top of page

Malta - biser sredozemlja

Updated: May 30, 2023

Smeštena u Sredozemnom moru, Malta je dom za nešto manje od pola miliona stanovnika, a istovremeno jedna je od najgušće naseljenih zemalja na svetu. Zemlju čine nekoliko ostrva od čega su samo tri naseljena – Gozo, Comino i MaltaMalta je mala ostrvska država koju sačinjava arhipelag u sred Sredozemnog mora na jugu Evrope. Mada Malta geofizički čini deo severne Afrike — leži na afričkoj kontinentalnoj ploči, pravo na jug od Sicilije, istočno od Tunisa i severno od Libije — ova zemlja se geopolitički nalazi u južnoj Evropi. Republika na istoimenom ostrvu, u Sredozemnom moru. Zauzima važan geografski položaj na važnom putu ka središnjem delu Sicilije i 200 nautičkih milja od severnoafričke obale.


Malteški jezik je jedini semitski jezik iz afro-azijske porodice jezika koji se govori u državi koja geopolitički pripada Evropi.


Zbog svog istorijskog i kulturnog značaja i očuvanosti starog izgleda u velikim zidinama Valeta je stavljena na spisak svetske baštine UNESKO-a

Valeta ili La Valeta (malt. Valletta) je glavni grad Malte i nalazi se na istoimenom ostrvu. Valeta čini i jednu od 11 gradskih opština Malte. Po veličini Valeta nije najveće naselje ni grad u državi, već je to Birkirkara. Međutim, i pored toga, ona je istorijsko, kulturno i upravno središte ostrvlja vekovima.Šta nikako ne propustiti?


Valeta-elegantna prestonica Malte


Strateški važna morski luka, Valeta je elegantna prestonica Republike Malte. Ceo grad svedoči o veličini Malteških vitezova, evropskih plemića kojima su kraljevi Španije 1530. dali Malteška ostrva. Vitezovi su stvorili prestonicu dostojnu svog aristokratskog stasa, uporedo sa drugim velikim evropskim prestonicama. Turisti lako mogu da se kreću ovim malim gradom okruzenim sa dve luke: Grand Harbour i Marsamket Harbour. Srce grada je katedrala Svetog Jovana, crkva iz 16. veka, koju su izgradili različiti viteški redovi, a potiču iz raznih zemalja, poput Francuske, Španije i Italije.


Idilično ostrvo Gozo


Ostrvo Gozo je idilično malo ostvo sa tihim gradovima i netaknutim plažama i savršeno je mesto za uživanje i opuštanje. Iako je Gozo manje razvijen od Malte, ostrvo ima obilje kulturnih atrakcija: utvrđeni srednjovekovni grad, Viktorija; užurbano primorsko letovalište, Marsalforn; i najvažnije arheološko nalazište Malteških ostrva, Hramovi Ggantija koji datiraju oko 3500. godine pre nove ere. Grandiozne barokne crkve nalaze se čak i u najsitnijim gradovima.Srednjevekovni grad na planini Mdina,

ostrvo Malta


Mdina nudi beg u bajkoviti grad. Zaśtićen kao UNESCO-va svetska baština, ovaj očaravajući srednjevekovni grad na vrhu brda prožet je istorijom. Turisti moraju da prođu kroz spektakularnu glavnu kapiju da bi ušli u grad, što stvara utisak da se vraćaju kroz vreme. Unutar grada su ogromni, drevni bedemi, ulice bez automobila i prelepe stare gradjevine.

Najvažniji spomenik u Mdini je katedrala Svetog Pavla, veličanstvena barokna građevina koju je projektovao malteški arhitekta Lorenzo Gafa.


Istorijske atrakcije u Rabatu,

ostrvo Malta


Neposredno ispred bedema Mdina nalazi se susedni grad Rabat. Turisti mogu da vide oba grada u istom danu; Mdina i Rabat se ponekad smatraju jedinstvenim urbanim područjem.Na malteškom, reč "Rabat" znači "predgrađe". Rabat je manje turistički i moderniji od Mdine, ali postoje značajne istorijske atrakcije. Jedan od skrivenih dragulja je Casa Bernard, velika kuća iz 16. veka koja je pripadala plemićkoj malteškoj porodici francuskog porekla. Iako je kuća Casa Bernard još uvek privatna rezidencija, ona je otvorena za publiku za vođene ture.


