top of page

Memingen - jedan najbolje očuvanih srednjovekovnih gradova Nemačke




Sa populacijom od oko 44.000 stanovnika, Memingen je grad koji leži na obalama reke Iller, na zapadnom kraju administrativnog distrikta Švapske i na granici sa Baden-Virtembergom i jedan je od pet najvećih u regionu. Memingen ima istoriju koja seže do rimskog doba. Grad, koji je tada brzo rastao, prvi put se pominje u dokumentu 1128. godine kao "Mammingin". Od 13. do 19. veka, stanovnici Kaufbeurena uživali su status i privilegije slobodnog carskog grada. Istorisjka uloga u tridesetogodišnjem ratu obeležava se "Festivalom Valenštajn", koji se održava svake četiri godine u julu od 1980. i privlači oko 150.000 posetilaca. Srednjovekovni stari grad, sa trgovima Schrannenplatz i Marktplatz i sajmom vina, može se posetiti tokom cele godine.


Magazin "Conde Nast Traveller" proglasio je Memingen najboljom destinacijom za gradski izlet na svetu, stavivši ga tako ispred gradova poput Barselone i Venecije

Stari deo grada Memingena jedan je od najbolje očuvanih srednjovekovnih gradova u Nemačkoj. Gradski zidovi i istorijske zgrade pružaju uvid u bogatu istoriju grada. Trg sa pijacom okružen je različitim impresivnim zgradama poput gradske kuće, gradske crkve sv. Martina i fontane Zanatskog udruženja.


Šetnja uskim ulicama i preko trga sa pijacom vratiće vas u srednji vek. U ovom članku, upoznaćemo vas sa ovim lepim gradom i nekim od njegovih najlepših znamenitosti.



Šta nikako ne propustiti?




Marktplatz Memmingen


Započnite svoje putovanje na Marktplatzu, gde ponosno stoji impozantna gradska kuća, ukrašena freskama i detaljima. Ne propustite priliku da se popnete na vrh i uživate u panoramskom pogledu na grad i okolnu prirodu. Marktplatz je jedno od najlepših mesta u gradu, a utorkom i subotom ujutro na ovom trgu održava se pijaca na kojoj se možete opskrbiti svežim voćem i povrćem.




Crkva Svetog Martina


Sveti Martin, kome je crkva u Memingenu posvećena, zajedno sa Svetim Nikolom, verovatno je jedan od najpopularnijih svetaca svih vremena. Dan sećanja na bivšeg oficira rimske vojske je 11. novembar. Noć nakon čuvenog "deljenja plašta", kada ostavlja polovinu svog vojničkog ogrtača smrzavajućem prosjaku, Isus Hrist mu se javlja u snu. Tada se obratio hrišćanstvu i kasnije je izabran za biskupa Toursa (Francuska) - prvobitno protiv svoje volje.




Steuerhaus


Steuerhaus je srednjovekovna administrativna zgrada i nalazi na centralnom delu Marktplatza (kuća br. 16) i zauzima skoro celu severnu stranu. Levo od nje nalazi se nekadašnji riblji market, desno gradska kuća, a iza nje nekadašnji augustinijanski manastir sa unutrašnjim dvorištem današnje župe Svetog Jovana Krstitelja.




Kempter Tor


Kempter Tor je gradska kapija koja se nalazi na južnoj strani starog grada u starom naselju Verbax. Pored kapije je očuvan deo prvobitnog odbranbenog zida Visoke straže. Nalazi se u neposrednoj blizini Soldatenturma i Crvene kasarne.




Siebendächerhaus


Najizrazitija memmingenška kuća, sa svojim visokim zabatom i poklopcima sa šarkama koji su omogućavali efikasno sušenje kože, stoji kao ponosni svedok nekadašnje važne trgovine štavljenjem kože u gradu. Međutim, bombardovanje 20. aprila 1945. godine teško je oštetilo ovu prelepu kuću, i nažalost, nije bila jedina, jer je tada porušen ceo južni deo grada.




Lindauer Tor


Izgrađena 1371. godine, Lindauer Tor (Lindauška kapija) bila je izlazna kapija na važnom trgovinskom putu prema Lindauu na Bodenskom jezeru i Švajcarskoj. O tome svedoci zidno topovno kugle iz vremena velike opsade koju su 1647. godine izvele carske trupe i Bavarska, koja je trajala devet sedmica. Kao i Westertor (Zapadna kapija), Lindauer Tor je bila uništena tokom opsade, a zatim pregrađena u stilu "baštenske kuće".





Ulmer Tor - Severna kapija prema Ulmu


Ulmer Tor je sagrađen sve do 1445. godine kao deo proširenja gradskog bedema. Ovo je postalo neophodno jer je Memmingen oko 1400. godine toliko narastao da je pred severnim gradskim bedemom nastalo predgrađe.




Rathaus - Gradska većnica


Višestruka renesansna građevina iz 16. veka, gradska većnica u Memingenu je značajan urbanistički akcent i zatvara tržni trg sa severoistoka. Smatra se jednim od najpoznatijih zdanja u Memingenu.




Gradski muzej Memingen


U prostranim hodnicima kasnobarokne gradske palate Herman nalazi se izložba koja prikazuje istoriju umetnosti i kulture Memmingena. Kroz eksponate koji prikazuju svakodnevni život, rad trgovaca, esnafa i crkve, pruža se živopisan pogled u prošlost nekadašnjeg slobodnog carskog grada. Prelepа građevina sa fino razčlanjenim fasadama, baroknim stepeništem i prelepim dvorištem izgrađena je 1766. godine od strane gradskog trgovca Benedikta fon Hermana.



Dvorac Neuschwanstein


Na manje od sat vremena od Memingena nalazi se i dvorac Neuschwanstein, ciju je gradnju započeo bavarski kralj Ludwig II 1869. godine. On dvorac video kao spomenik srednjevekovnoj kulturi i kraljevanju, koje je obožavao i želeo da imitira. Izgrađen i opremljen u srednjevekovnim stilovima, ali opremljen tada najmodernijom tehnologijom, on je najpoznatije delo historicizma i oličenje nemačkog idealizma. Iako nedovršen, postao je ikonični simbol nemačke romantike i neizostavno turističko mesto za svakog posetioca Bavarske.









Podsetimo, kompanije Wizz Air leti direktno iz Niša do Memingen, tri puta nedeljno, a karte možete kupiti na www.wizzair.com



Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turisticke organizacije Memingena


bottom of page