top of page

Istanbul: Most između Istoka i Zapada - i omiljeno čvorište za vezne letove

Smešten na raskršću Evrope i Azije - Istanbulski aerodrom služi kao vitalna veza između Istoka i Zapada - istovremeno ovaj aerodrom jedan je od najvećih aerodroma sa vezom iz Niša, ali i iz Kraljeva


Foto: Air Serbia

Aerodrom Istanbul - jedan je od najvećih aerodroma sa kojeg možete leteti sa aerodroma Konstantin Veliki, ali i kraljevačkog aerodroma Morava. Prosečan dnevni broj letova na ovom aerodromu u 2023. godini povećao se za 19% u poređenju sa prethodnom godinom, dostižući broj od 1.375 dnevnih letova.


Ovaj aerodrom predstavlja pravo čvorište za letove širom sveta. Sa besprekornim vezama i impresivnim brojem destinacija, Istanbul se uzdiže kao epicentar globalnog povezivanja. Prošle godine, ovaj aerodrom je omogućio putnicima pristup neverovatnih 309 destinacija širom sveta, što ga ujedno pozicionira na drugom mestu među 10 najpovezanijih aerodroma u 2023. godini na svetu.


Pored toga, kroz ovaj aerodrom je 2023. godini, pršlo je više od 76 miliona putnika, čineći ga drugim najprometnijim aerodromom u Evropi i sedmim najprometnijim na svetu. Njegova uloga kao ključne tačke za putnike širom sveta ostaje neupitna, dok Istanbul nastavlja da služi kao prepoznatljiva tačka spajanja kultura, trgovine i ljudi.


Istanbulski aerodrom je poznat i kao Disneyland za avijacijske entuzijaste zbog raznovrsnosti avio-kompanija koje nikada nećete videti ni na jednom drugom mestu u svetu

Koliko je i zašto je važna avio veza između Niša i Kraljeva sa Istanbulom?


Biti povezan sa drugim najvećim aerodromom na svetu po broju letova i izboru destinacija ima izuzetnu važnost iz mnogih razloga, ali jenda od glavnih benefita svakako je to sto omogućava globalnu povezanost.


Iako Niš i Kreljevo nisu svakodnevno povezan sa Istanbulom, dva nedeljna leta sasvim su dovoljna da putnicima pruže veliki izbor destinacija putem tzv. veznih letova i to do neverovatnih 309 destinacija koji su dostupni putnicima upravo sa ovog aerodroma.


Planiranje putovanja preko Istanbula zahteva pažljivo vreme i organizaciju. Treba imati u vidu da se na ovom aerodromu za konekcioni let potrebno izdvojiti 3-4 sata zbog pasoških kontrola, čekiranja na sledeći let i imigracionih procedura.


Karte za putovanje do Istanbula, kao i dalje, kupuju se odvojeno. Putnici najpre kupuju kartu kod nacionalne avio-kompanije Air Serbia koja leti iz Niša i Kreljeva prema Istanbulu (dva leta nedeljno - iz Niša utorkom i subotom i Kraljeva sredom i subotom), kao i kod izabrane avio-kompanije u zavisnosti od sledeće destinacije.



Unutrašnjost istanbulskog aerodroma


Transferi na Istanbulskom aerodormu


Aerodrom u Istanbulu glavno je čvorište turkse nacionalne avio kompanije Turkish Airlines, jednog od najvećih prevoznika na svetu, sa kojom iz Instanbula mozete leteti do cak 259 destinacija.


Pored Turkish-a, sa istanbulskog aerodroma lete još 117 drugih aviokompanija, povezujući putnike sa impresivnih 303 destinacije u celom svetu od Blsikog Istoka, Afrike, Azije, Evrope i Severne i Juzne Amerike. Ovo široko mreža povezanosti omogućava putnicima da lako stignu do gotovo svakog aerodroma na svetu.


Ukoliko planirate transfer sa ovog aerodroma, imajte u vidu da morate sleteti najmanje 4 sata pre planiranog veznog leta. Na primer, ako avion iz Niša sleti u 15:50, ne preporucujemo da vaš sledeći vezni let bude pre 19:50. S druge strane, na primeru povratka, ako je let za Niš planiran u 16:40, vaš dolazni let u Istanbulu ne sme biti kasnije od 12:40 kako biste bili sigurni da ćete na vreme stići na vaš konektivni let.



Pogled na Instanbulski aerodrom iz vazduha, Foto: Wiki


Nije na odmet znati da...


Pored širokog spektra destinacija, Istanbulski aerodrom je poznat po tome što ima najveći terminal pod jednim krovom, pokrivajući površinu od 76,5km². Sa svojim najsavremenijim sadržajima i modernom infrastrukturom, dizajniranom da može da primi milione putnika godišnje.


Kada bude potpuno završen, ovaj aerodrom će imati kapacitet da opsluži više od 200 miliona putnika godišnje, čime postaje jedan od najvećih aerodroma na svetu po kapacitetu putnika. Osim toga, ističe se impresivnim arhitektonskim dizajnom koji obuhvata elegantne terminale i prostrane unutrašnjosti, pružajući putnicima udobno i vizualno atraktivno iskustvo putovanja.


Za kraj, Istanbulski aerodrom namerava da uskoro omogući sletanje i poletanje tri aviona istovremeno kako bi poboljšao efikasnost i brzinu odvijanja avio-saobraćaja. Ukoliko se ovi planovi ostvare, Istanbul će biti jedini aerodrom u Evropi na kojem su takve operacije moguće.



Srećan put!




Korisni linkovi:

__________________________________________

Air Serbia - www.airserbia.com

Aerdorom Istanbul - www.istairport.com

Turkihs Airlines -www.turkishairlines.com




bottom of page