top of page

Bazel - švajcarska kulturna prestonica i grad muzeja

Bazel je jedan od onih gradova u kojem vas na svakom koraku okružuje nešto simpatično – živopisne zgrade, šarena prozorska okna, maleni, ušuškani trg sa neobičnom fontanom…

Uticaji koji proizilaze iz činjenice da je Bazel pozicioniran na tromeđi Švajcarske, Francuske i Nemačke i te kako su vidljivi, a čini se da grad crpi najbolje iz svih svetova – uređenost iz Nemačke i Švajcarske, a šarenolikost i vedrinu iz Francuske.


Nekima poznat i kao grad iz kojeg potiču tramvaji koji bruje beogradskim ulicama, Bazel je svakako grad koji će vam prirasti za srce jednom kada ga posetite.

Foto: Andi Oberlaender

Bazel je jedan od onih gradova u kojem vas na svakom koraku okružuje nešto simpatično – živopisne zgrade, šarena prozorska okna, maleni, ušuškani trg sa neobičnom fontanom… Uticaji koji proizilaze iz činjenice da je Bazel pozicioniran na tromeđi Švajcarske, Francuske i Nemačke i te kako su vidljivi, a čini se da grad crpi najbolje iz svih svetova – uređenost iz Nemačke i Švajcarske, a šarenolikost i vedrinu iz Francuske.


Preporučujem da se fokusirate na Veliki Bazel koji je središte bazelskih dešavanja. U njemu se nalaze glavna šetališta, različiti kafići i restorani sa ponudom od meksičke do tradicionalne švajcarske hrane i švajcarskih slatkiša. Upravo u ovom delu grada osetićete pravi bazelski vajb koji karakteriše miran, staložen, ali i neobično privlačan osećaj. U nastavku, pronađite i malo konkretnije predloge važnih i zanimljivih lokacija u Bazelu.Šta nikako ne propustiti?Tinguely fontanaNeobična fontana, čiji je tvorac poznati švajcarski umetnik Žan Tingeli, nalazi se u centru grada u blizini bazelskog pozorišta i čuvene katoličke crkve Elisabethen Kirche. U fontani se nalaze mehaničke figure koje se napajaju niskonaponskom strujom i izgledaju kao da se igraju u vodi, odnosno kao da izvode neki sebi svojstveni ples. Deset gvozdenih figura je u stalnom pokretu i kao da su u međusobnoj komunikaciji – što bi trebalo da simbolizuje mimičare, glumce i plesače koji su nekada zauzimali scenu koja se nalazila na mestu gde je danas fontana. Nemojte je propustiti jer zaista predstavlja pravo umetničko delo.Kafe-poslastičarnica Grand Cafe Huguenin


Foto: Cafe Huguenin

U samom centru grada, za momente kada poželite da se osvežite i odmorite od šetnje, nalazi se poslastičarnica Grand Cafe Huguenin u kojoj možete da naručite tradicionalni švajcarski slatkiš – pohovanu jabuku sa sladoledom od vanile iliti apfelküchle. Dok sam isprobavala ovaj slatkiš, nisam mogla da prestanem da razmišljam o tome kako je moguće da se nisam ranije setila da spremim jabuku na ovaj način. Šalu na stranu, ovo mesto je definitivno nezaobilazno ako želite da zasladite svoj dan i istovremeno isprobate nešto na šta možda ranije niste navikli.Münsterplatz


Foto: Basellive

Münsterplatz je središte svih dešavanja i mesto na kojem se okupljaju i lokalci i turisti. Reč je o širokom trgu i platou koji je idealan za letnje bioskopske projekcije (što su i Švajcarci shvatili i iskoristili), dok se u praznično vreme Münsterplatz pretvara u pravi mali božićni i novogodišnji bazar. Na ovom trgu nalazi se i veliki panoramski točak na kojem je posebno uživanje voziti se zbog divnog pogleda na ceo Bazel.Bar Rouge na 31. spratu


