top of page

Bolonja - grad znanja i lepote

Updated: Aug 15, 2019

Grad Bolonja, takodje poznat i kao grad znanja, sedište je pokrajine Emilija-Romanja, a njegova bogata istorija, zanimljiva arhitektura, legende koje je prate i najstariji univerzitet na svetu čine ga jedinstvenim i veoma privlačnim posetiocima.


Bolonja, pogled na grad

Bolonja je grad sa oko 400.000 stanovnika i ujedno je glavni grad regije Emilija Romanja. Važan centar u doba Etruscana, Kelta i Rimljana, slobodna opština u srednjem veku i peti grad po veličini u Evropi. Njene crkve, palate, tornjevi čine od nje prvoklasnu turističku destinaciju. Tokom sedamnaestog i osamnaestog veka doživljava svoj procvat u umetnosti, kulturi na vim novoima, te postaje jedan od važnijih gradova tadašnje Europe.


Mnogi ovaj znameniti grad proglašavaju drugim najlepšim u Italiji, odmah iza Venecije zbog svoje arhitekture koja je zadivljujuća.

Glavna ulica Via Rizzoli vodi do trga Piazza de Porta Ravegnana čijim prostorom dominiraju dva velika tornja. Oni su samo mali podesetnik na 12. i 13. vek kada ih je, prema pretpostavkama, bilo oko 180. Tačan razlog velikog broja tornjeva ni danas nije poznat. Veći toranj, Asinelli, visok je skoro sto metara i potrebno je popeti se na preko petsto stepenica da bi došli do vrha tornja. Upola manji i vidno nagnutiji toranj, nazvan Garisenda, nije otvoren za javnost, a ono što je veoma interesantno jeste to da se spominje u najvećoj epskoj poemi italijanske literature “Božanska komedija”, Dantea Aligierija.


U ostale znamenitosti Bolonje koje svakako vredi videti Neptunovu fontanu, smeštenu na Piazza del Nettuno (Trg Neptuna), koju je u šesnaestom veku izrgradio Tomaso Laureti. Logo automobilske indsustija Maserati baziran je upravo na trozupcu kojeg drži Neptun na spomenutoj fontani.


Gastronomija


Bolonja je poznata pod nazivom “Bologna la grassa”, sto u prevodu znaci debela Bolonja. Tom nadimku veroatno doprinosi i najveća evropska pijaca. Specijaliteti koji imaju svoje poreklo u Bolonji ili bližoj okolini su mortadela, parmezan, balzamiko sirće, vino Lambrusco.


Od jela najpoznatiji su Spaghetti Bolognese i Bollito Misto. Špagete Bolognese nastale su prema legendi tokom drugog svetskog rata. Naime, američki i engleski vojnici su prolazeći kroz regiju Emilia jeli ragu s taljatelama te su u povratku u svoju domovinu naručivali ovo jelo, ali im je ono bilo servirano sa špagetama.. Amerikanci koji su počeli turistički da posećuju Italiju počeli su u restoranima da traže ovo novo jelo koje su italijani ubrzo prihvatili i stavili na svoje menije.




Šta obavezno posetiti:



Pogled na trg Madjore

Trg Madjore


Kao centralni trg u Bolonji, Trg Madjore (Piazza Maggiore) se nalazi u samom centru grada i služi kao važno istorijsko mesto. Ovaj trg je prepun važnih objekata, uključujući Pallazo d'Accursio, Palazzo del Podesta, Baziliku San Petronio i Palazzo Comunale. Pored toga, na severozapadu trga nalazi se trg Piazza del Nettuno koji sadrži čuvenu fontanu Neptuna. Divite se fantastičnoj arhitekturi, posetite palate i baziliku, ili sedite i uživajte u finom italijanskom jelu u jednom od restorana.




Bazilika San Petonio

Bazilika San Petronio

Ova ogromna struktura stoji kao deseta najveća crkva na svetu po obimu i predstavlja dominantno prisustvo u centru trga Madjore. Posvećena Svetom Petroniju, koji je zapravo zaštitnik Bolonje, crkva ima gotički dizajn i ona je prepoznatljiva po svojoj veličini i nedovršenoj fasadi. Prvobitno izgrađena od 1388. do 1479. godine, crkva nikada nije bila zaista završena i njena prednja fasada je prilično bizarna - donja polovina ima obojene mramorne kamene radove, dok gornja polovina ostaje gola i sadrži izloženu braon ciglu. Unutrašnjost crkve je zaista epska - Veliki zidovi od opeke ukrašeni dekoracijom izgleda da se protežu zauvek, a glavni oltar privlači vašu pažnju dok hodate centralnim prolazom.




