top of page

EU uklonila Srbiju sa liste sigurnih zemalja zbog koronavirusa

Evropska unija izbrisala je Srbiju sa liste sigurnih zemalja iz kojih su dozvoljena putovanja tokom pandemije korona virusa, na listi se pored Srbije našla još i Crna GoraIlustracija: flynaissus.com


Diplomate Evropske unije danas su podržale predlog Nemačke,predsedavajuće Evropskoj uniji, da sa spiska uklone Srbiju i Crnu Goru zbog širenja epidemije u tim državama, rekli su neimenovani zvaničnici Evropske unije agenciji Rojters.


Ukazano je da je lista država preporuka i da je neće primeniti sve države članice. Nakon isključenja Srbije i Crne Gore, 13 država van EU ostalo je na spisku sigurnih zemalja, a to su: Alžir, Australija, Kanada, Kina, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.


Nove mere Evropska Unija svakako će imati negativne posledice po avio-saobraćaj koji je na niškom aerodromu u prvoj polovini godine zabelžio pad od više od 60.000 putnika, odnosno 37%.

Posdestimo, ovih dana u Srbiji raste broj zarazenih i hospitalizovanih pacijenata zbog koronavirusa, a mnogi gradovi uveli su vanredno stanje. Srbija je u medjuvremenu optužbena i da prikriva broj zaraženih od virusa Covid-19.

763 views0 comments

Comments


bottom of page