top of page

Kako da na letovima Ryanair-a i Wizz Air-a sednete zajedno i to potpuno besplatno

Updated: Jan 24, 2023

Sve češće možemo čuti kritike na račun niskotarfinih avio kompanija Ryanair i Wizz Air na neobičnu praksu ove dve kompanije koje dodeljuju sedišta u različitim redovima putnicima čija je rezervacija uradjena u istom trenutku


Foto: Ilustracija

Niskotarifne avio kompanije Ryanair kao i Wizz Air koje lete iz Niša, daju svojim putnicima mogućnost nasumično dodijeljenih sedišta u avionu besplatno ili da dodatno platite ovu “uslugu“ i sami odaberu svoja mesta. Medjutim, ukoliko odaberete prvu opciju ove kompanije putnicima koji putuju zajedno dodeljuju sedišta na desetine redova odvojeni jedni od drugih, i na ovaj način čine sve da putnike nateraju da ovu “uslugu“ dodatno plate.


Medjutim, ono na šta se putnici često žale je činjenica da u avionu postoje mnogo praznih sedišta koja su im bez problema mogla biti dodeljena, ali nisu.


Dodeljivanjem mesta daleko od članova porodice i partnera, uprkos tome što su rezervisali i prijavili se u isto vreme česta je praksa ovih kompanija uvdena još 2014.godine kako bi kompanije ostvarile dodatne prihode.

U ovom tesktu otrkivamo vam 3 načina na kojima možete sesti zajedno i to potpuno besplatno Prvi način da na narednom letu sedite zajedno je tako što ćete prilikom ukrcavanja sesti na jedno od sedišta koje vam je ova kompanija dodelila prilikom prijave na let , recimo 5B, dok će vas saputnik sesti do vas praveći se da je to njegovo sedište :) Ovaj trik konfuzije skoro pa uvek upali. Ukoliko se pojavi osoba kome je baš to sedište dodeljeno, zamolite je da promenite mesta i ponudite sedište koje je vama dodeljeno. Većina ljudi neće imati ništa protiv da se sa vama zameni.


Drugi način da zajedno sednete je kada vam budu dodeljena odvojena sedišta skinite svoje boarding karte, na zvaničnom sajtu odite u odeljak “Manage my booking“ i kupite sedište pored mesta koje vam je besplatno dodeljeno. Na ovaj način platićete samo jedno umesto dva sedišta u trenutku rezervacije, i na taj način uštedećete izmedju 8 i 17 evra u zavisnosti od leta.


Treći način je veoma jednostavan. Sačekajte da svi udju u avion i zauzmu svoja mesta. Kada se ukrcate poslednji zauzmite dva slobodna mesta (ukoliko ih ima, a uglavnom ih ima), jer ne pripadaju nikome inače bi već bila zauzeta.


Kabinsko osoblje uglavnom ne proverava da li sedite na dodeljnim mestima jer za to nemaju vremena. U ekstremnim slučajevima zamoliće vas da sednete na svojim mestima dok avion poleti, dok ćete posle moći da zamenite sedišta i sednete zajedno.

Šta o svemu ovome kaže Ryanair-a? „S obzirom da imamo faktor popunjenosti od 95% i svakim danom prevozimo sve više putnika, imamo manjak mesta za nasumično raspoređivanje“, izjavio svojevremeno portparol kompanije Ryanair.





Kako do XXL sedišta za Dž ukoliko putujete sami?


Sedišta u sredini aviona, ona udobnija sa više prostora za noge najčešće su slobodna, zbog svoje cene, a prema regulativi moraju biti zauzeta u slučaju opansti, kako bi osoba koja tu sedi mogla da asistira kabinskom osoblju i otvori izlaze u slučaju opasnosti koja se tu nalaze.


Ukoliko putujete sami, probajte da zauzmete jedno od tih sedišta iako nemate kupljenu kartu, jer stujardese uglavnom na kraju zamole nekoga da tu sedne kako bi ispunili zakonske regulative.


Osobe sa invaliditetom, trudnice, osobe sa slabim vidom, deca mladja od 16 godina ili osobe koje ne mogu razumeti instrukcije na engleskom jeziku po pravilu ne mogu sedeti na ovim sedištima i kabinsko osoblje će proveriti da li ispunjavate uslove za sedenje u ovom redu. Bitno je da znate da u ovim redovima ručni prtljag mora biti odlažen u odeljku iznad sedišta, jer nijedan predmet ne sme biti na ili ispod sedišta u redu za izlaz u slučaju opasnosti.



Srećan put!



bottom of page