Hal Saflieni Hipogeum, ostrvo Malta - nalazište neolitika


Na ovom arheološkom nalazištu koje se nalazi na listi UNESCO-a posetioci mogu zaviriti u zapanjujući svet praistorijske ere. Hal Saflieni Hipogeum je podzemno neolitsko kultno mesto, kompleks katakombi gde je praistorijski čovek obavljao religiozne rituale i sahranjivanja. Komore Izrezbarene od krečnjaka pomoću kamenih alata, međusobno povezane prolaze i stepeništa na tri nivoa. Najniži nivo je komora poznata kao "Svetinja nad svetinjama", koja se nalazi na više od 10 metara ispod ulaza u prvi nivo na vrhu.Praistorijski hramovi Tarksijena, ostrvo Malta


Hramovi Tarksijena nalazi se takodje na UNESCO-voj listi i najveće je i najbolje očuvano praistorijsko kultno mesto na Malti, a sastoje se od četiri megalitske građevine. Iskopano 1914. godine, ovo područje obuhvata površinu od 5.400 kvadratnih metara i prikazuje umetnička dostignuća tajanstvene praistorijske kulture Malte tokom „perioda hrama“ (kasni neolitik) između 3.600 pre nove ere i 2.500 pre nove ere. Ovde su na mestu predstavljeni kameni reljefi i skulpture sa izvrsnim reprodukcijama; originali su izloženi u Nacionalnom arheološkom muzeju u Valeti.


Plava laguna, ostrvo Komino - savršeni bazen prirode


S gotovo tropskim kvalitetom, Plava laguna predstavlja očaravajuću scenu kristalno čistih tirkiznih voda koje se prelivaju preko morskog dna sa belim peskom. Ova ekspanzivna laguna daje utisak da se radi o džinovskom bazenu, jer je voda umerena, nema talasa, a plitki kraj je dovoljno bezbedan za decu. Plava laguna je pravo mesto za plivanje, prskanje ili plutanje. Laguna je ekvivalentna dužini nekoliko bazena olimpijske veličine. Dobri plivači mogu preći do uvale i malene plaže s druge strane.

Obavezno posetiti!


Plavi Grot, ostrvo Malta


Plavom Grotu se približava vijugav put na litici visoko iznad Sredozemnog mora. Spektakularni obalni krajolik pruža uzbudljiv uvod u prirodu. Ovdašnji primorski pejzaž i krečnjačke pećine ovde su slika čistog spokojstva. Prema mitologiji, Plavi Grot je bio dom sirenama (morskim nimfama) koje su svojim čarima očaravale mornare.


Šarm mora na Melihi, ostrvo Malta


U živopisnom selu severozapadne Malte, Melieha je mirno primorsko porodicno mesto. Plaža se nalazi uz prometan put, što umanjuje prirodne lepote. Međutim, plaža Melieha ima najveći deo peščane obale na Malteškim ostrvima sa jednom i po kilometrom obale sitnog belog peska. Mirne vode bez talasa bezbedne su za decu da se kupaju ili plivaju. Slikovito selo Melieha stoji na brdovitom vrhu sa predivnim pogledom.


Sigievi, Ostrvo Malta - tradicionalno malteško selo


Ovo tradicionalno malteško selo nalazi se na jugozapadu Malte između Rabata i Marsakloka u plodnoj dolini Girgenti, koja počinje u blizini litica Dinglija. U centru sela, crkva Svetog Nikole impresionira posetioce baroknom fasadom koju je stvorio Lorenzo Gafa 1693. Crkva je medjutim obično zatvorena, osim za vreme godišnjeg festivala.

Porodična zabava u Popajevom selu, ostrvo Malta


Za porodice koje putuju sa decom, Popajevo selo u Meliehi zabavno je mesto da provedete dan. Ova šarmantna turistička atrakcija prvobitno je bila postava za film Popaj iz 1980-ih u ulozi Robina Viliamsa i postala je jedna od glavnih turističkih atrakcija Malte. Filmski set je čudesno primorsko selo napravljeno od 20 drvenih konstrukcija. Posetioce pozdravlja mornar Popaj, koji zatim obilaze selo gde mogu pronaći poštu, pekaru I druge zgrade. Popajevo selo takođe ima plažu, palube za sunčanje i prodavnicu suvenira.
Podsetimo, kompanija Ryanair leti direktno iz Niša do Malte, dva puta nedeljno,

a karte možete kupiti na www.ryanair.comZa više informacija posetite web sajt

Turisticke organizacije Malte717 views0 comments

Commenti


bottom of page