top of page

Fridrihshafen - grad na prelepom Bodenskom jezeru

Updated: Aug 15, 2019

Grad Fridrihshafen nalazi se u nemačkoj saveznoj državi Baden-Virtemberg. Jedno je od 23 opštinska središta okruga Bodense. Grad leži na na severnoj obali Bodenskog jezera.Foto: Fridihshafen


Friedrichshafen je industrijski grad na severnoj obali jezera Konstanc (Bodensko jezero) u južnoj Nemačkoj, blizu granica Švajcarske i Austrije. To je glavni grad okruga Kreistadt, okruga Bodensee u saveznoj pokrajini Baden-Virtemberg. Grad ima oko 58.000 stanovnika.


Najveća atrakcija Fridrcihafena je svakako jezero Konstanc (Bodensko jezero) . Ovo jezero je pravi raj za turiste. Površine je 536km2 i duboko 273m.

Ovo jezero glečerskog tipa i pravi je turistički raj i leti i zimi. Okruženo je visokim vrhovima Alpa sa svetski poznatim skijalištima. Dok se vozite oko njega videćete bezbrojne voćnjake,  vinograde i plastenike. Zahvaljujući blagoj klimi i velikoj količini vlage sve raste kao ludo. U jezero se ulivaju nekoliko reka, a najveća je reka Rajna.


U Fridrihshafenu nalazi se aerodrom koji je jako bitan za ceo region. Odatle kreću mnoge turističke grupe. U gradu se nalazi muzej Cepelina, posvećen istoriji avijacijie, kako kažu sa najvećom zbirkom na svetu. Ne zaboravimo da je Ferdinand Graf von Zeppelin rođen u gradu Konstanc, na suprotnoj obali jezera.  U muzeju možete ući u vernu repliku kabine čuvenog Hindenburga. Ako bacite pogled u nebo videćete cepelin, koji kruži iznad jezera.
Šta nikako ne porpustiti?
Muzej cepelina


Fridrihshafen je rodno mesto vazduhoplovnog broda cepelina (dirižabl), a sam muzej predstavlja najveću svetsku zbirku i prikazuje istoriju cepelina. Pored toga, to je jedini muzej u Nemačkoj koji kombinuje tehnologiju i umetnost. Muzej je na svojoj sadašnjoj lokaciji u Hafenbahnhofu (lučkoj železničkoj stanici) i otvoren je 1996. godine.

Središnji deo muzeja prikazuje cepelin u punoj veličini, delimičan model vazdušnog broda LZ 129 Hindenburg. Izložba uključuje i originalnu motornu gondolu letelice LZ 127 Graf Zeppelin i automobil Maibach Zeppelin. Veliki broj modela vazdušnih brodova, ne samo iz Nemačke, takođe su izloženi u tehnološkom odeljenju. Medijska soba predstavlja 3D istorijske fotografije cepelina.

Dornierov muzej


Ovaj muzej nalazi se na samom aerdoromu, a muzej prikazuje dizajne Klaudea Dorniera, kompanije Dornier , kao i vazuhoplove Airbus. Muzej koji liči na avionski hangar je dom oko 400 izloženih eksponata, na 6000m2. U muzeju su prikazani tipovi aviona Dornier (uključujući avione koji su radjeni po licenci), bespilotne letelice, modeli i istorijske fotografije, plus oprema za svemirsku industriju, uključujući satelite, 12 originalnih aviona, kao i 2 replike u prirodnoj veličini aviona Dornier Merkur i Dornier Val.


Promenada


Popularno šetalište ili promenada u Fridrichafenu se proteže od Rotachmundung do dvorca. Luka je lako dostupna i preko obale sa šetalištem. Pored prekrasnog pogleda na jezero i Alpe, možete uživati u brojnim restoranima, kafićima i prodavnicama. Klupe i zelenilo učiniće da se osetite kao da ste na mediteransmu. Apsolutni hit je i poseta 22 metara visokom vidikovcu na pristaništu.


Dvorac Fridrihshafen


Dvorac Fridrihshafen, takođe poznat kao manastir Hofen, prvobitno je sagrađen 1654. godine, kao manastir za benediktince iz Veingartena. Danas služi kao rezidencija Friedricha, vojvode od Vuerttemberga, a nalazi se tik uz samu dvorsku crkvu.Moleturm


Vidikovac Fridrihshafen, koji se naziva i Moleturm, označava ulaz u Fridrihshafen na Bodenskom jezeru. Toranj je izgradio grad Friedrichshafen tokom renoviranja i preuređenja starog pristaništa, a inaugurisan je 24. septembra 2000. godine. Sa dubinom temelja od 55 metara, ovaj vidikovac dostiže visinu od 22,25 metara. Čelično stepenište vodi preko devet nivoa, od kojih su poslednja dva projektovana kao platforme za posmatranje za oko 50 ljudi. Ulaz u kula je slobodan.


Muzej škole


U muzeju škole u Fridrihshafenu, posetioci mogu da vide kako se škola menjala kroz vekove. Kako su škole stvorene i kakve su učionice izgledale 1850., 1900. i 1930. godine. Stari nastavni materijali i dragocene relikvije kao što su kutije za olovke, torbe i školske torbe vratiće vas u stare školske dane. Posetioci mogu slobodno da razgledaju i isprobaju većinu izloženih eksponata.


Vožnja brodom


Lagani povetarac i predivan miris svežeg vazduha na Bodenskom jezeru uz čašu vina pored brodske palube - krstarenje Bodenskim jezerom pravo je uživanje. Flota (VSU) nudi brojne mogućnosti da otgnete iz dnevne rutine na neko vreme. VSU je konzorcijum švajcarskih, austrijskih i nemačkih brodarskih kompanija. Sa ukupno 31 motornim brodom, oni prevoze svoje putnike na najatraktivnije lokacije na Bodenskom jezeru.


Aquastaad


Sunčan dan iskoristite za uživanje na prirodnoj šljunčanoj plaža koja je atraktivna destinacija sa svojim brdima na pesku i jezerom sa dva kupališta. Sa svojim drvećem, travnjakom za sunčanje je pravo mesto za odmor cele porodice. Ako je slučajno dan kišovit, jednostavno se uputite u zatvoreni prostor: najmlađi posetioci mogu istražiti piratsku avanturu, dok se odrasli mogu opustiti u parnom kupatilu sa slanom vodom, "prošetati" višestrukim senzornim tuševima ili se kupati u zatvorenom bazenu veličine 25 k 10 metra.


Langenargen lido


U neposrednoj blizini Fridrihshafena nalazi se prelepa plaža na obali jezera Lagenargen lido sa otvorenim pogledom na švajcarske Alpe. Tu je bazen i bazen sa toboganom i šljunkom. Bazeni sa zagrevanjem garantuju vam zabavu čak i u hladnijim danima. Na vodi, posetioci se mogu opustiti na splavu za kupanje, dok deca mogu da uživaju na toboganima. Sedenje na panoramskoj terasi sa pogledom na jezero posebno zadovoljstvo. Ležaljke i pletena stolice od pruća mogu se unajmiti za opuštanje uz jezero.
Podsetimo, kompanija Air Serbia leti direktno iz Niša do Fridrihshafena, dva puta nedeljno, četvrtkom i nedeljom, a karte možete kupiti na www.airserbia.com


Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turisticke organizacije Fridrihshafena
613 views0 comments

Kommentare


bottom of page