top of page

London - kosmopolitski grad sa bezbroj boja i raznolikosti

Dobrodošli u London. Jedan od najlepših i najuzbudljivijih gradova na svetu i grad koji nudi bezbroj prilika za uživanje. Ukoliko zavirite u makar 20 procenata bogate londonske ponude, možete se smatrati srećnim turistom.London

London, glavni grad Ujedinjenog Kraljevstva. Ovaj grad svake godine privuče blizu 27 miliona posetilaca, što ga svrstava u najposećeniji grad u Evropi. London je pravi kosmopolitski grad u kojem možete čuti preko 300 različitih jezika, naravno, engleski je zvanični i ubedljivo najdominantniji.


London je jedan od najrazličitijih gradova na svetu, sa bogatom istorijom i kulturom i prirodom.

London danas ne samo da diktira politiku u svetu, već kulturu i trendove u umetnosti, najviše u domenu mode i muzike. London je jedan od najznačajnijih svetskih finansijskih centara. Jedan je od najvecih gradova Evrope i ima skoro 9 miliona stanovnika. Kraljevska porodica ove zemlje takodje živi u Londonu. London je postao glavni grad Engleske tokom 12. i 13.veka kada su u njemu počele da se grade palate i preseljava kraljevska porodica iz Vinčestera. U starom jezgru Londona se nalazi City of London i City of Westminster. London se takođe deli na Istočni deo (East end) i Zapadni deo (West end).
Šta nikako ne propustiti?

Zvonik Big Ben


Big Ben se nalazi u Vinčesteru i svoj naziv duguje zvonu koje se nalazi u tornju, službeni naziv - Clock Tower, odnosno Elizabet Tower prema kraljici Elizabeti II. Big Ben je kultni londonski orijentir koji svakako morate posetiti ukoliko dolazite u London. Zvono je teško 13 tona. Pretpostavlja se da je ime Big Ben dobio u čast Bendžamin Hola, čoveka koji je zadužen za izgradnju, ili u čast boksera Ben Kanta koji je bio veoma popularan za vreme izgradnje kule.Trg Trafalgar


Najpoznatiji trg u Londonu je Trafalgar (Trafalgar Square). Ime je dobio po slavnoj bitci u kojoj su britanci pobedili Napoleona. Trg je veliki javni prostor u kojem možete sedeti i uživati u fontanama sa pogledom na Nacionalnu galeriju. Trg Trafalgar je bio i ostao srce Londona. Često se koristi za javne događaje, proteste, a za vreme božićnih praznika ukrašava je božićno drvce, što ga čini čarobnim mestom.


Vestminsterska palata


Vestimnsterska palata nalazi se na obalama reke Temze, a građevina je sama po sebi veličanstvena. Vesminster je poznat i pod imenom Palata parlamenta. To je glavno sedište Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske. Izgradjena je u neogotičkomj stilu, a otvorena je davne 1870. godine. U okviru palate se nalaze dva doma – Gornji dom (House of Lords) i Donji dom (House of Commons). Ukoliko se prošetate holom (Westminster Hall) upoznaćete se sa najbitnijim dogadjajima engleske istorije.


Bakingemska palata

Ovo je londonska rezidencija kraljice. Palata je sagrađena 1703. godine. Prva kraljica koja se zvanično ovde uselila je Viktorija. Slično kao i u Parlamentu, palatu možete posetiti u organizovanim turama ili se jednostavno možete diviti njenoj spoljnoj lepoti. Preporučujemo da palatu posetite u u vreme smene straže, što moze biti veoma zanimljivo.


Čuveni Tauer Bridž


Najčešći savet naših turista na pitanje šta videti u Londonu je ovo mesto. Tauer Bridž (Tower bridge) je simbol Londona i najpoznatiji most Engleske. Na njegovoj izgradnji se radilo između 1886. i 1894. godine kada je i zvanično otvoren.


