top of page

Hiljade letova na nebu iznad Evrope bez putnika: Otkriveno čemu služe

Više hiljada letova avionima koji su bili potpuno bez putnika ili tek sa nekoliko njih, obavile su avio-kompanije iznad Evrope, a sada je otkriven i razlog - da bi se sačuvali takozvani „slotovi“, odnosno prava na poletanje i sletanje sa glavnih aerodroma


Foto: Ilustracija

Veliki broj evropskih avio kompanija obavljaju takozvane ´ghost flights´ kako bi sačuvale svoje slotove na aerodromima širom Evrope, dok su mnoge od njih otkazale na hiljade letova zbog pada u rezervacijama usled omikron varijante virusa korona.


Po trenutnim propisima, evropski avio-prevoznici dužni su da obave najmanje 80 odsto zakazanih letova kako ne bi izgubili pravo na „slotove“.


Omikron „pokosio“ avio-saobraćaj - širom sveta do sada otkazano više od 7.000 letova

To pravilo je suspendovano nastupanjem pandemije virusa korona, ali je ponovo uvedeno sa nivoom od 50 odsto prošlog proleća. Evropska komisija najavila je da će za sezonu od aprila do novembra 2022. podići tu granicu na 64 odsto.


„Uprkos našim zahtevima za veću fleksibilnost, EU je odobrila pravilo od 50 odsto za svaki red letenja tokom zime. Jasno je da je to nerealno u EU ove zime u kontekstu trenutne krize“, saopštili su iz Međunarodne asocijacije za vazdušni transport (IATA) prenosi Sputnik.Comments


bottom of page