vreme Ferragosta.






Crkva Santa Maria della Grazie

Crkva i manastir Santa Maria delle Grazie su jedne od najpoznatijih turističkih atrakcija grada Milana. Freska “Tajna večera” koju je naslikao veliki majstor Leonardo da Vinči je jedna od njegovih najpopularnijih i najcenjenijih dela a samim tim i razlog tolike posećenosti crkve. Freska se nalazi u manastiru crkve, preciznije u trpezariji manastira. Zbog osetljivog stanja freske, ulaz u manastir je regulisan. Neophodno je napraviti razervaciju najčešće par meseci unapred. Crkva i manastir Santa Maria delle Grazie su znamenitosti koje su pod zaštitom UNESCO-a.






Nacionalni muzej znanja i nauke Leonardo da Vinči


Leonardo da Vinči je bio istinski genije i mnogo više od umetnika - bio je pravi vizionar, izumitelj i naučnilk, Razumljivo je da muzej nazvan po ovom čoveku koji sadrži mnoge njegove radove i veliku zbirku drugih važnih naučnih i tehnoloških prikaza. Kao jedan od najznačajnijih muzeja na svetu, možete očekivati da ćete u njemu naći kolekcije i mnoštvo modela automobila napravljenih od Da Vincijevih crteža, rekonstrukcije njegovih letećih mašina i mnoštvo njegovih crteža, nacrta i skica. Osim Da Vinčijevih dela, postoji i ogromna zbirka važnih naučnih izuma i delova revolucionarne tehnologije koja je promenila svet.



Podsetimo, kompanija Ryaniar leti direktno iz Niša do Bergama, aerodrom nadomak Milana poznat letovima nikotarifnih avio kompanija, dva puta nedeljno, utorkom i subotom, a karte možete kupiti na www.ryanair.com


Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turisticke organizacije Milana



286 views0 comments
bottom of page