Krivi tornjevi Bolonje

Ko bi pomislio da čuvena kula u Pisi nije jedini krivi toranj? Bolonja zapravo ima par naslonjenih tornjeva. Bolonja zapravo ima bezbroj tornjeva, ali dva visoka primjera koji stoje na Piazzi di Porta Ravegnana su najlegendarnija. Asinelli i Garisenda su dve visoke kule koje stoje jedna pored druge i obe su nazvane po važnim italijanskim porodicama. Asineli se nalazi na 97,2 metara i služio je kao zatvor i uporište. Garisenda se nalazi na samo 48 metara, ali ima izuzetno vidljiv nagib i visinu od 3,2m. Ova dva tornja su obeležje Bolonje, a prema legendi svaki student koji se na njih popne - neće završiti fakultet. Tako da u koliko jošuvek sturirate, predlažemo da ih zaobidjete.




Archiginnasio

Archiginnasio

Jedna od najznačajnijih zgrada u Bolonji, Archiginnasio je nekada bila glavna zgrada Univerziteta u Bolonji i sada se nalazi u čuvenom Anatomskom teatru. Ova fantastična zgrada nastala je u 16. veku i nalazi se na trgu Galvani. Kao deo istorijske arhitekture, Achiginnasio je fantastičan sam po sebi, ali Anatomsko pozorište je nesumnjivo centralni deo. Stvorena potpuno u drvetu, ova mala soba ima ogromnu količinu drvenih obloga i isklesanih statua poznatih medicinskih praktičara. Štaviše, u središtu prostorije okružene platformama za sedenje nalazi se ukrasni anatomski sto.

To je mesto gde su studenti univerziteta učili o ljudskoj anatomiji i gledali disekcije i demonstracije operacija.




Arheološki muzej u Bolonji

Arheološki muzej

Odličan muzej u srcu Bolonje, Arheološki muzej nudi fantastičan uvid u istoriju grada kroz vekove. Smešten na trgu Piazza Maggiore, muzej je lako dostupan i predstavlja fascinantno mesto koje morate posetiti. Muzej ima veliki broj kolekcija i podeljen je na 9 različitih sekcija, među kojima su: praistorijska, etruščanska, keltska, grčka, rimska, egipatska i numizmatička. Svaka kolekcija sadrži izvanredan prikaz različitih artefakata kao što su alati iz bronzanog doba, ostaci skeleta, keramika, oružje, porcelan i mramorne statue. Zahvaljujući velikoj kolekciji i njenoj raznolikosti, mogli biste se satima diviti izložbama i učiti o drevnoj istoriji ovog regiona.





Nacionalna galerija u Bolonji

Nacionalna galerija

Dok neke galerije prikazuju radove iz raznih zemalja, Nacionalna galerija u Bolonji sadrži radove koji se odnose na regiju Emilian i grad Bolognju. Ove slike sežu u starost od 13. do 18. veka.

Smešten u okviru starog univerzitetskog kompleksa, muzej je nadomak centra grada i glavnog trga Piazza Maggiore. Muzej je podeljen na dva glavna dela, a sadrži Akademiju Klementina i Galeriju Akademije likovnih umetnosti; prva od kojih sadrži bezbroj fantastičnih vizantijskih slika iz 13. veka, a druga sadrži kasnije radove.




Bazilika ¨Madonna di San Luca¨ u Bolonji

Svetilišta Madonna di San Luca

Svetilište Madona di San Luca počelo je da se gradnjom 1194. godine, ali nije završeno tejk 1765. godine. Glavna zgrada karakteriše centralnu baziliku, napravljena je od narandžasto-roze materijala sa zelenim kupolama; njen stil se smatra baroknim. Unutar svetišta se nalazi mnoštvo fantastičnih ukrasa i detaljnih freski koje prikazuju važne religijske scene Marije, koju je prema predanju naslikao Luka Evangelista.




Toranj Prendiparte

Toranj Prendiparte

Kao što je već spomenuto, Bologna je nekada bila puna visokih, uskih kamenih kula tokom srednjeg vieka - samo nekolicina je i danas ostala u svom izvornom obliku i dizajnu, od kojih je jedan Torre Prendiparte. Ova kula sagrađena je tokom 12. veka i visoka je 59,50 metara. Nalazi se na trgu Piazza Prendiparte, toranj se nalazi u blizini dve naslonjene kule i trga Piazza Maggiore. Sada je ugostiteljski objekat koji nudi jedinstven doživljaj, ali možete se popeti na vrh i istražiti ovu predivnu zgradu.



Bazilika Svetog Stefana


Bazilika Svetog Stefana

Ovaj istorijski kompleks se nalazi na trgu Piazza Santo Stefano i sadrži nekoliko različitih objekata, uključujući crkvu Svetog Jovana Krstitelja, Crkvu Svetog groba i dvorište Pilata. Svaka crkva ima svoj karakter, dizajn i umetnička dela, a postoji i besplatan muzej koji sadrži istorijske informacije o kompleksu.




Podsetimo, kompanija Air Serbia leti direktno iz Niša do Bolonje, dva puta nedeljno

ponedeljkom i četvrtkom, a karte možete kupiti na www.airserbia.com


Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turisticke organizacije Bolonje









821 views0 comments
bottom of page