top of page

Gubici aerodroma Niš nakon preuzimanja preko 13 miliona dinara

Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu je 2018. godine poslovao sa gubitkom od preko 13 miliona dinara, što je prvi put da Aerodrom ostvaruje gubitak još od 2014. Ovaj iznos je jedva 81% planiranih prihoda. U isto vreme zarade zaposlenih niže su 13 odsto, saopštila je Nacionalna koalicija za decentralizaciju.


Foto: Aeodrom Niš

Uprkos tome što je Aerodrom Niš naglo prestao sa objavljivanjem finansijskih izveštaja od trenutka preuzimanja od strane Republike, Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) je došla do dokumenata o finansijskom poslovanju koji ukazuju na loše finansijsko stanje u 2018. godini.


"Aerodrom Niš je u 2018. godini poslovao sa gubitkom od preko 13 miliona dinara, što je prvi put da Aerodrom ostvaruje gubitak još od 2014. godine. Niskotarifne kompanije lete iz Niša od 2015. godine i bile su pokretač razvoja aerodroma koji je ostvarivao svake godine dobit sve do poklanjanja Republici", navodi NKD.

NKD je upozorila da posebno brine što Aerodrom ostvaruje jedva 81% planiranih prihoda u 2018. godini, dok je taj procenat u 2017. iznosio i preko 90%, prenosi N1.


"Isti dokumenti svedoče da je neraspoređeni dobitak iz prethodnih godina bio preko 135 miliona dinara i da je taj novac ušao u potrošnju u 2018. Ne samo što je nastao gubitak, već je potrošen i novac koji je iz dobitka prethodnih godina prenet u 2018. godinu", dodaje se.


NKD navodi da je osim finansijskog gubitka i smanjenja broja putnika, zabeleženo i sprovođenje  poslovne prakse negativne za kvalitet rada "Konstantina Velikog".

"Naime, neto zarada zaposlenih na Aerodromu je pala u 2018. godini, a zarade zaposlenih se isplaćuju u iznosu koji je 13 odsto manji od planiranog. Upravo taj plan ukazuje da je „novi vlasnik“ aerodroma planirao da prosečne zarade budu u proseku 10.000 dinara niže u odnosu na plan rada dok je grad bio vlasnik. To je direktno u suprotnosti sa obećanjem da će plate radnika biti veće kada ih preuzme Republika", dodaje se.


Koalicija je takođe navela da su, dok plate zaposlenih na aerodromu padaju, naknade za članove Nadzornog odbora, koji su takođe promenjeni političkom odlukom nakon preuzimanja, povećane sa 1,9 miliona dinara godišnje na čak 3,9 miliona dinara godišnje, iako Nadzorni odbor ima isti broj članova kao ranije.


"Za razliku od plata zaposlenih koje su isplaćene u iznosu od 87 odsto od planiranog, članovi Nadzornog odbora su dobili 100 odsto iznosa planiranih naknada. Uvidom u dokumentaciju, NKD je utvrdio da sastancima Nadzornog odbora ne prisustvuju svi članovi", dodaje koalicija.

U finansijskim izveštajima, navodi se u saopštenju, nemoguće je uočiti „investicije“ Republike o kojima političari govore.


"U prvih pet meseci ove godine, niški aerodrom je imao 6,37% manje putnika nego u istom periodu prošle. Broj putnika je takođe u opadanju za 5,2% po letu u istom periodu. Pad u kargo saobraćaju je obeležen prelaskom kargo saobraćaja iz Niša za Beograd, što se takođe može videti u dokumentima i zapisnicima koje poseduje NKD", tvrdi koalicija.Izvor: N1 Srbija


217 views0 comments

Comments


bottom of page