top of page

Luksemburg - šarmantan spoj drevnog i modernog, jednostavnosti i luksuza

Grad Luksemburg je ljupki grad koji nudi intrigantan spoj istorije, kulture, umetnosti i prirodnih pejzaža. U gradu se nalaze mnoge kancelarije i odeljenjima Evropske unije, a grad zaista ima multikulturalnu perspektivu


Luksemburg, pogled na grad

Luksemburg, glavni grad Velikog Vojvodstva Luksemburga. Prema podacima iz 2010. ima 91.857 stanovnika. Luksemburg je važan finasijski centar i jedno od tri upravna sedišta Evropske unije (ostala dva su Brisel i Strazbur). UNESKO je stare kvartove i utvrđenja Luksemburga uvrstio u Svetsku baštinu.


Iako je mali, Luksemburg je jako zanimljiv grad i ima mnogo toga za videti. U ovom tekstu Izdvojili smo nekoliko mesta koja bi vam mogla 'ukrasti' pokoji sat. Nalazi se na oko 120 km od aerodroma Hahn (Frankfurt Hahn).Notr Dam, Luksemburg

Katedrala Notr Dam


Katedrala Notr Dam je katedrala posvećena Bogorodici Mariji verovatno je jedna od najlepših gradskih znamenitosti, pa je ujedno i jedna od najpoznatijih luksemburških gradjevina. Katedrala je glavna crkva u Luksemburgu. Njena gradnja započeta je 1613. godine u prepoznatljivom kasnogotičkom stilu, da bi današnji oblik i veličinu dosegla 1930.godine.

U njoj se nalazi čudotvorna statua Bogorodice Marije - zaštitnice grada i države, dok je glavna kripta posvećena Sv. Petru, gde se nalazi porodična grobnica Velikog Vojvode, kao i većine luksemburških biskupa.
Neumunster


Neumunster


Neumunsterska je javno okupljalište i kulturni centar, smešten u okrugu Grund u južnom delu grada Luksemburga. Ime je dobila po nekadašnjoj benediktinskoj opatiji. Prvi put je bila izgrađena u 16. veku, nakon čega je uništena, a obnovljena je na istom mestu izmedju 17. i 18. veka, kada je i prosirena u danasnjem obliku.

Jedno vrijeme služila je čak i kao zatvor i policijska stanica, a od kraja 1990. je sedište Evropskog instituta za kulturne rute (EICR). Od 2004. godine otvorena je za javnost kao jedno od okupljališta i gradskih kulturnih središta, a godinu kasnije u njoj su Bugarska i Rumunija potpisale Ugovor o pristupanju Evropskoj Uniji.
Palata Velikog Vojvode


Palata Velikog Vojvode


Palata Velikog Vojvode (Palais Grand-Ducal) je službeno sedište Velikog Vojvode od Luksemburga u kojoj obavlja većinu svojih dužnosti. Smeštena je u samom centru starog grada, odmah pokraj Place Guillaume.


Početci gradnje zgrade sežu u drugoj polovini 16. veka, kad je služila kao gradska većnica, da bi kasnije bila sedište tadašnjeg guvernera, a od 1890. rezervisana je isključivo za vojvodsku porodicu. Najveća spoljasnja i unutrašnja preuređenja uradjena su tokom vladavine vojvode Adolfa i vojvotkinje Karlote, a poslenja obnova uradjena je 1990. godine.

Ispred palate ponekad mozete videti i svečanu gardu, čiji su predstavnici ujedno i pripadnici luksemburške policije.Pont Adolphe


Pont Adolphe (Adolfov most) najpoznatiji je most u Luksemburgu, a povezuje Boulevard Royal i Avenijju de la Liberté preko reke Pétrusse. Izgrađen je između 1900. i 1903. godine kao odraz težnje za što boljom povezanosti dva dela grada.

