top of page

Kombinacija avijacije i arhitekture - svetski aerodromi od kojih zastaje dah

Aerodromi su veoma bitan deo naših putovanja, mesto od kojih sve počinje i prva impresija o mestu u kome dolazimo. Oni su više od samo mesta sa kojih poleću avioni i počinju naše avanture, oni su danas prava arhitektonska remek dela.


Svaki put kada letimo, provedemo najmanje nekoliko sati na aerodromu, tako da je uvek prijatno iznenađenje kada je aerodrom udoban, te je dodatni bonus ako je i arhitektonski zanimljiv i lep.


Terminal aerodorma Konstantin Veliki u Nišu, sagradjen je davne 1986.godine, a na njemu sem fasade do danas gotovo da ništa nije promenjeno.

Predstavljamo neke od najlepših aerodormskih terminala, prava remek dela arhitekutre, koji bi svakako u budućnosti mogli posluižiti kao inspiracija za budući razvoj niške vazdušne luke.




10. Aerodrom Simferopol, Krim


Ovo je jedan od najnovijih aerodroma u Rusiji, otvoren je 16 april 2018 godine. Zahvata površinu od 78,000 m2. Aerodrom je dizajniran da može da primi 6,5 miliona putnika godišnje zamenjujući stari terminal koji se do skora borio sa povećanim putničkim saobraćajem. Njegova izgradnja trajala je samo 22 meseca. Ovaj terminal spolja izgleda kao veliki čelični talas. Dizajn je rezultat rada južnokorejskog biroa Samoo Architects & Engineers, koje je inspirisala zadivljujuća priroda Krima te je odlučeno da upravo to bude ključna tema ovog projekta.





9. Aerodrom Erzincan, Turska


Projekat aerodroma Erzincan, počeo je u martu 2009. godine, azavršen je za neverovatnih 15 meseci. Aerodrom Erzincan bio je prvi veliki projekat koji je pokrenut nakon velikog zemljotresa. Terminal aerodroma prostire se na površini od oko 33.000 m² sa izgradnjom pregače od 50.000 m² i parkingom kapaciteta 305 mesta na površini od 16.525 m² , te kapacitetom od 2 miliona putnika godišnje. Dizajniran od strane arhitekte Iakup Hazan, Erzincan terminal izgleda kao svemirska stanica sa svojim dizajnom od stakla i čelika, sa rotirajući konveksnim krovom koji sprečava nakupljanje snega. Za projekat izgradnje aerodroma Erzincan korišćeno je 3.500 tona čelika, 3.000 tona gvožđa i 40.000 m3 betona, kao i unutrašnje strukturiranje koje je moguće reciklirati.






8. Aerodrom Atakama, Čile


Aerodrom Atakama (Aeropuerto de Desierto de Atacama) otvoren je 2005. godine kako bi postao glavni aerodrom u ovom regionu Čilea. U blizini Kopiapa, grada sa oko 200.000 stanovnika, ovaj aerodrom i zgrada njegovog putničkog terminala, nalaze se izvan urbanog područja i okruženi pustinjom Atakama, na putu koji povezuje Santjago sa severom zemlje. Forma ovog aerodroma inspirisana je valovitim oblicima brda pustinjskog pejzaža Atakame. Njegova forma omogućava mu kontrolisanu upotrebu prirodnog osvetljenja, što je jedna od mnogih mera energetske efikasnosti i održivosti terminala. Ceo terminal zauzima površinu od oko 3.000 m2, sastoji se od dva nivoa i delo je arhitekte Hose Tomasa Videla Labayru-a.







7. Aeodrom Bilbao, Španija


Aerodrom Bilbao nalazi se na oko 10 kilometara severno od španskog grada Bilbao. Otvoren u novembru 2000. godine, dizajniran od strane jednog od najpoznatijih španski arhitekata današnjice Santiaga Kalatrave.Terminal ima elegantan dizajn, sa dva simetrična "krila" i oštrim vrhom u centru koji je posebno vidljiv pri približavanju terminalu sa strana. Ovaj originalni dizajn dao je aerodromu nadimak "La Paloma" (golubica). Korišćeni su beli beton i staklo. Enterijeri su otvoreni i svetli prostori, raspoređeni u dva sprata, gornji za odlazak (šalteri za registraciju i kapije) i donji za dolaske.





6. Aerodrom Kurumoč Samara, Rusija


Zgrada terminala u Kurumoću završena je 2015.godine i ima porvrsinu od 22 500 m2. Dizajnirala ga je firma Nefa Architects, a arhitektura i dizajn novog terminala inspirisan je time da je ovo grad gde se prave svemirska lansirna vozila. Aerodrom Kurumoč najveći i najperspektivniji aerodrom u regionu Volge i nalazi se među top 10 vodećih aerodroma u Rusiji. Aerodrom je povezan avionima iz gotovo svih regiona Ruske Federacije i sveta.






