top of page

Budimpešta - prelepa kraljica Dunava

Updated: Aug 15, 2019

Budimpešta je verovatno jedan od kulturuloški najvažnijih gradova u ovom delu Evrope i sedište brojnih UNESCO spomenika. Grad leži na prelepom Dunavu, a zvanično je nastao 1873. godine, spajanjem Budima i Starog Budima na desnoj obali Dunava sa Peštom na levoj (istočnoj) obali.


Budimpešta, pogled na grad

Budimpešta je danas prestonica i najveći grad Madjarske i predstavlja glavni ekonomski, politički, kulturni, saobraćajni, industrijski i trgovački centar zemlje. Grad se razvio ne obe obale reke Dunav i nastao je spajanjem Budima, na desnoj i Pešte, na levoj obali najpoznatije evropske reke.

Grad ima oko 1,7 miliona stanovnika, jedini glavni grad u svetu u kojem se nalaze 125 termalnih izvora iz koje izvire 70 miliona litara termalne vode dnevno, sa temperaturom i do 58 °C. Neki od ovih izvora imaju lekovita svojstva.





Šta nikako ne porpustiti?




Budimski dvorac


Buda ili Budimski dvorac je dvorski kompleks mađarskih kraljeva u Budimpešti, čiji najstariji delovi potiču iz 1265. godine. U prošlosti je takođe bio poznat kao Kraljevska palata (madj: Királyi-palota) i Kraljevski dvorac (Királyi Vár). Nalazi se na južnom vrhu Dvorskog brda i okružen je delom grada koji je poznat kao Dvorska četvrt (madj: Várnegyed) koji je poznat po svojim stambenim i javnim građevinama iz srednjeg veka, baroka i 19. veka. Preko svoje uspinjače, a potom Sečenjijevog lančanog mosta, dvorac je spojen s trgom Adama Klarka na drugoj strani Dunava. Uvrscen je u UNESCO-vu listu uvrstio na svoju listu. Ulaz u Buda dvorac besplatan.






Bazilika Sv. Stefana


Po mnogima jedna od najlepših građevina, Bazilika Sv. Stefana, posvećena je Mađarskom kralju i osnivaču zemlje Stefanu I Ugarskom. Gradnje ove renesansne lepotice trajala je dugi niz godina, a samoj gradnji asistirao je i Gistav Ajfel, kreator čuvenog Ajfelovog tornja. Uz mnogo problema i poteškoća, bazilika je 1905. godine zvanično završena.

Međutim, ubrzo nakon za vrieme II svetskog rata, deo mozaika koji se nalazio na zaiodvima bazilike je uništen, medjutim uz velike napore, 20 godina kasnije uspešno je restauriran i vraćen u svoje prvobitno stanje. Najraskošniji od svih mozaika, sigurno je čuveni venecijanski mozaik iz pet delova, u blizini kojeg se nalazi i najvažniji predmet ove svetinje, mumificirana ruka prvog kralja Madjarske.




Madjarski parlament


Mađarski parlament (madj:Országház) verovatno je prvo mesto koji turisti posećuju kada stignu u Budimpeštu. Često oslikavan na gotovo svakom suveniru grada, ova neogotička lepotica završena je krajem 19. veka, kao rezultat jednog takmičenja!

Osim što je spektakularan spolja, Mađarski parlament iznutra skriva mnoge letpote, a ono što zasigurno ne smete propustiti je soba sa krunskim draguljima kraljevine Madjarske.

Zanimljivo je spomenuti da je Madjarski parlament treći najveći parlament na svetu, sa neverovatnih 700 soba, kao i impresivnih 19 kilometara hodnika i stepenica.





Andraševa ulica


Andraševa ulica (madj: Andrássy út) je impresivna avenija u Budimpešti iz 1872. godine. Ona povezuje Elizabetin trg s Gradskim parkom, a ispunjena je veličanstvenim neo-renesansnim vilama i kućama, te monumentalnim trgovima i alejama. Ova avenija je 2002. zajedno sa ostalim budimpeštanskim lokalitetima (Budimski dvorac, Obala Dunava) uvrštena na UNESCO-vu listu mesta svetske baštine.