Radi se o pokretnom mostu preko reke Temze. Prvi most inače sagrađen u Londonu je Londonski most, a ne Tauer Bridž kako većina misli. U okviru kula se organizuju izložbe koje posetiocima dočaravaju prošlost mosta.


Gornja pešačka zona na mostu je urađena od stakla i njome može da se hoda. Fascinantan je pogled sa mosta na čitav London. Ovde možete kupiti svoje karte ukoliko želite da posetite most – www.towerbridge.org.uk

Ulica Downing

Ova vrata verovatno pamtite iz nekih vesti. Nalaze se u ulici Donwning na broju 10 gde nalazi se sedište britanskog premijera, odnosno kuća u kojoj on boravi za vreme obavljanja svoje funkcije. Iako kuću iz očiglednih razloga nećete moći da posetite, isplati se videti vrata ispred koji se britanskih premijer često obraća naciji.


Londonsko oko


Londonsko oko (London Eye), poznato i pod nazivima Milenijumski točak i pod zvaničnim nazivom The British Airways London Eye, najveća je panoramska vrteška na svetu. Nalazi se na južnoj obali Temze nedaleko od Vestminsterskog mosta. Vožnja traje oko 35 minuta i u tih pola sata imate prilike uživati u drugačijem pogledu na Londonu i doživeti ga iz potpuno drugačije perspektive. Ako se ne odlučite na vožnju londonskim okom, ne brinite, jer pogled prema gore je isto tako spektakularan.


Katedrala sv. Pavla


Katedrala Svetog Pavla (St Paul's Cathedral) je katedrala Crkve Engleske i sedište biskupa Londona. Posvećena je apostolu Pavlu, a nalazi se na Ladgejt Hilu, najvišoj tački grada. Današnja crkva izgrađena je u kasnom 17. veku.


Katedrala je jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija Londona. Visoka je 111 metara i bila je najviša zgrada u Londonu od 1710. do 1962. godine, dok je kupola jedna od najvećih na svetu. Katedrala Sv. Pavla je druga najveća bogomolja u Ujedinjenom Kraljevstvu, posle Katedrale u Liverpulu.Britanski muzej


Najstariji javni muzej na svetu je Britanski muzej (British Museum). Muzej je osnovan 1753. godine, ali je zvanično otvoren 1759. godine. Njegova kolekcija se obogaćuje iz godine u godinu.

Britanski muzej je podeljen na nekoliko tematskih delova:

Azija, Grčka, Grčka i Rim, Evropa, Egipat, Praistorija na teritoriji Engleske, Engleska u doba Rimljana.

Ulaz u muzej je besplatan, ali postoje specifične izložbe koje morate platiti ukoliko želite da ih vidite.
Shard


Shard je najveća građevina u Londonu koja se uzdiže iznad svake druge u gradu. Visoka je 310.metara i ima 95.spratova. Prvih 28 spratova je namjenjen za kancelarije, sljedeća tri sprata za restorane, zatim 19 spratova sa hotelskim sobama, 12 spratova sa stanovima, te osmatračnica na vrhu. Neboder je otvoren 2013. godine.


____________________________________________Podsetimo, madjarksa kompanija Wizz Air planira pokretanje letova između aerodroma London Gatvick i Niša tokom zimske sezone 2020/2021, koja počinje 25. oktobra, pokazuje izveštaj Airport Coordination Limited, kompanije koja se bavi koordinacijom slotova.


UPOZORENJE!


Za putovanje u Veliku Britaniju, gradjanima Srbije i nosiocima srpskog pasoša potrebna je viza.

Procedura za dobijanje vize ja da istu morate da aplicirate preko interneta na adresi visa4uk.fco.gov.uk, a zatim i na uk.tlscontact.com. Za zvanični vodič kliknite ovde.


Prosečno trajanje obrade zahteva možete proveriti na visa-processingtimes.homeoffice.gov.uk


Mesto vađenja vize:

UK Visa Application Centre Airport City Belgrade Omladinskih Brigada 88b 11070, Beograd

153 views0 comments

Commenti


bottom of page