5. Aerodrom Leida-Augare, Španija


b720 Fermín Vázquez Arquitectos tvorci su ovog impozantnog malog aerodroma smeštenog u španskoj pokrajni Katalonij, blizu francuske granice . Zgradom terminala dominira kula visoka 41 metar, sastoji se od dva glavna volumena: tornja u kojem se nalaze specifične funkcije kontrole letenja i neposredne službe; i bazu koja prima administrativne, tehničke i skladišne namene. Baza i toranj spojeni su krivom koja povlači poklopac u prizemlju i postaje fasada kule. Vizuelno jedinstvo zgrade se postiže i sa celom prednjom stranom sa nekoliko zelenih, braon i žutih limova koji doprinose njihovoj integraciji sa okolnim pejzažom. Ovaj terminal ima 7.232 m², zavrsen je 2010. godine kada je i pušten u rad.





4. Aedorom Karlove Vari, Češka


Aerodorom Karlove Vari u Českoj delo je arthitekte Petra Paroleka i smatra se jednim od najznačajnijih projekata češke savremene arhitekture i upečatljiv primer rastućeg trenda "organske arhitekture".

Građevinski radovi na novom terminalu u obliku trupa bez krila počeli su 20. februara 2008. godine. Na prvobitnu ideju arhitektonskog dizajna uticao je karakter i lokacija zgrade. Prava građevina nosi karakteristike umetničkih elemenata, koji se javljaju u vazduhoplovnom inženjerstvu. Izgradnja terminala je završena u decembru 2008. godine i dok je otvoren tek 30. aprila 2009. godine. Među tehničkim podacima: glavni luk terminala ima raspon od 31,8 metara, njegov verzirani sinus je 8,05 metara, osnovne dimenzije hale su 65 k 28 metara. Aerodrom Karlovi Vari ima oko 50.000 putnika godisnje.





3. Aeodrom Kutaisi, Gruzija


Aerodromski terminal Kutaisi nalazi se u Gruziji na samo 200km od glavnog gradat Tibilisi. Dizajniran je od strane holandske firme UNStudio, a završen je 2015. godine. Autentičnog izgleda UNStudio je dizajnirao terminal sa velikim rasponom kako bi stvorio neprekidne poglede koji pomažu u navigaciji, a crveni kutak je delovao kao "prelaz i tačka prepoznavanja". Terminalna zgrada ima 4,500m2, dok kontrolni toranj i kancelarije oko 1,800m2. Aerodrom je prosle godine zabelezio oko 620.000 putnika.





2. Aedorom Menara - Marakeš, Maroko


Sa preko tri miliona putnika godišnje, međunarodni aerodrom Marakeš je jedan od najvećih i najprometnijih u Maroku, sa međunarodnim letovima koji služe mnoge evropske, kao i domaćim letove. Spajajući marokansku tradiciju dizajna mozaika, Menarini zakrivljeni betonski krovovi imaju velike trokutaste prozore oslikane arapskim dizajnom. Plafon terminala je čelična konstrukcija obložena aluminijumom. Njegovi prozori, koji oponašaju mozaike u tradicionalnoj islamskoj arhitekturi, omogućavaju mnogo prirodnog svetla. Prozori služe i drugoj svrsi: umesto da su napravljeni od stakla, oni su piramide napravljene od fotonaponskih modula - i pomažu u stvaranju električne energije.







1. Aedordom Montevideo Karasko, Uruguaj


Međunarodni aerodrom Karasko (Carrasco), nalazi se 18 kilometara istočno od centra Montevidea, glavnog grada Urugvaja. Sa milion putnika godišnje, to je jedini aerodrom u zemlji koji obezbeđuje celogodišnje međunarodne veze, i kao rezultat nosi veliku simboličnu vrednost kao “ulazna vrata” za mnoge posetioce ove zemlje. Imajući to u vidu, vlasnik i operater aerodroma Puerta del Sur je zadužio arhitektu Rafaela Vinolia da prošire i modernizuje postojeće objekte sa prostranim novim putničkim terminalom za proširenje kapaciteta i podsticanje komercijalnog rasta turizma u regionu. Dolasci i odlasci su razdvojeni po spratovima, sa dolascima u prizemlju, odlasci na prvi sprat, i pristupnim putevima koji opslužuju svaki nivo nesebno Javna, uređena terasa zauzima drugi sprat iznad nivoa polaska, pružajući pogled na pistu i glavni javni prostor. Takođe ima restoran i dodatni prostor za druge komercijalne ili kulturne svrhe.


307 views0 comments
bottom of page