top of page

Malme - glavni grad skandinavskog dizajna

Updated: May 30, 2023

Ovaj prelepi grad smešten je na krajnjem jugu Švedske na oko 30 km od glavnog grada Danske, Kopenhagena. Ako planirate da provedete nekoliko dana u ovoj skandinavskoj zemljama, zaustavite se u našem članku o stvarima koje treba videti u Malmeu.Malme je živahan i prijatan grad, sa parkovima i zonama za šetnju i opuštanje. Grad je počeo svoj razvoj krajem osamnaestog veka, kada je počela izgradnja njegove luke, a njegov razvoj nastavljen je do kraja devetnaestog, kada je postao jedan od najvažnijih industrijskih gradova severne Evrope. Grad je danas treći po veličini u Švedskoj odmah iza Stokholma i Geteborga. Igradjom mosta Oresund - koji je otvoren 2000. godine - grad je donekle je promenio karakter , doveo ga bliže Kopenhagenu i dao mu novo značenje kao drugi najvažniji grad u regionu koji deli oblasti Danske i Švedske.


Danska je Malme izgubila davne 1658. godine i nikada ga nije povratila iako je u par navrata ratovala kako bi ga opet osvojila

Malmo danas je grad izvanredne moderne arhitekture i dizajna. Grad koji skriva mesta na kojima ćete ispucati stotine fotografija, kojeg neretko nazivaju - glavnim gradom skandinvaskog dizajna.


Obzirom je Malme treći po veličini grad u Švedskoj, nešto poput Niša, moguće ga je obići za relativno kratko vreme. Nekoliko dana je sasvim dovoljno da posetite sve poznate i manje poznate gradske znamenitosti i atrakcije, pogotovo ako vam je vremene naklonjeno.

Ono što mu daje poseban šarm su detalji, sitnice koje otkrijete neplanirajući, tamo gde ih najmanje očekujete.
Šta nikako ne propustiti?
Veliki trg Stortorget


Jedna od omiljenih atrakcija u Malmeu je Stortorget - Veliki Trg. Ovaj trg izgrađen je 1536. godine i od tada, do danas zadržao status najvećeg skandinavskog trga. Tu se nalazi i zgrada gradskog veća izgrađena 1546. godine, međutim, njen prvobitni izgled nije poznat jer je tokom 19. veka zgrada pretrpela velike promene. Ovde se može videti statua kralja Karla X Gustava Švedskog.
Mali - Lilla Torg


Lilla Torg ili mali trg predstavlja centar zabave zbog velikog broja kafića i restorana. Ovo je centar noćnog života Malmea. Okružen starim švedskim kućama i građevinama koje su nastale u periodu između 1600. i 1800. godine.u ovom delu nalazi i veliki broj zanatskih prodavnica i jedna ogromna stona lampa, koja je veća i od nekih okolnih kuća. Oba trga su povezana su pešačkom zonom.Crkva Svetog Petra u Malmeu


Crkva Sv. Petra koja datira iz 14. veka i to je ujedno i najstarija zgrada u Malmeu. Crkva se nalazi nedaleko od trga Stortorget. Napravlje u baltičko gotičkom stilu ova crkva omiljena je medju turstitima koji posećuju ovaj grad. Njen glavni toranj dostiže visinu od 105 metara.
Most Oresund


Ovaj most predstavlja pravo arhitektonsko čudo Skandinavije i najduži kombinovani most u Evropi. Otvoren je 2000.godine. Na gornjem delu nalazi se put sa četiri trake za motorna vozila, dok se na donjem nalazi pruga. Iznad kanala Flinte uzdižu se dva pilona visine 204 metra, dok je sam most visok 57 metara.


Most se proteže od Malmea sve do veštačkog ostrva Peberholm (ostrvo Biber), smeštenog na sredini moreuza. Glavni razlog za pravljenje ovog neobičnog ostrva je izgradnja tunela "Drogden" kojim se put nastavlja do Kopenhagena. Veliki most preko cele površine vode predstavljao bi problem za vazdušnu zonu oko aerodroma "Kastrup", a osim toga, tunel je omogava i da ostatkom moreuza prolaze veći brodovi.

