top of page

Keln- grad visokih katedrala i prelepe Rajne

Updated: May 30, 2023

Keln je četvrti najveći grad u Nemačkoj. Smešten na obalama Rajne u zapadnoj Nemačkoj, a njegova površina je više od 400 kvadratnih kilometara i broji oko milion milion stanovnika. Keln je prvenstveno povezan sa istorijskom katedralom, koji je rezidencija Kelnskog nadbiskupa. Teritorija grada je podeljen rekom Rajnom, a svaki deo je grupisan u odvojene gradske četvrti, u kojima ukupno 86 okruga


Keln - pogled na grad

Keln jedan je od najvažnijih trgovačkih i kulturnih centara u zapadnoj Nemačkoj. Keln (Köln na nemačkom) je poznat po svojih 12 velikih romaničkih crkava - posebno po veličanstvenoj Kelnskoj katedrali - sve na laganoj šetnji od istorijskog Starog grada. Njegov univerzitet je jedan od najstarijih i najvećih u Evropi. Keln može pratiti svoje korene do prvog veka nove ere, kada je uspostavljen kao prestonica rimske provincije i vojno uporište. U stvari, jedna od njegovih najprivlačnijih karakteristika za turiste je to što zadržava elemente iz svih različitih perioda svoje duge istorije. Među njegovim brojnim atrakcijama su rimski ostaci, srednjovekovne crkve, barokne palate i muzeji koji odražavaju tako različite teme kao što su mračna vremena sredinom 20. veka i različiti proizvodi po kojima je poznat: mirisi, senf i čokolada. Značaj Kelna nikada nije usporio, a danas grad ostaje jedan od najvažnijih nemačkih kulturnih centara. U tom cilju, on je dom brojnih umetničkih i zabavnih sadržaja, zajedno sa više od 100 galerija i najmanje tri desetine muzeja. Takođe je popularno mesto za kupovinu, posebno duž ulica pogodnih za pešake kao što su Hohe Strasse i Schildergasse. Da biste bili sigurni da ćete maksimalno iskoristiti svoje vreme u razgledanju, obavezno pročitajte našu listu najboljih stvari koje treba da uradite u Kelnu.



Šta nikako ne propustiti?




1. Kelnska katedrala


Smeštena u blizini leve obale Rajne, Kelnska katedrala (Kolner Dom) je vrhunska znamenitost grada. Zvanično nazvana Katedrala Svetog Petra i Svete Marije (Hohe Domkirche Sankt Petrus), ovo zapanjujuće zdanje je remek-delo visoke gotičke arhitekture i nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine.


Jedna od najvećih katedrala u Evropi, započeta je 1248. godine i smatra se najambicioznijim građevinskim projektom srednjeg veka. Impresivan koliko i njegove kule bliznakinje visoke 157 metara je neverovatna unutrašnjost katedrale, koju morate videti kada posetite ovaj užurbani grad.


Pokrivajući površinu od 6.166 kvadratnih metara, sa visokim krovom koji podržava 56 stubova, katedrala je ispunjena blagom. Ovo uključuje relikvijar Tri kralja iz 12. veka koji su stvorili lokalni zlatari; čuveni reljef Poklonstvo kraljeva iz 1440. godine; i impresivna komora sa blagom, sa dragocenim predmetima koji uključuju drevne relikvijare i rukopise.


Do panoramskog pogleda sa južne kule dolazi preko 500 stepenica koje prolaze pored čuvenih zvona katedrale (nedeljom je obezbeđena zaštita za uši). Dostupne su razne odlične ture na engleskom jeziku, kao i događaji, uključujući koncerte i usluge (obavezno proverite da li su zatvorena pre dolaska).





2. Stari grad


Dok istražujete brojne istorijske crkve i muzeje u centru Kelna (Innenstadt), preći ćete preko prelepog Starog grada (Altstadt). Pored starih crkava kao što je Veliki Sveti Martin, naći ćete se kako prolazite kroz bezbrojne uličice obrubljene tradicionalnim starim kućama, od kojih su mnoge sada dom butika, galerija, kafića i restorana.