Foto: Bar Rouge

Da li je potrebno reći još nešto sem bar na 31. spratu? Ako odlučite da odete do Rouge Bara, preporučujem da čekirate njihovu Instagram stranicu kako biste bili sigurni da nećete “zakačiti” neku žurku jer su ovde česte. Takođe, imajte na umu da im je ponedeljak neradan dan. Sigurno nećete pogrešiti ukoliko odlučite da upravo ovde uživate u dobrom koktelu i još boljem pogledu na grad. Još jedna preporuka je da odete predveče, tj. taman pred zalazak sunca. E, to je doživljaj!Pijaca MarkthalleFoto: Mayron

U slučaju da ste raspoloženi za eksperimentisanje sa kuhinjama iz celog sveta i voleli biste da probate neku neobičniju hranu, Markthalle je pravo mesto za vas! Reč je o pijaci zatvorenog tipa u kojoj se nalaze štandovi sa najrazličitijom hranom iz celog sveta – od azijske, preko bliskoistočne hrane, do južnoameričkih specijaliteta. Sve ovo možete da probate na jednom mestu, pitanje je samo koliko želite da eksperimentišete. Moja preporuka je indijska hrana, tačnije jelo – samosu. Kombinacija karakterističnih začina, svežeg povrća i hrskavosti mi je baš prijala, a opet su me taman zasitile da o hrani ne moram da brinem još par sati. Cene porcija se kreću od 10 franaka (oko 10€) pa naviše, zavisno od toga šta odaberete. Otprilike, cenovni rang za ručak za jednu osobu je oko 15-20 franaka (što je približno toliko i u evrima).Merian Gardens
Šetnja u prirodi kroz ogroman park koji u stvari predstavlja prelepu botaničku baštu na otvorenom, još jedna je preporuka koju imam za vas. Kako nije baš blizu centra, možda je pametnije da odaberete prevoz kako biste stigli do tamo (tramvaj broj 14 ide tačno od centra, sa stanice Marktplatz do stanice St. Jakob, odakle treba da pešačite još nekih 5 do 10 minuta). Bašta zauzima čak 18 hektara, a ono što, između ostalog, možete videti su zapanjujuća dolina rodendrona, engleska bašta, suvi travnjaci i najveća evropska kolekcija perunika. U okviru parka je i Vila Merijan, izgrađena 1711. godine, koja je sjajno mesto za opuštanje sa pogledom na bajkoviti engleski vrt. Osećaj je kao da ste putovali 200-300 godina kroz vreme.Kunstmuseum


Foto: Kunstmuseum

Ako je i za vas, kao i za mene, nezaobilazna stanica na bilo kom putovanju obilazak muzeja, onda Kunstmuseum mora biti i vaša prva stanica, makar kada je reč o umetničkoj strani Bazela. Lociran je u centru grada, što olakšava planiranje posete. Ulaz je besplatan svake prve nedelje u mesecu, što je odlična akcija s obzirom na to da je ulaz 25 CHF (odnosno 25€). Pre odlaska, na njihovom sajtu pogledajte koje su ponude i akcije za ulaznice jer je moguće da ćete pronaći neki popust.

Muzejska zbirka je bogata, pa su samo neka od imena koja ovde možete videti Salvador Dali, Pablo Pikaso, Vinsent van Gog, Mark Šagal, Pol Gogen, Pol Sezan, Oskar Kokoška… Sve u svemu, muzej za koji je definitivno vredno izdvojiti tri ili četiri sata za obilazak i potpuni užitak!

Prirodnjački muzej

(Naturhistorisches Museum Basel)


Foto: Naturhistorisches Museum

Preporuka za još jedan muzej koji bi definitivno trebalo obići prilikom posete Bazelu je i Prirodnjački muzej. Čudesan prikaz prirode i eksponata iz oblasti zoologije, antropologije i paleontologije. Eksponati su prikazani na zanimljiv i interaktivan način, tako da bi muzej bio pravo uživanje i za nešto mlađe posetioce – decu i tinejdžere. Cena ulaznice za odrasle je 7 CHF (7€), a posebne pogodnosti važe za studente koji plaćaju kartu 5 franaka, uz neki dokaz o studiranju. I u ovom muzeju je svake prve nedelje u mesecu ulaz besplatan! Muzej je zatvoren ponedeljkom, a ostalim danima radi od 10 do 17h. Preporučujem vam da za obilazak izdvojite makar dva sata, mada vam svakako neće biti dosadno ni ako ostanete duže.Riehen (deo grada)