Oblakoder Turning Torso


Ova zgrada izgrađena 2005. godine i sam naziv Turning Torso “izuvijani torzo” ukazuje na njen izgled. Radi se o najvišoj građevini u Skandinaviji koja je visoka 190 metara i broji 54 sprata. Sa vrha zgrade se pruža veličanstveni pogled koji dopire čak do obližnje Danske i Kopenhagena. Zgradu je dizajnirao poznati španski arhitekta Santjago Kalatrava, a smatra se simbolom modernog Malmea.
Crveni dvorac Malmea


Malmohus Slott ili Dvorac Malmea je najčuveniji renesansni dvorac Skandinavije. Izgrađen je 1434.godine, međutim, uništen je početkom 16.veka. Dvorac je obnovio danski kralj Kristijan III u kome je proveo većinu svoje vladavine. Od trenutka kada je Malme pripao Švedskoj, dvorac postaje zatvor i tu nesretnu sudbinu je imao sve do 1914. godine. Dvorac je smešten je u velikom parku tako da toplo zelenilo ublažava njegov stogi izgled. U njemu se danas nalaze četiri muzeja – Pomorski muzej, Muzej umetnosti, Gradski muzej i Tropikarium.Opera Malmo


Ovo je jedna od najvećih operskih kuća u Skandinaviji. Izgrađena između 1933. i 1944. godine, a što se tiče njenog izgleda, turistima je atraktivna zbog svojih mermernih stepenice i scene koja prati oblik amfiteatra. Opera ima 1.508 mesta.

Na repertoaru se nalaze opere, mjuzikli, koncerti klasične muzike.Plaža Ribersborg


Ribersborg je gradska peščana plaža dugačka oko dva kilometara i nalazi se u blizini zapadne luke.

Plaža nosi naziv Švedska rivijera i omiljeno je mesto među meštanima tokom leta. Pored nje se nalazi bazen za nudiste, sauna na drva izgrađena krajem 19. veka i veliki broj tuš-kabina.

Ribersborg je prvi na listi najboljih plaža u Švedskoj. U njegovoj blizini se nalaze parkovi, restorani i kafići. Raspalite roštilj na plaži i mirisom privučite nove prijatelje.

Pored plaže, među porodičnim ljudima je popularno od aprila do oktobra meseca mesto koje se zove Folkets park. Park je mešavina buvljaka, malog zoo-vrta i luna parka. U prevodu, raj za decu!
Šoping u Malmeu


U Malmu se nalazi i jedan od najvećih tržnih centara u Skandinaviji, Emporia. Ovo je pravi raj za sve one koje vole šoping. Njegov izgled odlikuju izuvijanost i krive linije, ali i obojeno staklo koje će vas asocirati na zlato. Zgrada poseduje poslovne i stambene jedinice na nivou iznad tržnog centra, kao i pristup restoranima koji se nalaze na vrhu.


Otvoren je 2012.godine, i sadrži preko 200 prodavnica u kojima radi blizu 3.000 ljudi. Svakoga dana kroz Emporio prođe čak 25.000 ljudi.


Turisti su primetili jedan švedski paradoks, a to je da za 25 evra možete kupiti kvalitetne zimske kožne čizme, dok za istu cifru ne možete pojesti salatu u nekom od pristojnih restorana.


Malmo je odlično mesto da provedete svoj odmor. Toplo vam preporučujemo šetnju ili vožnju biciklom kroz grad koji će vam omogućiti da uživate u starom i modernom. Ako nakon svih ovih poseta koje smo vam predložili imate još slobodnog vremena, preporučujemo da prođete kroz prekrasne parkove koji se nalaze u gradu. Nadamo se da će vam naš članak pomoći da isplanirate savršeno putovanje.


Podsetimo, kompanija Wizz Air leti direktno iz Niša do Malmea, dva puta nedeljno, a karte možete kupiti na www.wizzair.com

Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turističke organizacije grada Malemea812 views0 comments

Comments


bottom of page