A sa brojnim prijatnim stazama duž Rajne, naći ćete dovoljno prilika da uživate u prekrasnim pogledima dok planirate svoju rutu kroz ovaj drevni grad. Takođe ćete se zadiviti nebrojenim spomenicima i fontanama koje krase ovo područje, zajedno sa njegovom Arheološkom zonom, sa brojnim drevnim ruševinama i artefaktima.






3. Gradska kuća - Rathaus


Poseban vrhunac Starog grada je istorijska gradska kuća Kelna, Kolner Rathaus. Najstarija takva javna zgrada u Nemačkoj, ima bogatu istoriju koja datira više od 900 godina. Kao centralna tačka vladajućih klasa tokom srednjeg veka, zgrada koju vidite danas odražava niz različitih arhitektonskih uticaja. To uključuje glavnu zgradu iz 14. veka, kulu iz 15. veka i lođu i klaustar u renesansnom stilu. Čak su i uticaji 20. veka prijatni, kao što se vidi u atrijumu. Ostale znamenitosti gradske kuće uključuju Hanzasaal, ili Hanzeatsku dvoranu, sa gotičkim figurama osam proroka; devet "dobrih heroja" (paganskih, jevrejskih i hrišćanskih); i njen zvučni karijon koji svira tri puta svakog dana.







4. Krstarenje Rajnom


Bila bi šteta posetiti ovaj prelepi grad, a da ga ne pogledate – i njegove obližnje rečne pejzaže – sa broda na Rajni. Na jednosatnom krstarenju Kelnom, dobićete neuporedivi pogled na znamenitosti Kelna, uključujući dvostruki toranj Kelnske katedrale, živopisne zgrade Starog grada i Hoencolernov most. Jedna od najpopularnijih stvari koje treba raditi u Kelnu noću je Večernje panoramsko krstarenje rekom Rajnom, lagana dvosatna ekskurzija da biste videli kako grad sija svetlima. Možete uživati u pogledu dok uživate u regionalnim specijalitetima sa švedskog stola na tročasovnom krstarenju Kelnom Rajnom. Da biste videli još više doline Rajne, pridružite se krstarenju rekom Rajnom do Kenigsvintera ili provedite ceo dan istražujući reke Rajne i Mozel i njihove šarmantne gradove uz KD Rajnski prelaz iz Kelna.







5. Muzej Valraf-Rihart i Ludvig


Muzej Valraf-Rihart i Ludvig pravo je mesto za ljubitelje umetnosti. Smeštene u jednoj od novijih gradskih arhitektonskih struktura, ove dve odlične galerije pokrivaju širok spektar evropskih slika za gledanje. Posebno treba istaći dela Rembranta, Manea, Renoara, Lajbla, Libermana i Slevogta. Muzej Valraf-Rihart je posebno snažan u radu kelnske škole, dok se Ludvig fokusira na moderno i savremeno slikarstvo. U istoj zgradi je Agfa-Foto-Historama sa svojim izložbama fotografija i fotoaparata iz 1840. Takođe je zanimljiv i Kolumba, muzej umetnosti Arhiepiskopije Kelna, poznat po svojoj umetnosti i antikvitetima.






6. Zoološki vrt


Osnovan 1860. godine, zoološki vrt u Kelnu (Kolner Zoologischer Garten) je jedan od najstarijih nemačkih zooloških vrtova. Dokazi o njegovoj starosti mogu se videti u njegovoj finoj kolekciji zgrada menažerije iz 19. veka, uključujući kuću za slonove u mavarskom stilu i staru kućicu za ptice (sada dom šimpanzi) koja podseća na tradicionalnu rusku crkvu. Ostale znamenitosti uključuju ostrvo majmuna sa lažnom prašumom; dobro snabdeven akvarijum; i odličan ograđeni prostor za velike mačke, biotopsko stanište gde posetioci posmatraju životinje kroz staklo bez rešetki. Jedna od najprivlačnijih karakteristika zoološkog vrta je to što možete videti njegovu istoriju - i stavove prema zoološkim vrtovima - kako se razvijaju tokom godina, sa modernim objektima koji su naknadno ugrađeni u istorijske zgrade prvobitne menažerije.







