top of page

Berlin - grad kontrasta i ležernosti

Updated: May 5, 2019

Berlin je najveći i glavni grad Nemačke, glavno središte politike, kulture, medija i nauke. Sa oko 3,7 stanovnika, nakon Londona drugi najveći grad Europske unije.



Pogled na Berlin

Berlin leži na obalama reka Špre i Hafel, medjutim na njegovom području nalaze se i brojni drugi manji vodeni tokovi, kao i brojna jezera i šume. Berlin je poznat po svojim kulturnim manifestacijama, berlinske opere i berlinske filharmonije, a njegova raznolika umetnička scena obuhvata stotine galerija, događaja i muzeja.


Uprkos velikom razaranju koje je pretrpeo za vreme Drugog svetskog rata i sledećim daljim propadanjima istočno od Berlinskog zida, grad je obnovljen na način koji slavi svoje uspehe dok priznaje mračnu prošlost. Berlin nudi mešavinu nove i klasične arhitekture, dinamične zabave, šopinga i širokog spektra sportskih i kulturnih manifestacija.


Berlin je evropsko saobraćajno čvorište i jednan od najposećenijih gradova u Evropi.


Najveći utisak koji se stekne prilikom posete Berlinu je veliki diskontinuitet, koji reflektuje komplikovanu istoriju Nemačke u 20. veku. Ali ne brinite, ko jednom dođe u Berlin, stalno mu se vraća. Jer Berlin nije ljubav na prvi pogled, Berln je ljubav za ceo život.



Šta nikako ne propustiti?




Brandenburška kapija


Brandenburška kapija (nem. Brandenburger Tor) je trijumfalna kapija, simbol Berlina. Smeštena je na Pariskom trgu i jedina je preostala kapija od serije izgrađenih kapija – ulaza u Berlin. S jedne strane od nje ka severu nalazi se Rajhstag, a s druge strane od nje prema jugu stoji memorijalni centar Evrope posvećen ubijenim Jevrejima za vreme Drugog svetskog rata. Kapija je spojena sa monumentalnom obonovljenom ulicom Unter den Linden koja vodi direktno do kraljevske rezidencije. Naredbu da se kapija izgradi, izdao je Fridrih Vilhelm II u znak mira, a gradio ju je Karl Gotard Langans od 1788-1791. Kapija je visoka 26 m, 65,5 m dugačka i 11 m široka, a pravljena je po uzoru na atinsku kapiju Propileu na Akropolisu.




Reichstag


Rajhstag je prvobitno dovršen 1894. godine, kada je neorenesansna palata služila kao dom carskog detata nemačkog carstva dok 1933. godine teško oštećena u požaru koju je navodno podmetnuo holandski komunista Marinus van der Lube, koga su nacisti kasnije pogubili, iako su verovatno nacisti sami zapalili Rajhstag da bi optužili komuniste. Nakon ponovnog ujedinjenja Nemačke, zgrada se nije koristila, jer se njegova rekonstrukcija trajala deset godina, medjutim 1999. postaje dom nemačkog parlamenta. Vrhunac ove veličanstvene rekonstrukcije je kupola Kuppel, napravljena od stakla i nudi divan pogled na okolni grad, posebno noću u restoranu Rooftop. Imajte na umu da se ulaz u kupoli i na terasi plaća, a zbog velikih guzvi preporučujemo da se ulaznice nabavite unapred. Besplatni audio vodiči su dostupni na engleskom jeziku.





Berlinska katedrala


Berlinska katedrala najveća je gradska crkva i sedište protestantske crkve u Njemačkoj. Ova katedrala sa dominantnom kupolom jedan su od najprepoznatljivijih berlinskih simbola.

Istorija katedrala potiče još iz 1465. godinu, no to ni iz daleka nije izgled današnje crkve. Tada je to bila kapelica posvećena Sv. Erazmu uklopljena u Berlinski dvorac, kraljevsku palatu koja se nalazila na tom području. Crkva JE izvorno bila katolička, ali je u prvoj polovini 16. veka postala protestantska. Sredinom 18. veka u potpunosti je uništena, kako bi se napravilo mesta za proširenje dvorca. Nova crkva preseljena je severno od dvorca (prethodna je bila južno) i dovršena 1750. godine u baroknom stilu. No i ona je imala relativno kratku istoriju, te je uništena kako bi se oslobodio prostor za novu, impozantnu građevinu, koja se održala sve do danas.



Ostrvo muzeja


Prilikom posete Berlinu neizostavno je obići Ostrvo muzeja, gde usred reke Špre na kojoj Berlin leži, nalazi ostrvo, a na njemu 5 veleletnih muzeja - Stari muzej, Novi muzej, Peragamonski muzej, Bode muzej i Stara nacionalna galerija, podignuti za vreme vladavine nekoliko pruskih careva. U njima se mogu videti umetnička dela koji obuhvataju period od antičkih vremena, pa sve do 19.veka. Za obilazak svih pet muzeja potrebno vam je najmanje dva dana i najbolje je kupiti trodnevnu artu. Za oni koje nemaju vremena videti sve muzeje, preporucujemo Novi muzej i Pergamonski muzej.