Foto: BS Basel

Ukoliko poželite da izađete iz gradskog okruženja – ni to nije nikakav problem. Za samo par stanica tramvajem stižete od centra do “periferije” Bazela. Ukoliko odlučite da posetite Fondaciju Bejeler otkrićete da deo grada u kome se ona nalazi krije i još neke zanimljive prizore. Ovaj prigradski deo je neodoljiv i šarmantan, tako da nema sumnje da ćete se zaljubiti u kafiće na uglu uličica, simpatične cvećare i predivne fontane kojih ima na sve strane. Jedna od glavnih preporuka koje imam za vas je da se samo prepustite i dozvolite gradu da vas odvede kudagod. Verujte na reč da će na svakom ćošku biti nešto vredno pogleda, fotke ili jednostavno uživanja u momentu.Bonus saveti

Postoji nekoliko trikova/saveta koje bi trebalo imati na umu kada planirate svoj put u Švajcarsku.

  • Većina marketa, prodavnica i ugostiteljskih objekata se zatvara već oko 19h. Ako želite da provedete veče u kafiću ili restoranu, bilo bi dobro da istražite njihovo radno vreme, da ne budete iznenađeni ako vidite da je skraćeno u odnosu na ono na šta smo u Srbiji navikli.

  • Nedeljom marketi ne rade (sem nekih uglavnom turskih). Zbog visoke cene poreza nedeljom, retko ćete naći neki market ili prodavnicu koja radi tog dana. Zato je najpametnije da dan ranije obezbedite sve što vam je potrebno, kako ne biste lupali glavu.

  • Ako očekujete lud noćni život – nemojte. U Bazelu ćete moći da šetate beskonačno jer će na svakom uglu biti neka slatka uličica, zgrada ili sređeni kutak koji će vam privući pažnju. Ali kada je reč o noćnom provodu – na njega slobodno zaboravite. Čak i iz razgovora sa ljudima koji godinama žive u Bazelu, potvrdila sam ovaj zaključak. Mnogo je jasnije zašto naši ljudi koji žive u Švajcarskoj toliko vole da dođu u Srbiju i uživaju u noćnom provodu ili veseljima. To je skroz razumljivo.

  • Za naše standarde, sve je poprilično skupo. Odgovor na pitanje koliko je stvarno skupa Švajcarska je – da, jeste skupa.

  • Koristite gradski prevoz. Iako vam u prvi mah možda deluje da je nedeljna karta od 45 franaka (45€) skupa, verujte na reč da će se definitivno isplatiti. Da ne govorimo o tome da ne biste želeli da se nađete licem u lice sa kontrolorima i da sebi stvorite stres na putovanju. Postoji opcija da turisti koji odsedaju u hotelima ili AirBnB smeštajima koriste usluge gradskog prevoza po sniženim cenama ili čak besplatno (uz BaselCard), tako da preporučujem da se o tome informišete ovde.

  • Ako se umorite – sedite u bilo koji tramvaj i obrnite krug (verujte mi, nećete se pokajati).

  • Probajte tradicionalni slatkiš apfelküchle (pohovanu jabuku sa sladoledom od vanile).

  • Probajte tradicionalnu švajcarsku hranu: fondi (fondue), rosti (rosti) i raklet (raclette). Švajcarska je stvarno raj za sve ljude koji vole sireve, tako da su upravo sirevi u osnovi jela poznatih za ove krajeve.

  • Organizujte izlet u Francusku. Na samo sat i po vremena vožnje vozom od Bazela nalaze se Strazbur i Kolmar. Prepoznatljiv i neodoljiv francuski šarm je tako blizu, da vas jednostavno zove da mu posvetite makar jedan dan.

  • Čekirajte i pratite stranicu This Is Basel. Pronaći ćete inspiraciju gde da odete i šta da vidite, a što je aktuelno i možda baš unikatno u periodu kada ćete posetiti BazelIzvor: Branas Divine World
Comments


bottom of page