top of page

Država priznala: Ugovor sa "Vansijem" ograničava broj putnika niškog aerodroma na milion putnika

Prema ugovoru sa Vansijem ovde možemo da prometujemo do milion putnika, rekao je u Nišu ministar saobraćaja Tomislav Momirović i time potvrdio ono što se dugo spekulisalo - ugovor sa francuskim koncesionarom beogradskog aerodroma ograničio je razvoj manjih aerodroma u Srbiji. Ministar je dodao da niški aerodrom jeste strateški cilj i da će se u budućnosti razvijati, ali nije konkretno rekao da li će ugovor sa Vansijem ikada biti objavljen


Foto: Aerodrom Niš

O limitu od milion putnika na godišnjem nivou za male aerodrome je prvi govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali nikada se nije saznalo da li je to zaista i bio jedan od uslova da Vansi uzme pod koncesiju Aerodrom “Nikola Tesla”.


Bilo je više obećanja i bivše ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović da će ugovor o koncesiji biti objavljen i javan, ali to se do danas nije desilo. Ostale su samo sumnje da je država baš zbog klauzule o ograničavanju rešila da preuzme nišku vazdušnu luku iz nadležnosti lokalne samouprave kako bi kontrolisala njen razvoj. Detaljnije je o tome govorio njen pomoćnik Zoran Ilić u emisiji Al Džazire kada je rekao da bi mogli da se plaćaju penali Francuzima ukoliko se pređe milion putnika.


Da uslovi o broju putnika zaista postoje, potvrdio je danas u Nišu novi ministar Tomislav Momirović.

2019. je bila najbolja godina za Aerodrom “Konstantin Veliki” kada je bilo 420.000 putnika. Mi prema ugovoru sa Vansijem imamo mogućnost da ovde prometujemo milion putnika. Možemo i više, ali onda moramo da uđemo u neke drugačije aranžmane i pregovore sa Vansijem - rekao je ministar.

Time je potvrdio spekulacije da niška luka nije mogla, niti će moći samostalno da se razvija bez kontrole broja putnika, kako se ne bi naštetio ugovor za beogradski aerodrom.


Momirović nije konkretno odgovorio da li će obelodaniti i ostale klauzule ugovora, ali je rekao da velike investicije koje se spremaju za niški aerodrom u naredne 2 godine, dovoljno govore koliko je državi važan “Konstantin Veliki”.


“Ono što je za nas ključno je da ne centralizujemo avio-saobraćaj. Tako je manje-više funkcionisalo prethodnih decenija. Zato smo pokrenuli ovolike investicije, ne ulazeći u to da poremetimo naš odnos s Vansijem. Niš kao strateško opredeljnje i Beograd će biti nosioci razvoja avio-saobraćaja - rekao je Momirović”.


Dodao je i da je saradnja sa Vansijem bila dobar potez, jer on dosta ulaže u razvoj beogradskog aerodroma, a 700 miliona evra, koliko je koncesionar platio državi, puno su pomogla u prevazilaženju ekonomsko-pandemijske krize.


Podsetimo, bivša ministarka je uporno tvrdila da ugovor sa Vansijem nije razlog za preuzimanje niške vazdušne luke i da Niša u tom ugovoru nema.

Vučić je još sredinom januara 2018. nagovestio da bi do ograničenja razvoja niškog aerodroma moglo da dođe, jer je rekao da je država "dozvolila" da se "Konstantin Veliki" razvija, iako oduzima putnike beogradskom, što je u javnosti ocenjeno kao "klasičan primer centralizma". Kasnije je rekao da bi država morala da se konsultuje sa koncesionarom ako bi "Konstantin Veliki", koji je tada bio u jeku razvoja, išao preko milion putnika godišnje.


Ipak, nakon svih spekulacija otišlo se i korak dalje, pa je Gradsko veće odlučilo da aerodrom pokloni državi, a to su kasnije podržali i odbornici niške Skupštine. Država je i zvanično preuzela niški aerodrom 9. avgusta 2018. a zvanično objašnjenje je bio da je gradsko rukovodstvo, na čelu sa Darkom Bulatovićem, to tražilo.



Izvor: Južne vesti



235 views0 comments
bottom of page