top of page

Istraga protiv direktora Air Serbije u Italiji u vezi sa bankorotom kompanije Alitalia

Direktor kompanije Air Serbia, Dankan Nejsmit, proglašen je jednim od 21 osumnjičenim u istrazi državnog tužilaštva u Italiji za bankrot kompanije Alitalia 2017. godine, tokom svog strateškog partnerstva sa kompanijom Etihad AirwaysFoto: Ilustracija

Direktor srpske nacionalne avio-kompanije Dankan Nejsmit, tereti se sa još 21 osumnjičenim u istrazi državnog tužilaštva u Italiji za bankrot kompanije Alitalia 2017. godine, tokom trajanja strateškog partnerstva ove kompanije sa kompanijom Etihad Airways, inače manjinskim vlasnikom kompanije Air Serbia.


Nejsmit je u to vreme obavljao funkciju glavnog finansijskog direktora Alitalije. Italijanski tužilac otkrio je da je Etihad bio umešan u brojne finansijske prekršaje u Alitaliji, uključujući lažno otkrivanje poslovnih informacija, što je na kraju pogoršalo finansijske probleme ovog italijanskog avio prevoznika - prenosi portal Exyuaviation.


Italijanski mediji optužili su svojevremeno kompaniju Etihad Airways da koristi Alitaliju kao bankomat

Ostali osumnjičeni imenovani u istrazi uključuju članove tadašnjeg najvišeg rukovodstva Alitalia, članove upravnog odbora, druge visoke zvaničnike kompanije i konsultante. Bivši predsednik i izvršni direktor Etihad Airways-a, Džejms Hogan, takodje je imenovan kao osumnjičeni.


Direktor Air Serbije, Dankan Nejsmit

Alitalia se od 2017. godine bori da izadje iz dugova i ne brankrotira. Procenjuje se da ova aviokompanija gubi oko dva miliona evra dnevno i održava letrove uz pomoć zajmova koje podržava država. Prošle nedelje Alitalia objavila da vraća tri aviona tipa Airbus A330 od kompanije Etihad Airways koji su kompaniju koštali 500.000 američkih dolara mesečno po avionu.

Dankan Nejsmit je prvobitno preuzeo funkciju šefa službe za finansijsku i poslovnu transformaciju u kompaniji Air Serbia po dolasku u kompaniju 2017. godine, nakon čega je u decembru te godine unapredjen na mesto izvršnog direktora, nakon ostavke Kondića.321 views0 comments
bottom of page