Dugačak je nešto više od 150 metara, a osim traka za saobraćajni promet, stanice ima i staze za pešake. Ime je dobio po vojvodi Adolfu, tadašnjem luksemburškom vladaru, a neki ga još zovu i Novi most (Nouveau pont), dok je Stari most onaj koji spaja obale reke Passarelle.


Pont Adolphe u vreme dovršetka bio je most s najvećim kamenim lukom na svijetu te je privukao veliku pažnju svetske javnosti. S vremenom je postao svojevrsni gradski i nacionalni simbol, a uz katedralu Notre Dame nalazi se na većini gradskih suvenira.

Spomenik sećanja (Gëlle Fra)


Spomenik sećanja, poznatiji kao Gëlle Fra, u prevodu zlatna dama je spomenik poginulim luksemburškim vojnicima u Prvom svetskom ratu, a postavljen 1923. godine.

Nalazi se na Place de la Constitution ('Ustavni trg'), vrlo blizu katedrale Notre Dame, i napravljen je u obliku 21-metarskog obeliska na čijem se vrhu nalazi figura dame koja drži lovorov venac.

U podnožju spomenika nalaze se još dve skulpture - poginulog vojnika i suborca koji ga oplakuje. Okolo je postavljeno i više ploča s tekstovima o istoriji Spomenika sećanja i ratove u kojima su ucestovavali luksemburški vojnici. Kod zlatne dame nalazi se i lepa ravnina s koje se pruža sjajan pogled na Pont Adolphe i drugu strane reke Peitrus. Samo predjite put u smeru juga i uživajte u panorami!Muzej istorije


Muzej istorije grada Luksemburga smešten je u grupi od četiri renovirane kuće iz 17. veka. Muzej oslikava ne samo istoriju Luksemburga kao grada i nacije, već i arhitektonsku raznolikost i razvoj grada i njegovog stanovništva od 10. veka. Kao i mnoštvo interaktivnih kulturnih programa i događaja, zbirka u Istorijskom muzeju sastoji se od fotografija, razglednica, keramike, topografskih modela i potvrda o urbanističkom razvoju, kao i raznih specijalnih eksponata koji se koriste u svakodnevnom životu.


Filharmonija


Luksemburška filharmonija je koncertna dvorana Orkestrske filharmonije Luksemburga. Predstavljajući multikulturalni karakter Luksemburga, ovaj izvanredni komad savremene arhitekture ugošćuje sjajne dirigente, soliste i orkestre iz celog sveta. Izvanredan kvalitet njegove akustike i bliska saradnja sa značajnim i poznatim muzičkim ličnostima učinili su Filharmoniju Luksemburgom jednom od najboljih koncertnih dvorana u Evropi.


Nacionalni muzej istorije i umetnosti


Nacionalni muzej istorije i umetnosti (MNHA), smešten je u istorijskoj zoni (stara gradska jezgra), a njegove kolekcije su umetnički predmeti, arheološki nalazi, nameštaj, oruđe, kovanice, oružje i dokumenti koji se bave istorijom zemlje smešteni su u zapanjujućoj novoj zgradi. Tu je poseban naglasak na galoromansko razdoblje sa brojnim finim prikazima koji ilustruju umetnički, društveni, religijski i intelektualni život Luksemburžana od 16. do početka 20. veka. Odeljak savremene umetnosti je takođe obavezan za razgledanje, a opremljen je delima mnogih najznačajnijih umetnika 20. veka. Takođe vredna posete je Galerija savremene umetnosti (Am Tunnel), sa svojom prvoklasnom kolekcijom vizuelnih umetnosti.______________________


Kompanija Air Serbia leti direktno iz Niša do Frankfurta (aerodrom Hahn) koji se nalazi 120km od Luksemburga. Letovi se obavljaju dva puta nedeljno sredom i nedeljom, a karte možete kupiti na www.airserbia.com


Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turisticke organizacije Luksemburga


120 views0 comments

Comments


bottom of page