Banja Sečenji


Jedna od stvari koje nikako nesmete porpustiti dok boravite u Budimpešti su čuvene banje. Budimpešta je poznata po svojim banjskim kompleksima, a najpoznatija od njih je svakako Sečenji (madj:Széchenyi). Ovo je prva lekovita Banja u Budimpešti, a sagradjena je 1913. godine. Sečenji ima ukupno 21 bazen, 3 na otvorenom i 18 u zatvorenom delu. Ovo je jedan od najvećih tradicionalnih banjskih lečilišta zatvorenog tipa u Evropi.




Trg Heroja i gradski park


Trg heroja (madj: Hosok tere), nalazi se na kraju Avenije Andrássy, mesto je na kome se nalazi jedan od najznačajnijih spomenika grada, koji prikazuje sedam poglavara nacije, za koje se veruje da su vodili madjarski narod od središnje Azije do Karpata.

U centru spomenika nalazi se Gavrlivo¨andjeo zlatne kose¨, koji drži mađarsku krunu, a sa strane se nalaze motivi koji prikazuju niz drugih značajnih figura iz madjarske istorije.




Dvorac Vajdahunjad


Vajdahunjad (madj: Vajdahunyad vára) je dvorac smešten u gradskom parku, sagrađen1896. godine kao deo milenijumske izložbe kojom se slavilo 1000 godina od postojanja Madjarske republike , i jedno je od najneobičnijih mesta u gradu, za koje je vezana i jedna neobična priča.

Naime, veruje se da je dvorac u početku bio namenjen privremenoj izložbi, pa je kao takav izgrađen je od drveta i kartona. Međutim, građevina je uskoro postala takav hit, da su vlasti grada 1904. godine odlučile da naprave malo otporniji objekat, pa je tako nastao pravi dvorac.




Ribarske tvrdjava


Iako Ribarska tvrdjava (madj: Halászbástya) možda na prvi pogled izgleda kao neko srednjevekovno utvrdjenje, u suštini je izgradjena početkom 20. veka u neogotičkom stilu. Od samog stvaranja, tvrđava je privukla pažnju javnosti, a lokalci kažu da sa nje imate najbolji pogled na ceo grad.

Sedam tornjeva tvrđave, predstavlja sedam Mađarskih plemena koja su pomogla stanovništvu sa ovih krajeva da se dosele na ovu teritoriju. Kažu da su zalasci sunca ovde nestvarni.




Sečenjijev lančani most


Sečenjijevlančani most (madj: Széchenyi lánchíd) nudi jedan od najlepših pogleda na Dunav noću. Građen je 7 godina, a konačno otvoren 1849. godine. Nosi ime po grofu Ištvanu Sečenjiju (madj: István Széchenyi) koji je dvadesetak godina ranije inicirao gradnju u trenutku kada zbog jake zime nije mogao da predje Dunav jer su mostovi bili zatvoreni i tako je nedelju dana kasnio u Beč gde mu je umro otac. Tada je obećao da će sagraditi novi most bez obzira na cenu, pa su zahvaljujući tome sredinom 19. veka Budimpešta i Dunav dobili jedan od svojih najlepših mostova.






Milenijumska podzemna železnica

Budimpeštanski metro je drugi najstariji na svetu sagradjen 1894.godine (posle londonskog).

Ta metro linija na dubini od samo nekoliko metara je prvih godina bila sa konjskom vučom. Polazna stanica je sa Verešmarti tera gde se nalazi i najstarija poslastičarnica u Madjarskoj Žerbo koja je poznata po kolaču Žerbo kocke. Kraj linije je u Varošligetu — parku blizu Trga heroja. Prva metro linija se sada zove M1 ili Žuta linija. U potpunosti je restaurirana u originalno stanje, zbog turističko - istorijskih vožnji. Druge tri linije, M2 (crvena), M3 (plava) i M4 (zelena) su kasnije izgrađene i vode ka drugim delovima grada. Ove linije se nalaze na velikoj dubini, a crvena i zelena idu čak ispod Dunava. Svaka stanica je ujedno je i mali muzej sa slikama i informacijama. Takodje, od 2002. uvrštena na UNESCO-vu listu svetske baštine.



Podsetimo, kompanija Air Serbia leti direktno iz Niša do Budimpešte, dva puta nedeljno,

četvrtkom i nedeljom, a karte možete kupiti na www.airserbia.com


Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turisticke organizacije Budmpešte

175 views0 comments
bottom of page