top of page

Da li znate šta je "Yield", mogući glavni razlog ukidanja linije Niš-Milano?

Veliki broj ljudi već danima negoduje na društvenim mrežama zbog ukidanja linija Niš-Milano (Bergamo) na kojoj je od oktobra 2016. godine iz Niša letela kompanija Ryanair



Foto: Ryanair

Iako smo u protelih nekoliko dana čuli veliki broj nagadjanja, poluinformacija i negodovanja oko toga koji je zapravo razlog nedavne odluke Ryanair-a da iz Niša ukine direktan let do Milana odnosno Bergama, malo je onih koji znaju da se ne radi o prisku "Beograda" , pokušaja sabotaže od strane nacionalnog avio prevoznika ili otvaranje iste rute iz Beograda od strane kompanije Wizz Air.


Šta je zapravo razlog?


Naime, u dopisu koji naš portal dobio od irske avio kompanije kao razlog ukidanja linije navode se komercijalni razlozi - bez dodatnih pojašnjenja. Medjutim, mnogi i dalje sumnjaju u ovakvu odluku zbog veoma dobre popunjenost koju je ova linija imala.


Nikostarifne avio kompanije poznate su po tome da prodaju karte po izuzetno niskim cenama, znatno nižim od ostalih kompanija i u zadnjih dvadesetak godina jako su popularni izbor putnika širom sveta.


Medjutim, jedna linija čije cena karte u jednom smeru iznose 9,99 ili 14,99 nije održiva iako je popunjenost aviona veoma dobra ukoliko kompanija pored karata na letu ne prodaje dodatne usluge kao što su dodatni ručni prtljag, velike torbe, sedišta, prioritetno ukrcavanje na let, hranu, piće pa čak i lutriju na samom letu, po čemu je upravo poznata kompanija Ryanair.


Ono na šta se avio kompanije oslanjanjju kako bi videle rezultate jedne linije naziva se Yeild - što u prevodu znači proporcionalni prinos koristi od ekonomske aktivnosti odnosno faktor prihoda ili zarade.


Yield je dakle mera prihoda avio-kompanije po putniku. Izračunava se tako što se ukupan prihod ostvaren od prevoza putnika podeli sa brojem prevezenih putnika. Na primer, ako avio-kompanija generiše 1 milion evra prihoda od prevoza 100.000 putnika, njen povrat bi bio 10 dolara po putniku (1 milion / 100.000 putnika).


Šta ovo znači kada je u pitanju linija do Bergama?


Ukoliko avio kompanija na jednom letu preveze 180 putnika od koji je većina kupila kartu par desetina evra, a pritom jako slabo prodaje dodatne usluge, taj let nikako ne može biti isplativ.


Ovo je veoma česta pojava pogotovo u zemljama istočne Evrope u kojima se kupci vodeći se politikom maksimalne uštede i slabije platežne moći, odlučuju da na ovim letovima kupe samo kartu bez dodatnih usluga što avio kompaniju, ali i jednu liniju poput one za Bergamo može skupo da košta.


Avio kompanije računaju celokupni prihod na jednoj liniji kako bi izračunali njenu isplativost, a to ne uključuje samo prodate avio karte već sve što je kompanija zaradila na tom letu. Ukoliko je upravo yeild nizak, avio kompanije najčešće se odlučuju da takve linije trajno ukinu.

Yield je dakle veoma važna mera za avio kompanije jer ukazuje na iznos prihoda po svakom putniku, a on je predpostavljamo se u slučaju Bergama bio jako nizak zbog čega je upravo na kraju verujemo ova linija i ukinuta.




bottom of page