top of page

Kineski Šandong dobio poslove u okviru kompleksa aerodroma „Konstantin Veliki“ vredne 16 miliona evra

Ugovoreni radovi koštaće 16 miliona evra, a kineska kompanija imaće obavezu da ih završi do 1. jula kada je planirano otvaranje novoizgrađene zgrade terminala na niškom aerodromu


Foto: Fly Naissus

Ugovor o izgradnji internih saobraćajnica i pratećih hidrotehničkih, elektroenegetskih i telekomunikacionih instalacija u okviru kompleksa aerodroma „Konstantin Veliki“ potpisali su danas u Nišu ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, v. d. direktora „Aerodroma Srbije“ i direktor kineske kompanije „Šandong Internešnal“ (China Shandong International Economic and Tehnical Cooperation Group).


Prilikom potpisivanja ugovora, saopšteno je da će planirani radovi koštati 16 miliona evra, pri čemu je kineska kompanija preuzela obavezu da završi poslove do 1. jula, što se poklapa s planiranim otvaranjem nove zgrade terminala na aerodromu u Nišu.


Prema izjavama nadležnih, do sada je u izgradnju terminala aerodroma investirano više od 10 miliona evra, dok će oprema za terminal koštati više od 600 miliona dinara, a kako se navodi oprema je već naručena i očekuje se da stigne u maju, što je pre ugovorenog roka.


Takodje je navedeno da ce izgradnjom železničke obilaznice oko Niša biti oslobodjen prostor koji je potreban za produženje piste za oko 300 metara, dok je jos jednom najavljeno i izgradnja kontrolnog tornja koji je u međuvremenu dobio epitet niškog "Skadra na Bojani", zbog brojnih ponovljenih najava o njegovoj izgradnji u proteklih osam godina.


Nadlezni su takodje istakli je da su u toku pregovori sa nacionalnom avio-kompanijom Air Serbia o potencijalnom uvođenju novih letova, iako nisu precizirani datumi niti destinacije koje bi eventualno bile obuhvaćene.


Potpisani ugovor s kineskom kompanijom obuhvata uređenje 53.900 kvadratnih metara aerodromskog prostora od ukupno 80.000 kvadratnih metara. Ovo uključuje izgradnju 1.976 metara internih saobraćajnica, dok će kapacitet parkinga nakon završetka radova biti značajno proširen s trenutnih 173 parking mesta na 580. Trenutno je na robno-carinskom terminalu moguće istovremeno parkirati 49 kamiona, a nakon izgradnje novog parkinga biće dostupno 103 parking mesta za kamione, dok će kompleks aerodroma, nakon 38 godina rada, konačno biti priključen na gradsku kolektorsku mrežu.


Tokom predstavljanja ovog projekta, najavljena je i sledeća faza razvoja niškog aerodroma, koja uključuje rušenje stare zgrade s terminalima i izgradnju nove zgrade na tom prostoru, produženje poletno-sletne staze, izgradnju rulne staze.


Gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, je iskoristila priliku da ponovo opravda poklanjanje niškog aerodroma Konstantin Veliki državi, ističući da su ulaganja države u aerodrom do sada iznosila 35 miliona evra, što su sredstva koja su "nezamisliva za niški budžet".



bottom of page