7. Žičara


Od svog osnivanja 1957. godine kao prve evropske žičare koja je prešla reku - u ovom slučaju Rajnu - Kelnska žičara je prevezla milione putnika. Pogledi su, naravno, velika privlačnost, posebno oni na Stari grad i Kelnsku katedralu. Za više sjajnih pogleda, vredna je poseta Telekomunikacionom tornju u Kelnu. Smešten severozapadno od Starog grada Kelna, Colonius, kako je lokalno poznat, visok je 243 metra sa vrhunskom platformom za gledanje i okretnim restoranom. KolnTriangle, upečatljiva savremena zgrada na Ottoplatzu, takođe ima platformu za panoramsko posmatranje.








7. Muzej čokolade


Muzej čokolade u Kelnu (Schokoladenmuseum) može pratiti svoje korene do 1972. godine, kada je Hans Imhof kupio fabriku čokolade Stollverck. Ono što je tamo otkrio bio je kontejner za smeće ispunjen pokvarenim mašinama, materijalom za pakovanje i drugim ostacima proizvodnje čokolade. Tako inspirisan, počeo je da ih čuva i restaurira kao osnovu za muzej, gde eksponati prate ceo proces od pasulja do gotovog upakovanog proizvoda. Tu su interaktivni displeji, kolekcije kalupa, starinskih čokoladnih kutija i omota, kao i besplatni uzorci iz čokoladne fontane. Postoji čak i radna proizvodna linija na kojoj možete gledati kako se prave čokolade. Još bolje, čak možete da dizajnirate sopstvenu čokoladicu koju ćete poneti kući sa sobom. Dostupni su obilasci sa vodičem.






8. Botanička bašta


Osnovana u 19. veku blizu obale reke u Rielu, severnom okrugu Kelna, Flora i botanička bašta (Flora und Botanischer Garten Koln) pokrivaju 11,5 hektara, sa više od 10.000 vrsta biljaka. Možete prošetati ovim javnim parkom da biste saznali više o biljkama ili jednostavno uživali u prelepom i šarenom cveću raspoređenom u svečanim krevetima tokom cele sezone. Otvorena tokom cele godine, tropski ambijenti staklenika i Palm House su divni, bez obzira na godišnje doba. Kao elegantna pozadina vrtova je Flora, istorijska zgrada u kojoj se održavaju izložbe cveća, koncerti i događaji.







8. Muzej primenjene umetnosti


Jugozapadno od Kelnske katedrale nalazi se Muzej primenjene umetnosti (Museum fur Angevandte Kunst Koln). Jedan od „novijih“ muzeja u gradu – osnovan je 1888. godine – MAKK, kako je lokalno poznat, poznat je po svojoj finoj kolekciji od više od 100.000 komada primenjene i dekorativne umetnosti od srednjeg veka pa nadalje. Druge važne kolekcije uključuju nakit, nameštaj, porcelan, oružje i oklop, kao i niz zanimljivih arhitektonskih eksponata.






9. Četvrt Rheinauhafen


Jedna od najnovijih četvrti u gradu, Rajnauhafen je savršeno mesto za otkrivanje najlepših novih zgrada u gradu, Crane Houses. Ova nekada užurbana lučka oblast sada je pretvorena u kreativno središte i neke prilično neobicne zgrade su definitivno mesto na kome bi bar trebali da se slikate kada sunce počne da zalazi. Pogledi su sjajni!






10. Kreirajte svoj parfem


Ne možete da posetite Keln, a da ne kreirate svoj parfem. Kuća 4711, gde se poznate svetski kolonjske vode proizvode od 1792. godine, definitivno je pravo mesto za to. Krenite u obilazak vodeće prodavnice brenda u Glockengasse-u i zaustavite se na mirisnoj fontani Original Eau de Cologne. Tada možete naučiti kako da razumete različite sastojke pre nego što kreirate miris koji je isključivo vaš.





Podsetimo, kompanija Air Serbia leti direktno iz Niša do aerdorma Koln-Bon, dva puta nedeljno, a karte možete kupiti na www.airserbia.com



Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turističke organizacije grada Kelna





1,352 views0 comments
bottom of page