top of page

Digitalni kovid sertifikati stižu u Srbiju i moći ćemo da ih dobijemo na sopstveni zahtev

Već nekoliko meseci naša zemlja radi na pripremi ovog dokumenta koji bi služio kao dokaz o vakcinaciji i olakšao državljanima Srbije put u inostranstvo. Nadležni objašnjavaju da će se on razlikovati od tzv. kovid-pasoša i da je to druga vrsta isprave


Foto: Ilustracija

Svi građani koji su prethodnih meseci vakcinisani za nekoliko dana će moći na sopstveni zahtev da dobiju digitalni kovid-sertifikat.


Prema ranijim najavama, digitalni sertifikat pokazivaće kada ste vakcinisani, preležali koronu ili uradili PCR test, a jedna od mogućih opcija koja se pominjala je i da će digitalni sertifikat postojati u obliku aplikacije za mobilni telefon.


Srbija je podelila svoje sertifikate sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, kao i sa još nekim zemljama. Ovaj sertifikat već priznaje Mađarska. O međusobnom priznavanju pregovaramo sa Grčkom, koja i sama ima sličan dokument, Slovenijom i Izraelom, a moglo bi se očekivati da naš sertifikat prizna i Turska, odakle su stizale takve najave.


Što se tiče priznanja od strane zemalja EU to još uvek nije poznato. Do sada se, međutim, još ne zna u kojim zemljama će on važiti.

- Još nije poznato na koji će način EU priznavati sertifikate sa državama van EU, pa i sa nama kao pristupajućom zemljom, ali je najavljeno da će Evropska komisija sarađivati sa Svetskom zdravstvenom organizacijom po ovom pitanju - navode iz ministarka za evropske integracije.Izvor: Novosti80 views0 comments

Comments


bottom of page