top of page

Da li Niš dobija novi ili dogradjeni aerodromski terminal?

Iako je prezetacija plana za proširenje aerodroma Konstantin Veliki najavljena za kraj ove, prema najavama čelnika aerodroma Niš, on će biti predstavljen javnosti tek u prvom tromesečju naredne godine


Jedan od prethodnih rešenja dogradnje postojećeg terminala niškog aerdoroma

Direktor preduzeća Aerodromi Srbije, Mihajlo Zdravković, izjavio da će se u Nišu graditi se samo odlazni terminal od 5000m2, dok će stari služiti za dolazne putnike, pa tako Niš po svemu sudeći ni nakon skoro 40 godina neće dobiti potpuno novi aerodromski terminal.


Trenutni terminal na niškom aerdoromu, izgradnjen je davne 1986. godine, a na njemu do danas gotovo da ništa sem fasade nije promenilo. Kapacitet trenutne terminalne zgrade takodje je problematičan, jer je projekotvan za 100.000 putnika godišnje, dok je ovaj broj odavno premašen, pa je "Konstaintin Veliki" ove godine opslužio više od 400.000 putnika.


Niš ni nakon skoro 40 godina neće dobiti novi terminal, već će se graditi samo odlazeći terminal od 5.000m2

„Ideja jeste da postoji potpuno nova terminalna zgrada do postojeće terminalne zgrade koja će služiti za odlazeće putnike, dok će se ova postojaća prepraviti za dolazeće putnike. Ukupna površina zgrade trebalo bi da bude 5.000 metara kvadratnih“, istakao je direktor preduzeća Aerodromi Srbije, Mihajlo Zdravković.


I dok čekamo da idejno rešenje, koje po svemu sudeći ide jako sporo bude prezentovano, predstavljamo vam neke od najlepših aerodormskih terminala, prava remek dela arhitekutre, koji bi svakako mogli posluižiti kao inspiracija za budući izgled niške vazdušne luke.


Neka od rešenja aerodromskih terminala projektovanih za 21.vek

Podsetimo, prošle godine najavljena je i izgradnja tornja, ali to do danas nije realizovano.



409 views0 comments
bottom of page