Berlinski zid


Berlinski zid nastao je 1961. kada je Istočna Nemačka zapečatila tu polovinu grada kako bi sprečila građane da beže u Zapadnu Nemačku. Zid je bio visine četiri metra, bio je dugacak 155 kilometara, a imao je čak 293 kule osmatracnice kao i 57 bunkera. Danas su tu ostali samo mali delovi ovog zida uglavnom popunjeni grafitima, sto uključujuje 1,4 km zida koji je sačuvan kao deo Memorijala o Berlinskom zidu, podsećajući na zid koji je nekad delio Europu.

Tadkoje, preporucujemo muzej za izbeglice Marienfelde sa izložbama koje se odnose na 1.5 miliona ljudi koji su prelazile u Berlin kao izbeglice, spomenik u sećanju na podeljeni grad i žrtve komunizma, prozor sećanja i Centar za posetitelje s pogledom na ostatke zida. Takođe je zanimljiv Muzej Haus am Checkpoint Charlie najpoznatiji prelaz između Istočnog i Zapadnog Berlina i prikazima koji prate istoriju ljudskih prava.




Dvorac Šarlotenburg


Dvorac Šarlotenburg ( nem.Schloss Charlottenburg) - najveća je palata u Berlinu i jedina kraljevska rezidencija u gradu, koja datira od vremena porodice Hohenzollern (Hoencolern). Nalazi se u distriktu Šarlotenburg. Palata je sagrađena krajem 17. veka, a proširena je u 18. veku. Šarlotenburg nažalost predstavlja jedini preostali dvorac u Berlinu. Nalazi se u otmenom delu grada, koga krase široke ulice i brojni parkovi. Dvorac je sagrađen kao letnja rezidencija Sofije Šarlote od Hanovera, prve pruske kraljice.





Alexanderplatz (Trg Aleksandar)


Jedan od najprometnijih trgova u 19.veku, Alexanderlatz je jos u srednjem veku bio je centar grada, a od ponovnog ujedinjenja Istočnog i Zapadnog Berlina veliki trg se priprema da ponovo postane centar Berlina. Posle posete ruskog cara Aleksandra I 1805. godine, trg je dobio ovaj naziv.

Većina zgrada na trgu uništeno je bombardovanjem tokom Drugog svetskog rata. Posle rata, postao je centar Istočnog Berlina. Godine 1969. na ovom trgu izgrađena su dva spomenika: Weltzeituhr (Svetski sat) i Fontana međunarodnog prijateljstva; i TV toranj poznat kao Fernsehturm. Svetski sat prikazuje imena jednog broja stranih gradova u različitim vremenskim zonama. Godine 1997. kada je sat obnovljen, gradovi koji su prvobitno bili izostavljeni iz političkih razloga, sada su dodati. To su Jerusalim, Sankt Petersburg i Kejptaun. Na vrhu sata nalazi se pojednostavljen model solarnog sistema.





Toranj Fernsehturm


Ovaj TV toranj, poznatiji kao Fernsehturm ili Tele-spargel (čačkalica) je jedan od najviših objekata u Evropi (365m). Sagrađen je 1969. godine. Platforma za posetioce je na 203m visine, a restoran koji se za 30 minuta okreće 360 stepeni je na 207m. Liftom je potrebno oko 40 sekundi da bi se popelo vrha, odnosno platforme.





Grosser Tiergarten i spomenik Pobede


Bukvalno preveden kao "životinjski vrt", Berlin's Grosser Tiergarten je odavno glavna turistička atrakcija grada. Izvorno kraljevski lovački rezervat u kojoj su se držali jeleni, divlje svinje i druga divljač, pretvorena je u javni park 1700. godine. Atraktivno ukrasen obiljem drveća, grmlja i prostranstva travnjaka i cveća, Tiergarten pokriva 210 hektara i omiljeno je mesto za opuštanje, hodanje i plovidbu. Park takođe sadrži brojne skulpture i spomenike. Najpoznatiji Tiergartenov spomenik je masivni spomenik Pobede, visok 70m objekt koji je okrunjen osam metara visokom zlanom skulpturom, nazvan "Zlatni Lizi" od strane meštana, dovršen je 1873. Vredi se penjati 285 koraka do vrha ovog veličanstvenog spomenika za perlepi pogled koji pruza na Tiergarten.




Zooloških vrt

Zoologischer Garten - je najstariji zooloških vrt u Nemačkoj i kolekcijom od preko 16.000 životinja, predstavlja jedan od najvećih zooloških vrtova na svetu. Obnovljen posle Drugog svetskog rata, kada je bio potpuno uništen, sa samo 91 preživelom životinjom. Polarni medved Knut bio najpoznatija zoološkog vrta, ali je na žalost uginuo 2011. godine.



Podsetimo, kompanija Ryanair leti direktno iz Niša do Berlina, dva puta nedeljno, četvrtkom i nedeljom, a karte možete kupiti na www.ryanair.com


Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turisticke organizacije Berlina

259 views0 comments
bottom of page